Amics i amigues, ja és aquí l’esperat Top10 de l’any. Tan rutinari i probablement injust, com divertit i necessari per tancar l’any cinematogràfic i fer una mica de balanç de tot el que ha arribat a les nostres pantalles durant aquests 365 dies. I he de dir que aquests han estat força positius, especialment després d’un 2012 amb un promig qualitatiu força pobre. Si l’any passat va quedar marcat per les decepcions i em va plantejar problemes per incloure deu pel·lícules realment de nivell, aquest m’ha obligat a deixar-ne fora de la llista més d’una que hi podria ser merescudament. Crec que cal destacar 2013 com un any especialment complet, amb grans títols en tots els gèneres, estils i condicions.
Aquestes són, doncs, les 10 millors pel·lícules de 2013 a M.A.Confidential (click al títol per llegir la crítica i a la imatge per veure el tràiler):
10 – PACIFIC RIM (Guillermo del Toro, USA)
No només ha estat el gran títol “palomitero” d’acció i ciència-ficció d’aquest any, sinó que ens ha fet rememorar aquells films que ens emocionaven de petits i ens feien venir ganes de dominar el món amb un robot de joguina a cada mà. La millor pel·lícula d’aquest estiu.
9 – LA BICICLETA VERDE (Haifaa Al-Mansour, Aràbia Saudita)
Tendra mirada d’una nena que no entén les limitacions que pateix i que exposa de forma honesta i didàctica la discriminació femenina al món àrab. Pel·lícula valenta no només pel seu contingut, sinó per ser la primera dirigida mai per una dona saudita.
8 – LA CAZA (Thomas Vinterberg, Dinamarca)
Impactant thriller persecutori sobre el pes de la culpa i la força de la por com a inhibidora de la raó en situacions concretes. Gran intensitat dramàtica i un final brillant i colpidor que et deixa amb ganes de reflexionar sobre la part més fosca de la condició humana.
7 – CAPITÁN PHILLIPS (Paul Greengrass, USA)
Pocs films han estat tan efectius a l’hora de complir el seu objectiu com aquest, i si a sobre tens un Tom Hanks al seu millor nivell, la combinació ja és perfecta. Greengrass no decep i imprimeix un ritme i una emoció que et mantenen en tensió fins l’últim minut.
6 – LA GRAN BELLEZA (Paolo Sorrentino, Itàlia)
Una de les pel·lícules més estranyes i a la vegada magnètiques d’aquest any. Un viatge pintoresc i molt estètic per les falses aparences i pretensions de la classe alta romana, a la recerca de la bellesa definitiva. Una joia que cal aventurar-se a descobrir.
5 – SEARCHING FOR SUGAR MAN (Malik Bendjelloul, Suècia)
Si s’hagués de resumir el 2013 en noms, el de Sixto Rodríguez hauria d’aparèixer sens falta a tot arreu. Documental auster i humil en aparença, però perfectament cuidat. Molt més que la biografia d’un músic, és una història de gratitud, humanisme i honestedat.
4 – DJANGO DESENCADENADO (Quentin Tarantino, USA)
Si ets fan del cinema de Tarantino, el més normal és divertir-se com un nen amb Django i companyia. Acció desenfrenada, ultraviolència, diàlegs adornats, humor absurd i els típics detalls capritxosos del director. Aquest home segueix donant-nos coses que ningú més pot.
3 – GRAVITY (Alfonso Cuarón, USA)
Acabar 2013 sense haver vist Gravity en una sala de cinema és haver-se perdut l’experiència cinematogràfica de l’any a nivell d’espectacle visual i també sensorial. Viatge espacial totalment immersiu que et deixa mig hipnotitzat durant hora i mitja escassa.
2 – 12 AÑOS DE ESCLAVITUD (Steve McQueen, USA)
No és només una crua i despiadada història sobre l’esclavisme, sinó també un enfoc sobre la veritable consciència de cadascuna de les parts que hi eren presents. McQueen no es guarda pràcticament cap imatge a la nevera i et fa sortir amb l’ànim força tocat.
1 – AMOR (Michael Haneke, Àustria)
Quan el senyor Michael Haneke va anunciar que la seva nova pel·lícula es titularia Amor, ja vam començar a tremolar, conscients que ens trobaríem amb qualsevol cosa menys una història amorosa. Però el cas és que ha estat així, ha estat probablement la història d’amor més forta i a la vegada trista que hàgim vist mai al cinema. Una narració sobre la degradació, però al mateix temps sobre la resistència, que va quallant dins la ment de l’espectador degut al seu enorme realisme, i que Haneke ens apropa sense escrúpols. És un retrat de la vellesa que ens pot servir d’advertiment, de retret o de lliçó, o potser tot a la vegada. És un cop emocional difícil de digerir, però és la millor pel·lícula de 2013.
Oscar i Globus d’Or a la Millor pel·lícula de parla no anglesa, Millor pel·lícula europea de 2012, Palma d’Or a Cannes 2012 i ara Millor pel·lícula de 2013 a M.A.Confidential. Haneke ja té, ara sí, el palmarès complet.
Mencions especials:
– LA VIDA DE ADÈLE: Última pel·lícula que he vist aquest any. Brillant història d’amor, però sense l’excel·lència que molts afirmen. Això sí, té la millor interpretació femenina de 2013.
– PRISIONEROS: Thriller obscur i recargolat, amb un guió molt sòlid i ple de matisos i pistes. Un relat sobri i molt intens de com tots acabem sent presoners dels nostres actes.
– SIETE PSICÓPATAS: Quasi ningú li ha fet cas, i molts s’han perdut una comèdia delirant, intel·ligent i molt completa. Repartiment de luxe, ritme trepidant i humor de tots colors.
– EL VUELO: Una pel·lícula que amaga molt més del que aparenta. Drama profund, de plantejament moral molt interessant i amb un Denzel Washington espectacular.
– TOMBOY: Petita joia del cinema europeu sobre una qüestió tan delicada com la identitat sexual en edat infantil. Història simple i humil, però molt rellevant i contundent alhora.
Aquest any, he comptat amb una col·laboració molt especial per fer el post, ja que les imatges per presentar el Top10 i les mencions s’han renovat gràcies a la imaginació de la Susana, que ha reinterpretat els títols de les pel·lícules incloses. Si us hi fixeu, cadascun presenta un detall rellevant o simbòlic relacionat amb la trama, i no tots són igual de detectables! 😉
Com sempre, espero crítiques, aportacions, insults, lloances i opinions que sigui, i també els vostres vots i Top10 particulars de les millor pel·lícules de 2013!
Retroenllaç: LES 10 MILLORS PEL·LÍCULES DE 2013 : Diari Gran del Sobiranisme
Ei, cinèpata! En primer lloc deixa córrer les faltes que ja saps que escriure no és lo meu. 😉
Anem al lío, exceptuant un parell que no he vist, encara, la resta són pel.liculons, sí senyor! Incloses les mencions d’honor, sobretot ‘Tomboy’ i ‘El vuelo’, ja saps que tinc feblesa pel Denzel i la tremolor del seu llavi inferior, xD.
‘Amor’ es mereix el primer lloc sens dubte! I ‘Pacific Rim’ estar entre les deu primeres de l’any també! A veure quan cau el blu-ray i la tornem a veure, perque al cine vaig disfrutar com una enana. 🙂
Tens raó que han quedat varies fora del Top10 que podien estar-hi perfectament, ‘El impostor’ per exemple, i ‘The Wind rises’ que si s’hagués estrenat al 2013 també es mereixeria un lloc a la teva llista.
En quant a la forma m’agrada molt el miniresum que has fet de cada pel.lícula, els trobo molt encertats tots! Dónen ganes de veure les que hem falten i revisionar les que ja he vist, així que objectiu aconseguit. I què dir de les imatges del Top10, boníssimes! x___D
En resum, que escrius de puta mare i que cada dia el teu blog mola més. FELICITATS!!!! 😀
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies guapa!! 🙂
La veritat és que quedar-se amb només deu pelis de tot l’any és complicat, però crec que ha quedat una llista molt representativa! I si a sobre fa venir ganes de veure les que tens pendent, llavors perfecte!
M’alegro que coincideixis amb el criteri, i un cop més felicitats a tu pels originals títols de les pelis 😉
Ah, i repetim Pacific Rim quan vulguis!
M'agradaM'agrada
doncs veient aquest top 10, un diria que no ha sigut un gran any pel cinema… totes bones pel·lícules, però cap que m’hagi impactat especialment. si bé no les he vist totes, ni recordo cap que m’hagi semblat millor que les mencionades… 3 purament efectistes, que enganxen però no tenen garie contingut, una de les pitjors del Tarantino, i la bicicleta verde, que és bastant avorridota i es salva només pq és iraniana… a veure si aquest 2014 és millor. De moment aniré a veure la de l’Scorsese, que la teva eufòria m’hi ha fet entrar moltes ganes 😉
M'agradaM'agrada