56 comments on “LOST – FINAL

 1. jo cada cop k penso en el final m’agrada més. és un final molt original i molt maco en el sentit de que uneixen els finals de molts personatges. alguns aconsegueixen marxar amb l’avió i tenir una nova vida (els k ho volien), jack, hugo i ben es keden xq volien, etc. tots tenen un final desitjat, però el moment més important de les seves vides és quan es reuneixen novament i recorden l’illa.

  la serie opta per centrar-se més en el final dels losties que no el final de l’illa, k continua i deixa interpretar a cadascú què passarà posteriorment, segurament que serà novament protegida però de maneres diferents, etc. jo m’he emocionat amb el retrobament de tots, i especialment quan recordaven el seu passat a l’illa. pell de gallina. és cert que la manera d’acabar-ho és facilón xq juga amb els sentiments de l’espectador i centrant-ho tot amb els personatges i no l’illa en sí, xo a mi m’ha valgut.

  jo estic satisfet amb el final, i encara no m’he recuperat del tot.

  per cert, “cuatro” al paredón.

  M'agrada

 2. Costa emetre una opinió encara, perquè hi ha un munt de coses a digerir i repassar mentalment, però de moment haig de dir que m’ha semblat un molt bon capítol final en quan a èpica, a emoció, a homenatge de grans moments al llarg de la sèrie a través del record dels personatges…

  Sí, queden un munt d’incògnites, de caps per lligar, de sense sentits, però en el fons aquesta és la màgia d’aquesta sèrie, segons com es miri. Encara aquest final sense saber què esperar, i el que m’he trobat m’ha deixat força satisfet. I crec que, a mida que el vagi digerint, encara me’n sentiré més.

  Sigui com sigui, no podem deixar que el final ens condicioni aquesta gran sèrie. Perquè el propi capítol s’ha encarregat de fer-nos adonar de la gran sèrie que hem viscut aquests sis anys, de recordar les millors imatges, que en el fons han estat els seus personatges els que les han propiciat. Molts hem mirat el capítol pilot abans de la finale i hem dit el mateix: “que canviats estan, que diferents”. I no és aquesta la grandesa de la sèrie? Veure l’evolució dels personatges, haver-los acompanyat durant tot aquest temps.

  Per això no crec que sigui un final massa sentimental, ja que, en el fons, la sèrie s’ha condicionat sempre pels sentiments dels personatges. En què cadascú trobés la seva “constant”. I m’ha agradat aquesta idea de que el propòsit era evitar que morissin sols, que els millors moments de les seves vides van ser els que van passar a l’illa i no fora, i que eren aquests els que recordarien en el moment de morir.

  En resum, crec que el final, dins del que cap, ha estat digne.

  M'agrada

 3. Yo lo admito, he llorado. Y sé que todos habéis tenido las mismas ganas que yo, pero no lo habéis hecho porque posiblemente teníais a los colegas al lado. Yo tenía a mi hermano, y en cuanto se ha marchado de la habitación, he caído. Me ha gustado cómo ha acabado. Muy coherente con la serie y con cómo la han enfocado siempre los creadores: lo importante son los personajes, la isla y el misterio siempre ha sido el envoltorio.

  100 de Jack.

  M'agrada

 4. Jo he disfrutat, i m’he emocionat. Crec que, com diu l’Edu, aquest final centrat en el final dels Losties està molt bé, però no esclarir tot el que havien deixat obert durant tants anys és una veritable pena i alhora un morro espectacular per part dels guinoistes, que han anat desenvolupant temàtiques sobrenaturals amb les que han enganxat al telespectador, durant 6 anys, i que no s’han dignat a explicar.

  Sóc de la opinió que Lost ha estat una gran sèrie, però si s’haguèssin estalviat molts dels episodis fantàstics/inexplicables tots estariem més satisfets, però segurament no haguèssim estat tan enganxats.

  I ara que creieu, és un finalíssim o hem de restar a l’espera dels spin-off? (que hi ha material de sobres)

  M'agrada

 5. Doncs a mi, amb la perspectiva de les hores que han passat…. He de dir que m’ha agradat, però més pel component emocional (és MOLT fàcil tocar la vena als aficionats) que no pas pel contingut. Com bé diu l’Hermes s’han passat amb tanta cosa sobrenatural durant les 6 temporades i aixó, vulguis o no, passa factura per tancar una de les millors series que s’han pogut veure ever.

  Lo que no se li pot retreure és que, realment, ens han tocat la fibra a molts. A mi, personalment, m’han agradat molt els records del Sawyer amb la Juliet (llàstima que no hagués passat en aquell moment el Jack jeje) i, sobretot, el del Jin i la Sun (tot i que són els 2 personatges més pesats, juntament amb la Kate, de tota la serie).

  En fi, el final ha estat bé, a alguns els hi ha agradat més que d’altres. Però, realment, és una llàstima que hagin tirat més pel camí emocional a l’hora de fer-lo (és més fàcil enganyar al seguidor així) i que no s’hagin arriscat i s’hagin mullat una mica més amb certs aspectes.

  Valoració final: 7,5/10

  M'agrada

 6. Passen les hores i cada cop estic més trist que s’hagi acabat la sèrie i més accepto el final que han decidit donar-li.

  Àlvaro, estic d’acord amb el que dius, però parcialment. Sí, és fàcil emocionar escollint les imatges pertinents i afegint la musiqueta sobre, però el que aquestes imatges evoquen a l’espectador és quelcom que ens surt de dins i que ells no poden controlar (tot i que busquen propiciar-ho, clar). Recordem les converses que hem tingut avui, sobre Desmond, sobre Hugo, sobre Locke, sobre Jack, sobre Kate… parlàvem de tots ells com si els coneixéssim, com si formessin part de la nostra vida.

  Em quedo amb tres moments particularment emotius:
  – El traspàs de poders a Hugo. Tots hem dit el mateix mentre ho vèiem! Que s’ho mereixia, que era ell qui estava destinat a fer-ho i que, segons com, estàvem orgullosos d’ell…
  – Com Jin i Sun es miren a Sawyer amb el somriure a la boca quan aquest entra a l’habitació just després que ells dos ho recordessin tot.
  – El moviment de peu de Locke, la seqüència de records i la seva mirada posterior a Jack, somrient.

  Aquí és on ens adonem de com trobarem a faltar tots aquests personatges i, d’alguna forma, oblidarem la decepció que suposa no saber tota la part sobrenatural. Ara bé, qui vulgui quedar-se amb aquest record negatiu de la sèrie per culpa d’això, allà ell.

  M'agrada

 7. jo crec k en akest últim capítol, als qui ens ha agradat, ens hem adonat el que ens emociona de lost són més els personatges memorables k els poders propis de l’illa, que indubtablement són essencials, però aquesta ha estat la meva sensació.

  mireu que hem hagut de veure alguns episodis o flashbacks una mica pesadets o redundants, però l’estima i el companyerisme que s’ha creat entre ells és insuperable, i és magnífic que tots recordin aquests moments al “purgatori”, quan potser porten desenes o centenars d’anys morts. ni la nova felicitat creada al purgatori pot ser superada pel que s’ha viscut a l’illa. potser el ben té por, i prefereix estar al costat de la familia que mai va tenir.

  i sí marcos, jo tb m’he emocionat, pels records del passat i la proximitat de la fi d’aquesta grandíssima serie. jo no guardo cap rencor. estic ple.

  M'agrada

 8. Hi ha bons personatges en moltes sèries. No dic que aquests no estiguin ben construïts (al contrari, el fet d’explicar la seva vida en flashbacks al llarg de tant de temps els ha dotat d’una profunditat rarament vista en televisió), però l’obsessió generalitzada que despertava “Lost” era a causa dels misteris. Una cosa és posar un McGuffin al principi i l’altra anar introduint fenòmens efectistes que finalment no tenen més explicació que la trista realitat: ens havien d’enganxar a qualsevol preu.

  Jo també m’he emocionat. I no esperava una resolució científica, ni tan sols que tot quedes tancat. Però el fet que tants girs argumentals que ens deixaven amb la boca oberta (Aaron era molt important i que Claire el donés en adopció portaria conseqüències nefastes per a tots, Walt era especial i s’apareixia a alguns dels protagonistes, Desmond es trobava amb la mare de Faraday dins d’unes estranyes visions i ella li deia que el seu destí era anar a l’illa i pitjar un botó, etcètera, etcètera, etcètera) hagin resultat simples focs artificials, només al servei de sorprendre’ns i sense cap mena de justificació ni rellevància posterior en la trama, em sembla una presa de pèl.

  El final de la cinquena temporada el vaig trobar brillant: el fum negre els havia estat manipulant. Això justificava les aparicions del pare del Jack, del germà de l’Eko i de tants d’altres, i donava una coherència a molts fets que semblaven inexplicables. Lamentablement, no han seguit per aquest camí. I, per molt que el capítol hagi estat molt bonic (que ho ha estat) la sensació d’estafa, de que han fet el que han volgut amb nosaltres sense ni tan sols intentar-ho dissimular, no me la treu ningú.

  M'agrada

 9. Yo estoy flipando un poco de veros tan positivos.

  No voy a negar que el capítulo es muy emocional y emocianante (cuando Locke y Jack se empiezan a hostiar tenía el corazón en un puño). Yo estuve flirteando con las lágrimas en muchos momentos… Pero cuando llegué al final me di cuenta de que esos momentos eran en su mayoría un timo.

  Estamos hablando de que los flash sideways eran en realidad flashforwards al purgatorio. Todos esos bonitos momentos de reeencuentro no eran tales, sucedían en una especie de constructo extraño en el que los personajes se veían para reunirse e ir al cielo. Ellos mismos decidieron hacer una especie de realidad de bolsillo en la que llevaban unas vidas más o menos de pacotilla (Jack convivió años con Juliet y tuvo un hijo con ella…) a la espera de que por una puta casualidad se empezasen a acordar unos de otros. ¿Y el plano de la isla hundida de principio de temporada? Menuda estafa. Podía estar hundida como podía haber aparecido con un complejo hotelero en plan Marina d’or en medio. La mitad de lo que hemos visto en esta temporada en la realidad paralela (Ben hablando con su padre sobre la isla…) ha sido porque sí.

  Entiendo lo que han querido hacer: se supone que esta realidad la han creado ellos, por lo tanto las vidas que llevan deberían ser reflejo de algo de lo que hemos sabido de todos los personajes a lo largo de seis temporadas, el reflejo de sus miedos, sus ansias, de cómo han evolucinado. Por un lado cómo se ven de verdad y por tor las cosas de las que se arrepienten, los pecados a “purgar”. En algunos casos no ha estado mal hecho, como el de Jack, que se ha creado una realidad en la que es el padre que nunca tuvo y lucha por no ser siempre el héroe perfecto. En otros (Sayid, Sin y Jun, Sawyer, Kate…) la cosa es más sutil (uno sigue obsesionado con lo del estafador que mató a sus padres pero por lo menos hace el bien como poli; los otros se quieren un poco más que al principio de la serie; Sayid se cstiga por ser un violento y se niega a sí mismo el amor; Kate, vete tú a saber qué pasa con Kate) y no termina de aportar mucho a la visión que ya teníamos de los personajes.

  El problema que tengo con todo este mecanismo, lo que a mí me jode de verdad, es que no tenemos que ver a los personajes y su evolución en una mierda de purgatorio, tenemos que verlo en la isla. Lo que tiene que importar es lo que hacen cuando están vivos y se enfrentan al momento más decisivo de sus vidas ¿Qué coño ha hecho Sawyer? ¿Y Kate? Mucho te quiero pero van y se piran en el avión cuando sus amigos más los necesitan ¿Qué es eso? ¿Esos son nuestros héroes? Pero tranquilos, no pasa nada, ya nos encontraremos en el purgatorio y nos daremos un abrazo. No quiero purgatorios sentimentaloides, quiero momentos épicos y tristes en la isla. Cambio mil reencuentros postmortem de Sayid con Shannon por una sola muerte épica en el submarino y con un arco de redención creíble.

  Los guionistas no han parado de decir que lo que querían era centrar el finale en los personajes no en la isla, porque es lo que de verdad ha importado siempre. Sí, claro. Por eso han pasado de ellos durante temporadas y temporadas. Por eso, hasta el momento en el que Kate dice “Te quiero”, ya nadie se acordaba de esa historia de amor y a nadie le importaba un pimiento si Kate se quedaba con uno, con otro, o se metía el dedo en la nariz durante un capítulo entero. Nos han timado. Han pasado de los personajes, se los han ventilado de maneras muy cutres (no hace falta ni recordar lo del inglés/coreano) y luego nos la han colado con el purgatorio ese para sacarnos una lagrimilla.

  Por otro lado, no estoy ni voy a estar nunca de acuerdo en que esta serie fuese sobre todo de los personajes. Desde el principio fue de: ¿Qué es esta isla? ¿Qué quiere de esta gente? ¿Por qué los ha traído aquí? Personajes-isla. Ésa ha sido siempre la historia.
  Este finale no funciona porque ninguno de los personajes sabe qué pelotas está haciendo en la isla. Nadie entiende por qué lucha y por eso no se completan los arcos de los personajes.
  Saco el tapón del desagüe este egipcio ¿Se irá la isla al garete o irá todo de puta madre? Ni idea, vamos a probar. Ups, parece que se va a al garte. No se sabe muy bien si se irá sólo la sila o el mundo entero, pero bueno, vamos a volver a ponerlo por si acaso. Desmond se pira, Jack se mete en la cueva. ¿Pero ahí no te conviertes en humo negro? Nah, sólo a veces. Hurley tú eres ahora Jacob. ¿Pero Jacob qué hace? Ni idea, básicamente lo que le da la gana, como si quieres hacer que todos los que vengan a la isla a partir de ahora hagan una conga gigante alrededor del pie de la estatua. Ah… Qué épico.

  Se supone que se ha cumplido un ciclo, que cada uno ha cumplido ya su papel en el gran plan de Jacob o de la “isla” y… básicamente nos hemos quedado igual, sólo sabemos que oye, eran todos muy amigos y se reencuentran en el purgatorio.

  Siempre he dicho que el final no arruinaría seis años de pasárnoslo bien. Y es verdad en cierta medida, nadie nos puede quitar esos momentos. Pero va a ser imposible volver a tragarse esta serie. ¿Alguien va a aguantar dos temporadas con Walt de arriba a abajo, que si es especial que si por qué no nacen niños en la isla sabiendo que nada de eso lleva a nada? Yo no me veo capaz ni de recomendar la serie a alguien que no la ha visto nunca. ¿Qué le dices? Nada tiene sentido, pero mientras no lo sabes es divertida.

  Este no es el final que se merecía una serie que ha tenido momentos tan grandes.

  M'agrada

 10. Doncs a mi m’ha agradat, però també m’ha costat digerir-ho tot plegat. Ara, em perspectiva em sembla un bon final i molt adient, encara que quedin centenars de dubtes oberts. A més la vida ha continuat a Lost i tot era cert, no vull imaginar què hagués passat si diuen que és un somni o quelcom similar!! Llavors sí que mossego 😛

  Avui m’he sorprès defenent el final a la feina i tot!! 😀

  No sé si heu vist el post-capítol de Cuatro perquè ha sigut apocalíptic xD

  En fi, bon final per una fantàstica sèrie 🙂

  M'agrada

 11. Ah, y Martí, lo que dices de que en el capítulo hacen repaso de todos los grandes momentos y así nos recuerdan qué grande ha sido la serie está muy bien… para los extras del dvd. Me pones ahí un documental con música, los momentos más emotivos y un par de actores recordando lo mágico que fue participar en este proyecto y echo la lágrima seguro (de hecho me pasó con los extras de Firefly en su día) Pero no es lo que me esperaba del capítulo. Es como si en le Retorno del Jedi en vez de una lucha épica contra el imperio y la redención grandiosa de Darth Vader para salvar a su hijo hubiésemos visto a Han Solo recordando los momentos más emotivos de las dos pelis anteiores mientras se iba de Endor en el Halcón Milenario y dejaba a Luke con el marronazo. o algo así, creo que no me ha salido muy bien la analogía xD

  M'agrada

 12. Mi two cents:

  En primer lloc, dir que després de donar moltes voltes al capítol, em sento estafat, timat, enganyat. I us explico per què: des del primer moment ens van vendre descaradament que el que estàvem veient era una realitat paral·lela, un “flash-sideways”, que els mateixos losties havien originat fent explotar la bomba. Ara resulta que no, que tot això és fals, que el que estàvem veient era una mena de limbo o purgatori on tots s’anaven retrobant, i que de “flash-sideways” res, sino que era un flash-forward a un món paral·lel. Com dirien els americans: are you kidding me?? Em reitero: m’ha semblat un timo en tota regla, han jugat amb els espectadors com han volgut.

