Disobedience
Director: Sebastián Lelio
Intèrprets: Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola, David Olawale Ayinde, Mark Stobbart, Cara Horgan.
Gènere: Drama. Regne Unit, 2017. 115 min.
El rabí d’una comunitat jueva ortodoxa de Londres mor de forma sobtada durant una cerimònia. Això propicia el retorn de la seva filla Ronit, que porta uns anys vivint a Nova York i treballant com a fotògrafa. La seva arribada enrareix l’ambient, ja que no és gaire ben considerada dins de la comunitat, ni tan sols pel seu germà Dovid, però també fa revifar la seva amistat amb Esti, l’actual dona de Dovid.
Sebastián Lelio va camí de convertir-se en un digne successor del mateix Pedro Almodóvar a l’hora de captar la mirada i la sensibilitat femenina. Sobretot, per la seva predilecció per focalitzar-se en dones que es veuen obligades a batallar contra el seu entorn pel simple fet de mostrar-se tal com són. A Una Mujer Fantástica, feia un retrat sincer i desesperat d’una transsexual que només volia portar una vida normal a Santiago de Xile. A Gloria, s’acostava a una dona de gairebé 60 anys que fugia dels estigmes de l’edat per a tornar a sentir-se lliure. Ara, Disobedience transmet amb gran intensitat i delicadesa els desitjos reprimits de dues dones enmig d’un estricte entorn religiós. Un cop més, Lelio demostra el seu talent especial per a naturalitzar els seus personatges, sense necessitat de subratllar res o posar-se en to de protesta, de mode que el missatge de Disobedience va calant poc a poc i amb gran incidència.
La pel·lícula proposa una lectura crítica del seu propi títol, ja que en realitat ens porta a qüestionar constantment el seu veritable significat. S’ha de considerar desobediència la decisió de no seguir allò que et marca una creença religiosa de forma preestablerta? No és més greu el fet de desobeir-se un mateix? Aquest conflicte, que ja expressava -tot i que de forma molt més particular- una pel·lícula com Thelma, es desenvolupa de manera progressiva a Disobedience. Sebastián Lelio aconsegueix que la contenció que domina el tram inicial es vagi convertint en una tensió cada cop més palpable. L’intercanvi de mirades que parlen per si soles, la tibantor que provoca la presència de segons quins personatges, els silencis reveladors… tot plegat, combinat amb una fotografia apagada i monòtona, porta Disobedience a crear aquesta incomoditat que defineix bona part del film.
Globalment, el treball de fotografia i de direcció és exemplar, ja que aquests apartats evolucionen al mateix temps que ho fa la pròpia història. A mida que afloren els sentiments de Ronit i Esti, la llum i el color van envaint les escenes i la càmera s’acosta més a les protagonistes. No és fins que són elles mateixes, sense condicionants i limitadors externs, que Sebastián Lelio decideix trencar aquesta distància prudencial. És sobretot en l’expressió d’aquesta desinhibició quan Disobedience deixa algunes imatges memorables, com l’alliberadora sortida del metro quan Ronit i Esti “fugen” del seu barri. El contrast amb les grises escenes del primer tram de pel·lícula és evident. L’enorme actuació de Rachel Weisz i Rachel McAdams –en particular d’aquesta segona–, per com saben mostrar les diferents cares dels seus personatges, és també un punt clau a Disobedience.
Més enllà del clar focus principal en les dues figures femenines, és interessant també el tractament que la pel·lícula fa del personatge de Dovid. No només és una mirada a nivell personal, sinó que es fa extensiva al pensament jueu ortodox que ell professa. És important estar atent al discurs amb el qual arrenca Disobedience, que en realitat serà l’últim que fa el veterà rabí Krushka, ja que les seves paraules tenen una clara incidència en el decurs de la història a partir de llavors. En realitat, l’evolució de Dovid equival en certa manera a la comprensió d’aquestes paraules. A través d’ell, Disobedience fa un retrat de la comunitat jueva ortodoxa que no s’entén tant com un assenyalament concret, sinó com a mostra d’una societat que no entén ni tolera allò que s’escapa del que té establert. I és evident que no només el component religiós, sinó també el patriarcal, hi tenen molt a veure. I si hi afegim l’homosexualitat, encara s’accentua més.
Després del notable exercici narratiu que suposa bona part de la pel·lícula, és una llàstima, i també una sorpresa, que els últims passos de Disobedience siguin els que generin més dubtes. En primer lloc, perquè sembla que Sebastián Lelio vulgui que el veredicte sobre la desobediència de Ronit i Esti procedeixi de fora, cosa que no acaba de casar amb la mentalitat de la resta del film. I en segon lloc, per una resolució final un tant innecessària i volgudament dramàtica, que tampoc respon al veritable conflicte de la història. En tot cas, són pegues que al capdavall rebaixen una mica l’arrodoniment del conjunt, però que no espatllen el magnífic recorregut anterior. El precís retrat que Disobedience fa de l’alliberament emocional com a fet que hauria de ser natural, però que està obligat a ser vist com una rebel·lió, ja la converteix en un film més que notable.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential