Thelma
Director: Joachim Trier
Intèrprets: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Grethe Eltervag.
Gènere: Thriller, drama, fantàstic. Noruega, 2017. 115 min.
Després de viure sempre en una casa aïllada vora un llac i sota una estricta vigilància i educació religiosa per part dels seus pares, Thelma arriba a Oslo per a començar els seus estudis universitaris. Un dia, a la biblioteca de la facultat, se li asseu al costat Anja, una noia amb qui comparteix la carrera de biologia. Al cap de poc, un ocell s’estavella contra el vidre de l’edifici, mentre Thelma cau a terra amb convulsions a tot el cos. A mida que creix l’amistat entre les dues noies, els successos estranys comencen a fer-se més habituals.
Un dels títols que sens dubte van marcar l’edició de 2016 del Festival de Sitges va ser Crudo, una de les propostes més arriscades i personals que hi han passat darrerament. L’òpera prima de la francesa Julie Ducournau relatava la truculenta entrada a la universitat d’una noia que acabaria descobrint la seva naturalesa caníbal, tot i els intents de la seva família per a evitar-ho. Aquest passat 2017, el festival atorgava el Gran Premi del Jurat i el guardó a millor guió a Thelma, una pel·lícula que la rememora de forma inevitable, ja que planteja una trama i un missatge coincidents en molts aspectes, tot i que amb un estil força diferent. En aquest cas, El director Joachim Trier i el guionista Eskil Vogt, artífexs de les notables Oslo, 31 de agosto o Blind, recorren a la fredor i elegància nòrdiques per a descriure un coming-of-age una mica més contingut, però que juga amb gran efectivitat amb els gèneres fantàstic i de terror.
Tot el tram inicial de Thelma és una autèntica lliçó de narrativa i direcció per part de Joachim Trier. De fet, el breu pròleg que precedeix el títol del film ja encapsula bona part dels elements clau de la pel·lícula. D’una banda, els peixos atrapats sota el gel no només són un avanç d’una imatge recurrent al llarg de la història, sinó que adopten un simbolisme cada vegada més potent i evident. De l’altra, queda clar que la relació de la protagonista amb el seu pare és, si més no, problemàtica, sobretot a tenor d’una última imatge impossible d’obviar cada cop que els dos tornen a compartir escena. Passat el pròleg, l’arrencada del que és pròpiament la història de Thelma és un ampli pla general d’una plaça plena de gent, que va tancant-se poc a poc fins a trobar-se amb la noia. Una presentació que ens diu que, tot i ser la protagonista, en el fons ella és una més barrejada entre la multitud, sense res que la distingeixi.
A partir d’aquí, Thelma va desenvolupant el personatge a partir de dues línies narratives: el present, amb el procés de maduresa i les noves experiències que viu a la ciutat, i el passat, que se’ns va desvetllant de forma progressiva per a entendre algunes de les seves actituds. El tractament del personatge per part de Joachim Trier és exemplar, respectuós i també pacient; d’acord amb el procés d’autodescobriment que experimenta la pròpia Thelma. Cada nou estímul li provoca una lluita interior que el director plasma de forma inquietant, fent ús d’elements de terror psicològic i inclús sobrenatural, però a la vegada no ens priva d’alguns assossegants moments d’alliberament emocional. Això sí, sempre amb una elegància impecable. Escenes cabdals de Thelma com la que té lloc a l’òpera d’Oslo són per aixecar-se i treure’s el barret, però també ho són petits instants íntims com el despertar de la noia acompanyada de la seva amiga Anja.
La simbologia animal que Trier incorpora a la pel·lícula (els ocells apareixent sempre en els moments crítics, la serp que amenaça el cos de la noia) remet clarament a elements bíblics; en realitat, la religió és un dels grans focus de Thelma. La pel·lícula equipara l’ensenyança profundament religiosa inculcada pels pares de Thelma a aquesta capa de gel que manté atrapats els peixos sota la superfície. És davant d’aquesta visió de la religió com a medi d’inhibició i de negació de la naturalesa d’un mateix, que ens ronda la ment un altre títol recent tan rellevant com La Bruja. I si encara anem més enllà, podríem remetre’ns a la lluita constant que viu el protagonista d’una sèrie com Legion, que necessita entendre l’essència dels seus poders per a controlar-los i conviure amb ells. De fet, Thelma podria ser perfectament la mirada nòrdica sobre una potencial integrant de l’univers X-Men.
L’assortiment de referents que acumula la pel·lícula és simptomàtic de les diferents lectures que se’n poden extreure. I encara faltaria afegir-hi la clara vessant de l’alliberament sexual de la protagonista, un apartat en què Thelma també advoca pel trencament de qualsevol cànon o dogma establert. Tot plegat completa un film molt potent, en el qual només fluixegen (per massa òbvies i una mica reiteratives) les aportacions d’alguns flashbacks. Uns petits entrebancs que no eviten que Joachim Trier conclogui amb gran solidesa, i també amb un extra de càrrega poètica, la història personal de la jove Thelma. Fins i tot es permet la llicència de tancar el cercle de la pel·lícula repetint el pla amb què havia presentat el personatge, però executant-lo de forma inversa. Tot són raons que fan de Thelma una de les propostes més atractives i suggeridores del que portem d’any, i que confirmen Joachim Trier com un dels directors europeus actuals a qui cal subratllar el nom.
Retroenllaç: DISOBEDIENCE | M.A.Confidential
Retroenllaç: ATLÀNTIDA FILM FEST 2018 – 2a crònica | M.A.Confidential
Retroenllaç: ATLANTIDA FILM FEST 2018 – 12 años de esclavitud
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 10 a l’1 | M.A.Confidential