  Segon tema, i com ja ha comentat més d’una persona per aquí: m’ha semblat molt fàcil acabar tocant la fibra sensible i buscant la llàgrima fàcil de l’espectador per donar-hi emotivitat. Sens dubte que en part ho han aconseguit però… a quin preu? Realment, veient la història en perspectiva, ho mereix??

  Tercer tema, i ja han comentat alguna cosa per aquí també: no compro que ara resulti que la sèrie està centrada en els personatges i que l’illa és un actor secundari. Les sis temporades han girat en torn a l’illa, en com era ella qui els portava allà, era ella qui els canviava la vida, era ella qui jugava amb el seu destí amb les seves propietats úniques. I ara què? Ens centrem en els personatges perquè no sabem com lligar-ho tot? No ens direu per què només algunes dones poden quedar-se embaraçades o tenir fills i d’altres no? Ni ens explicareu res més de la misteriosa llum i dels seus efectes?? Afegiu vosaltres les preguntes que volgueu, segur que en teniu dotzenes. No demano que les contestin una a una, però hauria estat bé quelcom més. Per cert, com s’ho fa el Jack moribund per sortir de la cova i acabar la sèrie a l’aire lliure???

  Fins aquí les punyalades. Com a detalls bons: en primer lloc m’ha encantat la forma de tancar la sèrie: amb el Jack tancant els ulls (l’ull), de la mateixa manera que tot començava amb ell “despertant” amb una escena pràcticament idèntica. “Chapeau”, això si.

  Apart d’això, i encara que sembli el contrari, en línies generals el capítol m’ha agradat. M’agrada molt com acaben les coses a l’illa, amb els losties supervivents marxant i, entenc, reconstruint les seves vides com bonament puguin (a excepció dels tres que es queden per voluntat pròpia).

  En fi, no m’enrotllo més. Sobretot volia deixar constància de les coses que no m’han agradat. Només queda donar les gràcies per aquests sis anys fantàstics. Em quedo amb una frase del Breixo: “Nada tiene sentido, pero mientras no lo sabes es divertida”. Dura però certa.

  M'agrada

 13. Joder Breixo, tengo que reconocerte que con la parte final de tu análisis (la parte de “a ver que pasa si saco el tapón?? Ups, esto se va a la mierda”) me he reído bastante (mas que nada, porque razón no te falta). De todos modos, yo me reafirmo en que el final ha sido bueno, pero porque nos han querido buscar el corazoncito que todos tenemos y así ehar unas cuantas lágrimas.

  Este final no va a joder una gran serie (más que nada porque, si no lo consiguio la cuarta temporada, que fue un auténtico truño, el último capítulo no lo iba a conseguir tampoco) pero es una lástima, como bien dices, que haya faltado un poco más de épica….

  M'agrada

 14. Doncs a mi cada minut que passa m’agrada més. No només per la part emotiva del capitol, sinó que cada vegada que penso vaig conectant fils a poc a poc. Jo crec que aquesta es l’essencia de Lost. No et poden dir les coses directament a la cara, perdria el misteri. Com va dir el Jacob al Hugo allà al far, algo tipus: “no se lo puedo decir (a Jack), lo tiene que entender por si mismo”. De fet tenia por de que acabes el capitol i no tenir aquella sensació de intriga i curiositat que et deixa el retol de LOST en blanc sobre fondo negre, que hem de reconeixer que es el que t’enganxava a la serie.
  A mi el que em queda clar es que la energia que hi ha a la cova es la mateixa que es veu quan obren la porta de l’eglesia i es veu aquella llum. es a on van els morts. La illa es on està aquesta energia i per això la han de protegir tan be. despres d’ells la protegirà algú més i així eternament.
  Estar clar que hi han molts dubtes sobre que es exactament el fum negre, perque segueix les normes del jacob, que son els numeros… Es veu que surtirà un extra de 20 min per matisar alguns aspectes. (pot semblar un recurs cutre la veritat, pero s’han volgut centrar en explicar la historia)
  Pero al cap i a la fi, com diu l’Edu, han volgut explicar la historia dels Losties i no tant de la illa que estarà alla eternament. I jo estic satisfet amb el que han deixat entendre.

  M'agrada

 15. Intentaré respondre les diverses opinions indignades/negatives, tot i que ho veig un tema molt subjectiu, que depèn dels aspectes que cadascú vol prioritzar o de com ha encarat l’últim capítol.

  En primer lloc, per molt positiva que semblin algunes opinions, entre elles la meva, crec que tothom està d’acord en la frustració que suposa no haver respòs molts dels enigmes plantejats. Ens podem sentir estafats en aquest sentit? Potser sí, però no ens enganyem, la culpa no és d’aquest capítol final, la culpa és del nefast plantejament de la última temporada. Quan repasso els 17 capítols que hem vist, llavors sí que m’indigno, i molt. No amb la finale.

  Personalment, encarava aquest final amb la resignació que el que havíem vist fins ara havia estat una pèrdua de temps increíble, i que tan de bo almenys ens oferissin un final digne. I, sincerament, m’agrada el que han escollit. No és el final perfecte per aquesta sèrie, clar que no, però sí que el trobo un final fidel a la sèrie.

  I crec que és fidel perquè, en el fons, els moments que ens han marcat (el “Not Penny’s boat”, el “Waaaalt!”, el “I got you”…) han implicat els personatges. Per suposat que tot el que rodeja l’illa i tot el contingut paranormal ens ha deixat amb la boca oberta, i que mirar enrere i veure com tot allò ha quedat sense respondre és per matar-los, però, centrant-nos en aquest capítol final. Partint del punt que era impossible que s’expliqués tot, ¿de veritat esperàveu un final més científic que humà?

  Breixo, critiques centrar-ho en els personatges, però corregeix-me si no eres tu qui, anteriorment, havies demanat que aquests no fossin simples titelles del seu voltant i fessin alguna cosa. Kate dispara a Locke i salva la vida a Jack, no em diguis que no fa res. Després ella i Sawyer veuen que no tenen res més a pelar, que queda reservat pels “peces gordos” i per això marxen.

  I fixeu-vos com, al final, Jacob guanya i demostra a Nemesis que tenia raó. Com els qui queden a l’illa no s’han corromput, no s’han matat entre ells, sinó que cooperen, es preocupen uns pels altres, uns per baixar a la font de llum i els altres per posar en marxa un avió. Perquè Locke no contemplava que un es sacrifiqués per la resta, per això Jack l’enganya i l’acaba guanyant.

  Històricament, Jacob ha portat a l’illa diverses comunitats que s’han acabat matant i ha fracassat. Però quan hi ha portat un grup de persones soles, completament desconegudes entre elles, és quan aquestes han acabat resolent totes les seves diferències i quan ha acabat triomfant. I ha estat l’illa qui ho ha fet possible. Recordeu la frase de Jacob al penúltim capítol: “Vosaltres necessitàveu l’illa més que l’illa us necessitava a vosaltres”. Ells, els personatges, eren el centre de tot.

  PD: Breixo, pese a no estar igual de indignado que tú, yo también me he reído bastante con tu comentario.

  M'agrada

 16. Vale, voy a intentar responder algunas de las preguntas planteadas.

  1. Lo de que los flash-sideways eran una realidad alternativa era algo con lo que han jugado a que muchos pensaran eso, pero no te habían dicho que fuera algo creado por los losties al hacer explotar la bomba. Es más, yo me sentiría estafado de haber sido así, ya que se hubiese roto la norma del “whatever happens, happens”.

  2. Porque lo que “happens” fue el “incident”, que, se entiende, no sólo expandió electromagnetismo (y todo lo que hacía tiempo nos habían contado en los videos de Drama), sino también radiación nuclear. Y esa sería la explicación al por qué las embarazadas no pasan de nosecual mes (un rollo Chernóbil). Claire tiene el hijo porque llegó a la isla en un estado de embarazo muy avanzado, y Sun se va de la isla antes de llegar a los X meses embarazada en la isla (lo explica Juliet).

  3. Volviendo a los flash-sideways. Me parece una idea genial. Ha sido una manera espectacular de devolver a los personajes todo el protagonismo, mostrando la vida que podrían tener tras su paso por la isla (y todo lo que aprendieron en ella) y pudiendo hacer una despedida grupal como no se hubiera podido hacer de otra manera.

  4. Habláis de “lágrima fácil”. No será tan fácil sacar esa lágrima cuando dudo que ninguno de vosotros haya llorado o estado a punto de hacerlo con otra serie en vuestra vida. Sí, pondrán planos a cámara lenta con la música (espectacular la BSO de toda la serie), pero si se nos cayó la lagrimilla fue por todo el camino recorrido, por lo bien que lo han hecho, por la conexión que han logrado con los personajes y porque, es así, se nos acababa la mejor serie que hemos visto nunca. Ah, y tras seis años (seis) de serie, y unos 120 capítulos (120), no pasa nada si nos meten imágenes de recuerdo del paso de cada personaje, más teniendo en cuenta que viene a cuento (por eso de los extras del DVD y tal).

  5. Y en serio. Es obvio que la serie va de los personajes y de la isla. De eso no hay duda. Pero para los que se quejan de que sólo han dado final a los personajes y no a la isla… vamos a ver, os han dado las mil respuestas. La isla lleva ahí desde hace a saber cuántos años, y siempre ha habido un guardián en ella. En este tiempo le tocó a Jacob, que la lió y convirtió a su hermano en el humo negro-el mal, el cual quería abandonar la isla y, de lograrlo, el mundo ‘desaparecería’ (cómo se podría detener al humo negro? Podría matar a quien quisiera en todo momento). Y Jacob tenía un plan, en el que intervenía un grupo de personas que, al final, después de que Richard le aconsejara que tenía que influir o mostrar las opciones a los hombres que trajera a la isla (el humo negro siempre les mostraba el lado ‘oscuro’ y por eso nunca funcionaba), demostraron que el hombre sí puede tener bondad, humanidad, y hacer que su plan venciera. El mal murió y la isla quedó en paz a manos de uno de ellos, Hurley, que la protegió durante los años que pudo (a modo de resumen cutre). Me refiero, la isla siempre tuvo y ha tenido hasta el final todo el protagonismo del mundo. Jack murió habiendo cumplido su cometido: salvar la isla.

  M'agrada

 17. voilà el comentari d’un fan indigne de lost :
  a mi m’ha agradat el final, comptant que al principi la vaig deixar precisament pq em semblava que no portava enlloc, amb tanta escotilla i números i merdes sense explicar res de res; i que em vaig reenganxar a la cinquena (un pecat, ho sé). Així que quadra una mica amb el que dieu tots, i de com la satisfacció del capitol final està totalment relacionada amb el què esperaveu de la sèrie.
  A mi, aquest final m’ha fet veure que hi ha quelcom més enllà de la fórmula misteri/expectativa-sin-fin quem semblava una mica tramposa i m’ha fet venir ganes de veure les temporades centrals que em vaig perdre, més per saber millor la història de cada personatge i com es relacionen, que per tot el cotarro de la illa, que no deixa de ser, per mi, circumstancial i anecdòtic.
  Bé, el què simbolitza la illa sí que mola, doncs afecta al què són i fan, però tot el rotllo de la dharma l’escotilla etc etc etc no deixa de ser secundari, doncs és el que els homes que hi han conviscut al llarg de la història hi han creat, i no és rellevant per al present dels nostres protagonistes (per la història) més que pq s’ho troben i hi han d’interactuar (però no és realment necessari que s’expliqui).
  En definitiva, el què estava a punt de considerar com un timo de sèrie amb una fórmula triomfadora de suspens, aquest capitol ho ha convertit en una bona sèrie sobre les persones, sobre com funcionem i sentim, sobre com hem de conviure amb un món massa gran per entendre. love & peace, dudes.

  M'agrada

 18. Bones! Totalment d’acord amb el q diu el Marcos, em semblen bons arguments x convencer els escèptics. Creieu q trobarem alguna sèrie q ompleni el buit d Lost? Jo ho dubto…

  M'agrada

 19. Sigue pareciéndome un timo en toda regla la forma en que te plantean la “realidad alternativa / limbo”. Empiezan a hablar de ella en el mismo instante en que Juliet golpea la bomba, después de que Faraday hubiese afirmado que así podrían cambiar el mundo. Te la presentan en el momento exacto en que esperas que esa nueva realidad llegue, y para más colmo, la primera escena es el mismo momento en que tienen el accidente (o, en la realidad alternativa/limbo, el no-accidente, o lo que es lo mismo, el momento en el que teóricamente se demuestra que Faraday tenía razón y podían cambiar el pasado). Eso no es jugar con el espectador y, directamente, timarlo??? Que baje Jacob y lo vea.

  En serio, cada vez que lo pienso me gusta más el último capítulo, pero nada, absolutamente nada, me hará cambiar de opinión en eso: durante toda la sexta temporada nos han estafado. Que lo bueno no empañe lo malo, y viceversa.

  M'agrada

 20. jo també penso igual que el marcos, ens han donat moltes respostes, i estic segur que si haguessin desgranat tots els dubtes hauria kedat una merda de final, xq s’hauria perdut l’essència de lost.

  veig crítiques en relació a la bomba nuclear que no va crear l’efecte esperat pel faraday. i què? el faraday es pot equivocar tb. si les explicacions de lost fossin encertades per la majoria de gent, la serie hauria perdut la seva gràcia. és impossible a aquestes alçades mantenir l’intriga si el produeix un final lògic.

  i qui pretengui que ens expliquin concretament el moment 0 de la illa, tots els detalls de la roda que canvia l’illa de lloc, etc. jo crec que s’enganya ell mateix, xq no hi ha una explicació digne d’això. haurien d’haver introduit masses temes màgics-religiosos que no m’haurien convençut. de fet m’agrada que a l’església on es troben tots, als vitralls hi ha tots els símbols de totes les religions, per buscar una cosa neutre.

  i xq desmond no es torna fum negre kuan entra? doncs xq locke ja és el fum negre; i kuan entra jack? doncs xq el tap està tret i l’illa perd els seus efectes i no es pot tornar fum negre. i bueno, ell és el nou jacob, el jacob no es torna fum negre.

  i part de la gràcia de l’illa és que és tan especial que realment ningú sap què és, ni el jacob ni ningú. al principi kuan no coneixiem a jacob pensavem que ell era un déu de l’illa, i finalment veiem que només és una petita part de quelcom molt més gran, que no només es remonta als egipcis, sino a cultures molt més antigues, poseu-li extraterrestres si voleu (que cutre hauria quedat una explicació similar, déu meu).

  almenys jo ja no tinc dubtes bestials. no sé, penseu en dharma, los otros, el botonet de l’escotilla, jacob, el fum negre, penseu en els dubtes que tenieu, jo crec que cal reflexionar-ho.

  jo crec k ha sigut el final ideal per akesta serie, i recomanaria cegament aquesta serie a tothom.

  M'agrada

 21. Edu, si dius per mi el tema del Faraday no t’equivoquis: a mi em sembla molt bé que no es pugui canviar el passat (“what happened, happened”). El que no em sembla tant bé és que els guionistes busquin enganyar deliberadament a l’espectador fent-lo creure que si que s’ha generat una realitat diferent quan no és així.

  M'agrada

 22. bueno no ho deia per ningú en concret, és un sentiment del grup escèptic dels seguidors de lost. jo crec que els guionistes presenten una realitat en que no han tingut l’accident, i en aquesta nova situació l’illa no hi és, i te la presenten enfonsada per fer-te veure que no existeix en aquesta nova realitat. però en cap moment et diuen que s’ha generat una nova realitat com a conseqüència de la bomba. això és el que ens fan creure, xq sigui més divertit vaja. si haguessin enllaçat l’últim capítol amb el primer de la temporada hauria sigut una cosa previsible i no digne de lost. massa fàcil no?

  un cop vist l’últim capítol te n’adones que aquesta nova realitat no és cap realitat, sino una ficció dels personatges, i que l’illa estigui enfonsada és un símbol de que l’illa no existeix, però no necessàriament que físicament estigui enfonsada en la realitat. jo no m’he sentit estafat vaja, forma part de la ficció i de les giravoltes que fa lost.

  m’agradaria veure les teories nostres fetes durant totes les temporades i en un 99% de les ocasions estavem equivocats. i aquesta és la gràcia. si haguessim encertat molts cops, seria previsible, i per tan no seria lost.

  en qualsevol cas, sento una tristesa profunda per la fi de lost, i trigaré a pair-ho.

  M'agrada

 23. Pero Ignasi, que no te han timado, tío. No es que hiciesen al principio de la temporada una realidad paralela y al final, zas!, se sacan de la manga lo del limbo. Ha sido así desde el principio, y los flash-sideways empiezan justo en el vuelo de Oceanic porque fue en ese avión en donde empezó el momento más importante de sus vidas.

