The Handmaiden
Director: Park Chan-wook
Intèrprets: Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Kim Hae-suk, Jo Jin-woong, Moon So-ri.
Gènere: Drama, thriller. Corea del Sud, 2016. 145 min.
En plena colonització japonesa a Corea del Sud, durant els anys 30, la jove Sookee és contractada com a assistenta d’una dona rica anomenada Hideko que viu pràcticament aïllada i sota el control del seu oncle, que té previst casar-se amb ella després que la seva esposa aparegués penjada d’un arbre. La contractació no és casual, sinó que respon als interessos d’un home que es fa passar per un comte japonès i que també aspira a conquerir Hideko. No obstant, les particularitats de la dona no els ho posen gaire fàcil.Qualsevol espectador mínimament familiaritzat amb Park Chan-wook ja sap que no s’està per tonteries, i que no hi ha pel·lícula seva desproveïda d’imatges plenes d’estímuls i provocacions de tota mena; fins i tot de perversions que freguen límits força pertorbadors. Només cal recordar el colpidor final d’Old Boy i el que suposava per al seu protagonista, o l’escena de Mia Wasikowska a la dutxa a Stoker, per a citar-ne algun exemple. A La Doncella, el director coreà no només torna a desplegar aquesta voluntat provocadora i un punt manipuladora que sempre ha mantingut, sinó que hi afegeix diversos punts extra quant a riquesa visual, posada en escena, enginy en el muntatge i presència de capes ocultes que poc a poc van desvetllant el veritable significat de la història, i també la intenció definitiva del film. Tot plegat, ens porta a parlar de La Doncella com una de les seves millors obres i el consagren com un dels grans referents del cinema asiàtic contemporani.
Park Chan-wook ja ens té acostumats a la vessant entremaliada de la seva narrativa, però seria del tot injust titllar-lo de trampós, ja que el que realment fa és jugar amb els punts de vista per a aportar el coneixement d’uns fets o d’uns altres en cada moment. La Doncella n’és un exemple paradigmàtic. Tal com firmaria el propi Hitchcock, la mirada dels personatges és la que determina què veiem i què descobrim. Així, Chan-wook no només aconsegueix fer canviar el rumb de la història quan menys ens ho esperem, sinó que manté la pel·lícula en un dinamisme constant; i més en aquest cas, en què quasi assolim les dues hores i mitja de durada sense que això comporti cap mena de càrrega. Aspectes formals a banda, si hi ha un element narratiu del film que estigui clarament expressat per la mirada aquest és clarament el del desig, ja que La Doncella acaba girant completament al voltant d’aquest sentiment; i no només dins de la pantalla, sinó també fora.
I és que, a part de la dels personatges, en tot moment es detecta la incidència de la mirada del propi Park Chan-wook com a director. No només com a director, sinó com a figura masculina, conscient de les importants diferències que pot comportar veure La Doncella des dels ulls d’un home i des dels d’una dona. És evident que el gènere masculí no surt ben parat a la història, ja que o apareix encegat per les obsessions carnals més fosques, o, en la versió més “moderada”, disposat a enganyar i utilitzar el que sigui per fer-se amb la dona que desitja. A l’altre costat, la dona presenta una condició molt més continguda i implacable de portes enfora, fruit de la repressió que pateix, però també queda clar el seu costat calculador i la seva entrega a les passions més provocadores quan en té l’opció. I és aquí, a l’hora de decidir mostrar-les fregant l’absoluta explicitat, on la mirada masculina de Park Chan-wook pot generar controvèrsia segons qui sigui el receptor.
Aquesta reflexió també es podria traslladar a un títol com La Vida de Adèle, però si en aquell cas es podria qüestionar la necessitat d’allargar considerablement les escenes de sexe per part d’Abdellatif Kechiche, a La Doncella no hi ha aquesta impressió gràcies a aquesta percepció de desig candent que es percep a l’atmosfera des de l’arribada de la jove Sookee a la casa de la Sra. Hideko. Òbviament, també hi ajuda el fascinant desplegament visual que duu a terme el director coreà. L’ambientació dels anys 30, la mescla entre arquitectura coreana i europea, o la conversió de segons quines seqüències en autèntics rituals fan que el film et deixi bocabadat de forma repetida. El millor de tot, però, és que l’elaborada i estudiada estètica que caracteritza La Doncella sempre ens està explicant coses, ja sigui de forma immediata o donant algunes pistes perquè després s’acabin de materialitzar durant el tram final. Per això la pel·lícula és capaç de mantenir el seu encant -i també el seu misteri- fins l’últim minut.
Tot i que La Doncella es diferencia relativament del cinema que fins ara li havíem pogut veure a Park Chan-wook, no hi ha dubte que la pel·lícula porta el segell del director. En realitat, possiblement és el seu títol més madur i reposat, encara que després resulti força més accessible del que podria semblar a primera vista. Segueix amb els seus girs, les seves excentricitats puntuals, els seus particulars tocs d’humor negre i les seves bufetades a l’espectador quan menys s’ho espera, però la sensació és que a La Doncella troba un pols narratiu molt més constant que als seus títols anteriors. A més, compta amb un repartiment de nivell altíssim, amb un subratllat especial per les dues protagonistes femenines Kim Min-hee i Kim Tae-ri. A banda d’un parell de casualitats i resolucions ràpides que fa servir a la part final de la història, costa trobar obstacles de pes a una pel·lícula que torna a demostrar la enorme i necessària riquesa de la narrativa asiàtica en l’escena cinematogràfica actual.