  Faraday cree que los humanos pueden ser las variables que puedan cambiar el pasado. Pero estaba equivocado, y lo único que crea es el famoso ‘incident’ que ya sabíamos que había pasado. Lo que ‘happened’ fue que Faraday le vendió la teoría a Jack, que se la creyó e hicieron todo eso para acabar causando el ‘incident’. No cambiaron nada. No se puede cambiar el pasado.

  Y no puedes acusar de timo en una serie o peli un ‘engaño’ o despiste de la narración. Es como indignarse con el final de El Sexto Sentido: “Bruce Willis estaba muerto? Pero por qué coño no nos lo habían dicho? Y yo aquí pensando que ayudaría al niño. Vaya timadores hijos de puta…”.

  M'agrada

 24. Ignasi, crec que és injust acusar els guionistes d’enganyar-nos deliberadament.

  Primer, perquè tot el que dius correspon a interpretacions, no a evidències. La sèrie mai ha explicat que la bomba donés pas a aquesta realitat paral·lela, simplement era una de les explicacions que se’n podia extreure. Personalment, ho vaig pensar al principi, però després ho vaig descartar. No em sembla bé que la gent es carregui la sèrie només perquè l’explicació final no correspon a la interpretació que ells ja havien donat com vàlida.

  Segon, perquè es pot percebre com a trampós jugar a crear incògnites que porten a altres incògnites i al final deixar-les sense resoldre, però aquesta ha estat sempre l’essència de la sèrie, per això dic que el final és fidel. Fixa’t en el que diu l’Edu, quantes teories han sortit al llarg de les sis temporades, quantes explicacions… algunes d’elles han resultat no ser vàlides, però altres no se sabran mai.

  Us imagineu Lost amb totes les explicacions resoltes? Tots els caps lligats? “És així, i punt, no hi ha volta de full”. Un final així hagués pogut ser mortal, aquí sí que hi hagués hagut un munt de trampes i probablement tots estaríem indignats. Durant aquests dies i setmanes, sortiran un munt de teories, interpretacions, explicacions, etc… imagineu-vos que els creadors haguéssin evitat tot això, hagués estat anar en contra de l’essència de Lost.

  Quantes pel·lícules han tingut un final completament obert i les hem alabat precisament per això… quantes han tingut un gir final que ha canviat tots els esquemes i ens hem quedat flipant (véase la referència del Marcos a “El Sexto Sentido”, a la qual podria afegir “Fight Club” i tantes altres).

  Igual que a l’Edu, cada cop em fa més pena que s’hagi acabat…

  M'agrada

 25. Marcos, las imágenes del limbo podían empezar en cualquier momento de la serie. Pero los guionistas han escogido EXACTAMENTE el segundo después de que Juliet haga explotar la bomba, justo el momento en que teóricamente, y siempre según Faraday, se podía haber generado una nueva realidad. ¿Casualidad o mala leche?

  Es más, se supone que el hecho que teóricamente cambiaría sus vidas es que la isla ya dejaría de existir tal como la conocíamos y por tanto el avión no se estrellaría; esa es justamente la primera escena de la otra realidad: ni en el aeropuerto antes de coger el avión, ni después, ni cualquier otro momento del viaje; no, justo el momento en que iban a tener el accidente.

  Lo siento, no lo compro, después de leeros a Martí y a tí sigo viendo muy claro que han jugado con nosotros. E insisto, eso no quita que el final cada vez me guste más.

  M'agrada

 26. Ignasi, por supuesto que han jugado con nosotros! Nos han engañado deliberadamente cada 2 por 3! ¿Y què? Eso pasa en muchas ficciones de misterio! Por què tiene que ser algo malo? Siempre y cuando la resolución final sea coherente y sirva a la narración, a mi me gusta que jueguen conmigo.
  Por supuesto que el flash-sideways lo pusieron ahí expresamente para que pareciera que tiene que ver con la bomba. De la misma forma, el final de la 3a temporada parecía claramente un flash-back de Jack, pero al final ¡ZASCA! Era un flash-forward! Cómo mola! Todos lo consideramos uno de los mejores finales. Tú te indignaste como ahora?

  Bueno tu, que estic al curro, aviam si més tard us explico que m’ha molat i que el Breixo i el Xavi són uns exagerats. Que Lost, respecte els personatges, mai ha sigut un viatge cap al coneixement, sinó cap a la redemció, i aquesta no té a veure amb si averigüen els misteris de la illa o no. Que no sepan exactamente por qué luchan no significa que no se complete su arco de redención.

  M'agrada

 27. Ignasi, no entiendo tu indignación. Claro que las imágenes del limbo podían haber empezado en cualquier momento de la serie, y claro que los guionistas escogieron exactamente el segundo después de que Juliet hiciera explotar la bomba. Su manera de narrar la historia y el final de la serie ha sido este, jugando con una teoría súper interesante sobre los viajes temporales y sus normas, lo que se puede hacer y lo que no. Y, justamente, una de esas normas inquebrantables es el ‘whatever happens, happens’, y al final de la 5ª temporada, todavía jugando con esa teoría, ponen sobre la mesa el pensamiento de que realmente sí se podría cambiar una linea temporal. Pero se demuestra que no es así, y que todo lo que pasó, pasó exactamente de esa manera y no de otra.

  Por eso, en ese justo momento, viene a cuento que de primeras te hagan creer que los flash-sideways son una realidad paralela (porque ni de coña te imaginas lo que finalmente es, y esa es una de las características de toda la serie). De hecho, tras el primer episodio de esta 6ª temporada me medio indigné por la posibilidad de que realmente hubieran cambiado su futuro con un acto del pasado. Pero preferí esperar antes de rajar, y poco a poco vi que no me iban a decepcionar. Me sorprendieron al final con una idea de limbo que nunca había imaginado (ya que siempre se ha representado cutremente con personas sobre las nubes. La idea más ‘original’ sobre el limbo que había visto hasta ahora era el de Bola de Drac). Ninguna estafa.

  M'agrada

 28. Estoy con Marcos y Martí.

  Ignasi, te puedes sentir engañado, pero no estafado. La pura realidad es que te la han colado y tu ni te has enterado (como casi todos, me incluyo). Te has creido sin rechistar y sin pensar que el mundo paral·lelo era la realidad feliz sin haber pasado por la isla. Seguramente ni te has planteado que pudiera ser otra cosa… Y por eso te la han clavado… Igual que a mi. La diferencia es que yo estoy encantado con la maestria con la que me han enganyado y tu en cambio estás asqueado porqué lo han cuadrado todo (genial) para engañarte sin que tuvieras posibilidad alguna de no caer en su engaño.

  Pero te diré una última cosa, todo aquel al que estafan es porqué va un paso por detrás del estafador (díselo a Sawyer :P). Así que si te has de indignar con alguien por dicha estafa, que sea contigo mismo 😛

  En cuanto a aquellos que os quejais de la falta de respuestas, diré que, en la mayoría de los casos, todas aquellas dudas que no se han resuelto eran tan básicas que no merecían ser resueltas. Y aquellas otras que tampoco se han resuelto eran tan místicas que no tenían explicación posible. La explicación de unas o las otras no hubiera hecho más que entorpecer el desarrollo del final de esta saga o, por otro lado, decepcionar a la mayoría de fans con explicaciones triviales.

  Ejemplos?
  1) Nadie te va a explicar con exactitud porque suceden los viajes en el tiempo. ¡Eso es imposible!
  2) Quienes eran los de Dharma? Pues para mi es evidente que eran un conjunto de científicos que simplemente estudiaban la isla y el comportamiento de las personas/animales/efectos electromagnéticos. Qué como encontraron la isla? Pues por casualidad como muchos otros o a partir de estudios. Qué huevos importa eso? De verdad queréis que perdamos una hora de nuestro estimado último episodio explicando cosas triviales como esa?

  En fin, se podrían haber explicado algunas cosas… Pero yo me quedo con la explicación que yo pueda darle… O con otras que me hagan flipar por igual!

  M'agrada

 29. Albert i xavibalcells, 100% d’acord.

  Balcells, cada cop veig més necessària una trobada amb aquests dos fanàtics del Breixo i el Xavi M. per parlar del final…

  D’altra banda, estic flipant amb la repercussió als mitjans. En pràcticament tots, el crítics de turno s’estan carregant sense cap mena de mirament el final, demostrant que no han entès res, ni del final, ni de la sèrie en si. Flipo especialment amb el de El Periódico: http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=716547&idseccio_PK=1029

  Si podeu, escolteu aquí el tall de Sergi Pàmies donant la seva opinió. Estic molt d’acord amb ell: http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/100524_Pamies_Lost.mp3

  M'agrada

 30. Genial l’últim comentari del tio del Períodico:
  “Epílogo exclusivo para quienes ya hayan visto el desenlace: los pasajeros del vuelo 815 de Oceanic Airlines murieron en un momento indeterminado de la serie. ¿Cuando estalló la bomba? Tal vez. Pero no solo murieron ellos. Murió la serie. ”

  Todo su gozo en un pozo. Vaya un inútil ^^’ Potser quan el torni a veure ho enten tot i decideixi editar l’entrada…

  M'agrada

 31. A ver… Ayer por la noche me volví a ver el capítulo entero con la excusa de enterarme de qué pasaba en los seis minutos que nos había estafado cuatro y… la verdad es que me reconcilié bastante con él (el capítulo, no Cuatro).

  Una vez ya sabes lo que no es, puedes apreciarlo un poco más por lo que sí es.

  Pasan muchas cosas, y algunas de ellas sí son muy emocionantes y muy épicas. Cuando Locke le clava el cuchillo a Jack casi me da algo, tanto la primera vez que lo vi como la segunda. Y lo del purgatoiro es verdad que es un epílogo bonito y muy poético. Es cierto que está bien lo de contar que you never die alone y me gusta mucho la idea de que “there is no now here”, lo que me dio a entender que cada vez que uno de ellos moría en la serie, incluso Boone en la primera temporada, pasaba automáticamente a ese momento en el limbo en el que no se estrellaba y se reencontraba con sus amigos. Y si además entendemos, como decís algunos, que esa luz final puede ser la misma que hay en la fuente, encima, al morir todos nuestros personajes, pasan a formar parte del corazón de la isla que fue la que los salvó en un principio de vivir solos y amargados.

  El problema que me sigue impidiendo disfrutar del todo del finale creo que va en la línea de lo que dice Martí, no es el capítulo lo que falla tanto como la temporada. Los guionistas no han parado de decir que esto iba de “cerrar” las historias de los personajes, pero sigo pensando que no es verdad. El purgatorio es un epílogo, poético e incluso adecuado, pero un epílogo. No cierra las historias de los personajes. La historia de Locke se cerró cuando murió colgado en una habitación, solo y manipulado, y su muerte sirvió al humo negro para sus planes, pero al mismo tiempo fue lo que convirtió por fin a Jack en un hombre de fe. Esa fue su historia, y fue una historia cojonuda. Otras no fueron tan buenas, como la de Sayid (directamente podríamos llamarla zurullo), y otras fueron regulares con un final espectacular como la de Charlie. Pero estaban completas y cerradas. Cada uno tuvo una vida más o menos desgraciada (en flashbacks) y una segunda oportunidad en la isla. De eso iba la serie de cómo podían empezar de cero en la isla y superar todo lo que les había pasado fuera. Cada uno de ellos, cumplió además su papel en el “gran plan” que siempre se nos ha dicho que tenía la isla. Completaron su destino. Toda esta temporada ha sido una especie de “tercera oportunidad” que, en mi opinión, sobraba. Un intento de darles un final más feliz que sí, emociona mucho y hace que valores lo grandes que han sido muchos de los personajes, pero que, para mí, le quita un poco de valor a lo que habíamos visto hasta ahora. Se me queda una sensación de “da un poco igual lo que haya pasado en la serie porque tienen su recompensa en el más allá”.

  Es cierto que esto es una visión muy personal, y que para mí lo que pasa después de la muerte no tiene tanto valor como lo que pasa antes. Para muchos, dependiendo de sus creencias, no será así y éste final será mucho más satisfactorio. Lo dice Peter David (un guionista de cómics) aquí http://www.peterdavid.net/index.php/2010/05/24/cowboy-pete-has-had-a-day-to-think-about-lost/#more-4668 y creo que tiene mucha razón.

  De todas formas y aunque como digo, me parece que el purgatorio es un buen epílogo a valorar, creo también que al extenderse durante una temporada entera pierde mucho de su sentido. Probablemente me habría gustado más si se limitase al último capítulo o a los dos últimos como mucho. Un truco final para mostrarnos la coda final de la historia desordenada narrativamente, que es algo que siempre ha hecho Perdidos. El hecho de que este epílogo se extienda tanto en el tiempo y, sobre todo, de que cree descaradamente expectativas de ir a influir en la realidad de la isla que luego no se cumplen, me deja muy decepcionado. Como digo, para mí, las historias de muchos personajes ya estaban cerradas, pero había otros que seguían en la isla, que tenían que encontrar su objetivo y cumplir un propósito, que aún no habían cerrado el ciclo. La realidad paralela al final no ha ayudado a completar ese ciclo como parecía, sino que ha hecho que en muchos casos se cerrase en falso. ¿Qué pasa con Sawyer? En la isla no hace un carajo, pero eh, luego tiene la oportunidad de ser poli y detener malosos. Desde luego no es lo que yo considero una buena clausura de la historia que hemos visto a lo largo de seis años. Y lo mismo me pasa con Kate. Creo que si querían cerrar sus historias deberían haberles dado conflictos interesantes durante la temporada y sobre todo durante su vida real.

  Por otro lado, creo sinceramente que, aunque es cierto que han explicado mucho de la isla, no ha sido suficiente para hacer que este final funcionase del todo. Yo no necesitaba saber quiénes han habitado la isla desde el principio de los tiempos, ni quién construyó la estatua, no necesito saber cómo se convierte alguien en humo ni por qué en humo y no en dinosaurio, ni quién era la madre de Jacob, ni qué es exactamente la fuente y la luz. No esperaba ni mucho menos explicaciones científicas a estas alturas, porque además creo que serían decepcionantes. Estoy de acuerdo en que un final que no dejase cosas abiertas y preguntas en el aire no habría sido un buen final para Perdidos. Pero lo que sí creo que era necesario, era que los objetivos de los personajes fueran claros en la resolución, que supiésemos, hasta cierto punto, qué se jugaban en este punto de la historia. La explicación del corcho que detiene el mal de salir al mundo no sólo es ambigua, sino que ni siquiera estaba claro hasta ayer que fuese del todo cierta. Locke no deja de insistir en que no va a pasar nada si sale al mundo exterior, y por lo que vimos, incluso cuando Desmond sacó la piedra, tenía razón en todo. Creo que el momento en el que Desmond saca el maldito tapón de la piscina habría tenido mucha más emoción si supiésemos qué nos estábamos jugando todos. No hace falta una explicación racional, con una mística llega, pero que sea definitiva.

  Además, en esta temporada se explica que hay un ciclo de guardianes, Jacob es uno más de los que han pasado el testigo. Y se habla mucho del equilibrio entre el blanco y el negro, el bien y el mal. Por tanto, o yo estaba muy confundido, o se daba a entender que también había un ciclo en los “humos negros” que siempre tenía que haber las dos figuras, un balance. Y aún asumiendo que sólo hay y ha habido un humo negro, que es un ser especial, un error de Jacob que quiere subsanar; nos ha contado cómo surgió ese ser. Y se supone que si lo han contado es por algo, así que… ¿De verdad soy el único que cuando la fuente empieza a fluir de nuevo y el agua y la luz rodean a Jack pensó que se iba a convertir en humo negro? Porque en ese momento, por mucho que digáis, ya había luz, era todo igual que cuando el hermano de Jacob se convirtió. ¿Por qué ahora no? Porque sí.

  En ese sentido, estaba mucho mejor construido el final de la anterior temporada. Hay una bomba, si la explotamos puede que nada de esto haya pasado nunca o puede que muramos todos. El objetivo está claro, las consecuencias también. Eso crea tensión, ansiedad, drama… mola. Si además consigues crear una consecuencia inesperada de sus actos (como fue lo de la realidad paralela en su momento), entonces ya es la polla. En esta temporada, hay un tapón que nadie sabe qué hace ni para qué sirve y que cuando lo sacas empiezan a caer piedras de espumillón y a temblar la cámara (ya se podían haber currado un poco los efectos de destrucción de la isla). Todo el papel de Desmond, todos estos años en la isla pulsando botones y sobreviviendo a cataclismos electromagnéticos, conducían a ese momento y cuando pasa… no mola (y no sólo porque el decorado es fulero fulero). Desmond libera la energía que ha intantado contener durante tanto tiempo, la idea, de nuevo, es muy buena, pero la resolución no mola por falta de información y construcción previa. A partir de ahí, además, Desmond se desmaya y ya le pueden dar morcilla (grande el momento en que Hurley lo saca de la cueva y dice “¡NO!”, sólo le quedaba volverlo a tirar). A eso me refiero con que no se cierran bien los arcos de personaje y a que lo que me habría molado es que Desmond cumpliese un papel clave en la isla y no en el purgatorio.

  Es cierto que la consecuencia de quitar el tapón es inesperada y mola: por fin se puede matar a Locke. Todo el plan de Jacob para acabar con él por fin cobra sentido. Para destruir a Locke había que destruir la isla. Momentazo. Pero no lo es. No lo es por un lado por lo que ya he dicho de que no están claras las consecuencias de la destrucción de la isla y por otro, no lo es, porque tampoco están claras las famosas “reglas”. Jacob y Némesis no se podían matar entre ellos, pero en teoría sí a través de otros. ¿A través de quiénes? A Jacob lo mata Ben que ni es candidato ni nada. A Némesis lo intentan matar varios, pero nunca un candidato, a los que a su vez, en teoría él no podía matar. ¿Un candidato puede matar a Némesis? Ni idea. Si hubiesen dejado más atada la imposibilidad de matar a Locke, si supiésemos las reglas, si fuesen reglas fijas y coherentes, el momento en el que por fin sangra habría sido la leche.

  Por otro lado, y relacionado con lo que he dicho de que debería estar más claro qué pasa si la isla se va al cuerno, todo el rato me fallaba la idea de huir en avión. Si de verdad se destruye el mundo con la isla… ¿Para qué huir? ¿A dónde vas a ir? Si no es verdad y al mundo exterior no le afecta la destrucción de la isla ¿Para qué te quedas? Yo creo que debían haber apostado por la primera opción, hay que salvar esta isla como sea y que todos jugasen un papel en eso. A estas alturas de la serie (después del famoso “Kate, we have to go back”) no me parece que huir de la isla sea ya un objetivo fundamental. Además, me pareció un bajón que se quedasen Ben y Hurley a ayudar a Jack y Kate (que le acaba de decir te quiero) y Sawyer se pirasen sin más. Es cierto que Kate dispara a Locke pero, vamos, podría haber sido Lapidus en vez de ella si hubiese pasado por allí. Y no me vale que su destino era convencer a la pesada de Claire (la peor actriz de la serie de largo) de subirse al avión, porque fue el momento más anticlimático del capítulo y básicamente una mierda. Además, la huida en avión pierde toda la importancia que podría tener cuando la isla se salva y, sobre todo, cuando Hugo asume el mando y Ben le dice que puede llevar la isla como quiera y dejar salir a quien quiera. ¿No sería mejor haber luchado todos para salvar la isla y así luego irse tranquilamente?

  Y creo que eso es todo. El capítulo está lleno de momentazos (esa conversación Ben-Locke), es bonito, emocionante, tiene muchas de las cosas que hacen grande Perdidos… pero no termina de arreglar una temporada de pacotilla y a mí no termina de quitarme la espina de todo lo que han dejado por el camino (entre ello un personaje y una de mis grandes obsesiones, Walt; no entiendo que si no iba a jugar nada en la serie no se ventilasen su historia cuando aún era pequeño, que explicasen lo que tenían que explicar y lo sacasen por la puerta grande en vez de con esa promesa nunca cumplida de retorno).

  Eso sí, me retracto totalmente de lo que dije ayer sobre recomendar o no la serie. Es cierto que es tramposa, que hay mucho fuego de artificio vacío, pero aún así, es la serie más grande que yo haya visto. Ninguna me ha enganchado tanto, ninguna me ha hecho disfrutar así, emocionarme, teorizar, escribir post kilométricos como éste… La voy a echar mucho de menos. Y escribir aquí cada semana.

  M'agrada

 32. Breixo, además de emocionarme con este último párrafo, cabrón, acabas de evidenciar dos cosas.

  Una: que en realidad la mayoría de fallos que subrayas los comparto contigo, y no hacen más que corroborar que Lost ha sido (siempre) una serie de naturaleza imperfecta, y mucho en según qué momentos. Sólo hace falta ver el churro de temporada final que nos han dado.

  Dos, y más importante, que en el fondo lo que tenemos los espectadores con esta série es un vínculo totalmente emocional. Que lo que nos unirá a ella no será su guión ni su lógica narrativa, sino los sentimientos que nos ha despertado a lo largo de seis años. Y que es ESTO lo que la hace la serie más grande que hemos visto nunca. Que nunca había quedado cada miércoles con mis amigos sólo para ver un capítulo de una serie de televisión, y veremos si alguna vez vuelve a ocurrir.

  Repito, seguramente no era el final perfecto, si es que existía un final perfecto para esta serie, pero cada vez estoy más y más convencido de que ha sido el mejor final posible. El que nos ha hecho conscientes (por si se nos había olvidado) de lo que ha significado la serie para sus fans.

  Así que, para qué recordarla con indignación, destacando sus fallos y sus cabos sueltos (que tiene, y algunos significativos) cuando podemos quedarnos con todo lo otro. Verás como el paso del tiempo te irá reconduciendo hacia este posicionamiento.

  Ah, y pobre de tí que esto sea una excusa para que dejes de escribir en el blog, o te enteras… 😉

  M'agrada

 33. Ara que veig que això s’ha calmat una mica, aprofito per agraïr a tots els que heu participat del debat. No només per la quantitat, sinó perquè crec modestament que tots hem entès millor el final alimentant-nos dels comentaris de cadascú. Almenys, en el meu cas ha estat així claríssimament.

  Des de dilluns, he rebut quasi 800 visites (i pujant) i aquest ja és el post més llegit de tota la història del blog. O sigui que molta gent haurà llegit el que s’ha dit aquí, i aquest és el gran objectiu del blog, per tant gràcies a tots els comentaristes!

  No hi ha dubte que només Lost podia provocar això…

  M'agrada

 34. Doncs ja tinc una edat, però en veure el final de Lost m’he fet un tip de plorar. Han quedat moltes coses Perdudes ( Michel, Walt, el peu, Wildmore ¿?, etc.), i la solució final ha estat la més fácil i tal vegada esperada- mort, purgatori-. Però la càrrega emocional i saber que s’acababa han estat a l’alçada del conjunt.

  M'agrada

 35. Sí, está claro que mi post/tesis doctoral ha matado el foro ^__^

  Eso, o que lo estamos superando, yo ya sólo pienso en Lost como unas ocho veces al día. Cuatro me emociono y cuatro me indigno.

  Balcells! Mucho prometer una opinión más extensa y luego nada de nada. Pareces Damon Lindelof.

  A todo esto vuelvo a BCN este finde. Martí, estarás en el Primavera, no? Pues tú te pierdes un reencuentro tan mítico como los del finale, con flashes de todos los trepidantes momentos que hemos pasado juntos como las siestas en las clases del Baget ^___^

  Y sí, seguiré escribiendo, pero cuando comentes pelis buenas, como Iron Man 2 y Furia de Titanes

  M'agrada

 36. Jordi, sé de bastanta gent que va plorar amb el final i no li pesa admetre-ho. Crec que és bo deixar-se portar per les emocions mentre veus el final, i posteriorment valorar-ho més fredament.

  Borinot, això confirma la teoria que en realitat tot era un somni del gos. Un cop més, ens han enganyat per complet, jejeje.

  breiXo, no te las des de importante tampoco. Yo creo que tu parrafada ha ahuyentado a los lectores, que es distinto 😉 Evito preguntarte cuánto tiempo estuviste para escribirla… Si esperas mi comentario de Furia de Titanes, puedes esperar sentado, Iron Man 2 mmmm ya veremos.

  Me jode no poder quedar con vosotros este finde, pero es que las horas en las que no esté en el PS, seguramente estaré durmiendo. Ya os diré algo!

  M'agrada

 37. És boníssim el vídeo del Hitler. Era previsible que sortís tenint en compte que aquesta escena ha estat subtitulada en referència a un munt de temes, però jo crec que és dels millors que s’han fet.

  D’altra banda, m’he trobat amb aquest post que fa una gran metàfora del que ha significat el final i la sèrie en general. Podeu estar d’acord o no, però m’ha semblat molt interessant i ben trobat:
  http://ronyamortis.blogspot.com/2010/05/lart-perdut-de-lillusionisme.html

  M'agrada

 38. Sobre lo que comentas de haber puesto la realidad paralela en los dos últimos capítulos, te contesto que si hubieran hecho eso, no te hubieran hecho creer que la idea de Faraday funcionó. Lo que pasa es que a ti te pasa como a Ignasi, estás bien jodido porqué te han engañado y dicho engaño a desembocado en frustración. Lo dicho, que te engañen es tu culpa, no suya. Arriba lo he explicado mejor.
  En cuanto a lo que dices de Sawyer, piensa que en la realidad paralela cada uno monta la realidad como a él le gustaría que fuera. Yo creo que eso es respuesta más que suficiente para saber como concluyó la historia de Sawyer. No hace fata que me digan qué hizo Sawyer al salir de la isla. No lo necesito, porqué según mi punto de vista está más que claro. La isla lo ha hecho evolucionar como persona y por eso, en el limbo, su vida ideal es como policia. Me parece un final y una conclusión cojonuda. Eso sí, has de pensar un poco más para llegar a dicha conclusión. Pero lo mejor de todo, es que a la gente que no se tragué que Sawyer podría ser policia, aun puede creer que al volver de la isla siguió siendo un estafador. Pero lo más importante de todo, es que al final, sabemos que Sawyer se arrepintió de su vida pasada (la que nosotros conocimos) y ser policia (en vida o en muerte) fué su método para redimir sus pecados. Genial.

  Sobre el parágrafo en el que hablas sobre saber lo que nos jugábamos todos, estoy completamente de acuerdo. Eso sí que creo que nos ha faltado. El hecho de no saber qué iba a pasar si pasaba una cosa u otra le ha quitado mucha emoción no solo al último capítulo, sino a toda la temporada.

  Sobre la no conversión de Jack en humo negro te puedo dar una explicación. Evidentemente interpretada por mi, que la puedes compartir o no. Eso sí, si esperabas una respuesta concisa de los guionista y sólo aceptas eso, pasa de parágrafo :P. Yo creo que Jack no se convierte en humo negro porqué es puro de corazón. O almenos no es tan cabrón como para asesinar a su madre (o un equivalente). No podemos olvidar que lo que hay en esa gruta es la luz que hay en cada uno de nosotros, llamadlo Vida o Bondad (o falta de Muerte o falta de Maldad). En fin, sólo es mi interpretación.

  En cuanto al momento en el que Nemesis pierde sus poderes… Te quejas de que no conocemos las reglas, pero no me digas que no viste obvio que en ese momento Nemesis era un simple mortal. Yo creo que está más claro que el agua… Primero de todo porqué Jack le dice en la cara que tiene un plan, que iran hasta la fuente y que una vez ahí lo matará. Y junto con esto, cuando Jack le da el puñetazo a Locke y este sangra… No hay más que ver la cara de cada uno para saberlo. Para saber que en ese instante cualquiera puede matar a Nemesis. El plan de Jack a funcionado y sólo queda matarlo. Por la misma regla de tres, Locke puede matar a Jack. La isla se está derrumbando, por ello pierde todos sus poderes y en consecuencia ellos pierden sus poderes.

  En cuanto a lo que dices de no huir de la isla y priorizar su salvación, eso depende de cada personaje. Tu puedes creer que al destruirse la isla se destruye el mundo (cosa que no se sabe) pero lo mismo puede pasar Saywer, Kate, Lapidus, y compañia. Quien te dice que ellos creian que el mundo se iba a destruir? Sin duda, sus elecciones fueron las más realistas y coherentes en relación a los conocimiento de cada uno. Ya te digo yo, que a menos de que tuviera una fe como la de Jack, yo cojo el avión y me voy cagando leches.
  Sobre Kate, no me digas que fué casualidad!!!! No!!! Kate ha sido la inútil más inútil de todo este tiempo. Inútil de cojones! Siempre que seguía a alguien, era para empeorar las cosas. Y por una vez, en el último capítulo, que Kate siga a alguien sirve de algo! Y en realidad, es el acontecimiento más importante de toda la saga… Mata al malo y “salva” a Jack. Bueno, no lo salva. El caso es que por primera vez, sigue a alguien y no la caga. Creo yo que esa es una buena culminación de su personaje jajajaja 😀

  Entiendo y COMPARTO que durante todo este tiempo, nos han estado vendiendo humo en muchas situaciones. (Sí, Walt ^^). Pero eso no es culpa del último episodio.

  Ale, todo este post para ti, Breixo. Para que no sientas que asustas a las personas 😉

  P.D.: En el tren me distrayeron y no pude acabar el post hasta dos dias después ^^’

  M'agrada

 39. Bueno, ara un post en general.

  Primer de tot, dir que l’Albert dels primers comentaris (primer i segon) no sóc JO! L’altre dia vaig rellegir els posts i zas, veig que tinc un clon (o jo de ell :P). He pensat que potser debeu pensar que sóc bipolar o algo xD

  M’ha agradat comentar la jugada amb vosaltres (encara podem continuar), si el blog ha tingut tantes visites és perque s’ho mereix.

  Per últim, una portació. No sé si sabreu qui és en Dimitri xD jajaja, però si el coneixeu us partireu el cul amb l’explicació del final de Lost:

  El de Hitler és molt bo xD

  Vinga gent! Seguiu així que ja teniu un seguidor més!

  M'agrada

 40. Moltes gràcies per les teves aportacions, Albert. Tranquil, que els avatars ja et distingien com un Albert diferent del que va comentar al principi, jejeje. No sé si la resta s’hi fixa, però jo sí, obviament.

  Força d’acord amb el que dius del personatge de Kate. Ja ho havia comentat temps enrere, que sempre havia estat un personatge que es dedicava a acompanyar o a seguir, sobretot a Jack o Sawyer, segons el que li interessava més en aquell moment. Que acabi salvant la vida a Jack en mans de Locke-Nemesis és, com bé dius, una culminació més que digna pel personatge.

  Respecte el primer que dius, és per això exactament que vaig posar el link del meu anterior comentari. La gent es pot sentir frustrada, decebuda, però no estafada ni enganyada. ‘Lost’ no ha incomplert cap promesa ni ha faltat a la seva paraula, ja que mai va prometre respostes, mai va sortir un productor i guionista dient: “Tranquils, al final es desvetllarà absolutament tot”. Una altra cosa és que nosaltres tinguéssim aquestes expectatives o creiéssim que era just que ens les donessin, però això ja és cosa de cadascú. En definitiva, crec que al final és cada espectador qui decideix com queda la seva relació personal amb la sèrie.

  M’agrada que facis la competència als grans “parrafadistes” del blog, començant per mi mateix, i encara més que ja et declaris un seguidor més! 🙂

  Espero seguir veient les teves opinions per aquí!

  M'agrada

 41. Saps si això que dius: ja que mai va prometre respostes, mai va sortir un productor i guionista dient: “Tranquils, al final es desvetllarà absolutament tot”

  és totalment cert? Ja que és el principal argument de molta de la gent que es caga en tot… Estaria bé saber-ho del cert ^^

  Vinga!

  M'agrada

 42. Recordo una entrevista feta el setembre de l’any passat en què ja avisaven que no totes les incògnites quedarien resoltes. És més, en aquest blog ja es va comentar en el seu dia: https://maconfidential.com/2009/09/18/lost-el-cercle-no-es-tancara-del-tot/

  Per tant, tot i que resultés indignant, ells ja ho van avisar en el seu dia. Per això repeteixo que no han estafat ni traït a ningú, simplement no han complert les espectatives que alguns fans s’havien creat. Repeteixo, decepció sí, estafa no.

  M'agrada

 43. Havia sentit alguna cosa sobre aquest epíleg que s’inclouria en els extres del DVD. A banda d’alegrar-me pel plus d’informació i la suposada importància d’aquesta, em pregunto si era tan difícil incloure aquests 12-14 minuts al capítol final. Crec que la resposta és clara: és una immillorable estratègia per aconseguir que el DVD es vengui com a xurros.

  En tot cas, serà una bona excusa per reprendre les converses sobre Lost, que ja s’han anat apagant des del controvertit final de fa tres setmanes…

  Gràcies per l’aportació, Pere!

  M'agrada

 44. Retroenllaç: 10è ANIVERSARI M.A.CONFIDENTIAL | M.A.Confidential

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.