Glass
Director: M. Night Shyamalan
Intèrprets: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy, Spencer Treat Clark, Shayna Ryan.
Gènere: Drama, ciència-ficció, thriller. 2019. 130 min.
Poques setmanes després dels fets de “Múltiple”, Kevin Wendell Crumb i les seves diferents personalitats segresten quatre animadores universitàries per a entregar-les a La Bèstia. Mentrestant, David Dunn, que porta anys fent de justicier per la ciutat, ho investiga amb l’ajuda del seu fill per a trobar l’amagatall de Kevin i aturar-lo. No obstant, l’enfrontament acaba amb els dos detinguts i confinats en un centre psiquiàtric on hi ha un vell amic de Dunn.
És possible que M. Night Shyamalan sigui un dels directors més incompresos dels últims anys, però el pas del temps ha constatat que també és un dels que té les idees més clares en referència a allò que vol explicar. Fa 19 anys, El Protegido ja va oferir una mirada insòlita sobre els superheroïs i la seva naturalesa, però poc ens pensàvem que en realitat era l’inici d’una gran tesi en tres parts sobre el paper d’aquests a la nostra societat. Una tesi que Múltiple va revifar amb una imatge final que ens va deixar amb la boca oberta, i que Glass ha tancat de forma totalment coherent, però també força arriscada. Shyamalan planteja una pel·lícula peculiar, gairebé anàrquica, en què els diàlegs i els detalls visuals adopten pràcticament tot el protagonisme en detriment del ritme narratiu, la intriga i l’acció. Una decisió que comporta pros i contres, però que sens dubte fa de Glass un producte molt particular i carregat de lectures de diversa profunditat.
La causa que engloba i explica totes les particularitats de Glass és la concepció que en fa M. Night Shyamalan: tot gira al voltant d’un concepte, d’unes idees a transmetre. La trama, en el sentit més convencional del terme, té un recorregut mínim. La pel·lícula juga a exposar un conflicte i a donar uns papers concrets als seus tres protagonistes, però el propòsit de Shyamalan no és tant conduir-nos a un desenllaç d’aquests aspectes, sinó a buscar una interpretació d’aquests suposats papers i conflictes. Així doncs, Glass s’apropa molt més al discurs d’El Protegido que no pas al de Múltiple, sense que aquesta segona no deixi de ser completament necessària per a entendre el conjunt. També consolida el que ja s’indicava en el primer film de la trilogia (i que es podia intuir pel propi títol d’aquesta): la posició de Mr. Glass com a veritable interlocutor del missatge que vol transmetre Shyamalan.
I quin és aquest missatge? Mirant de resumir-ho: la importància de creure en allò sobrenatural com una part factible de les nostres vides, sense que ningú ens ho negui o ens ho impedeixi. Glass estableix aquesta idea en diverses capes, començant per la mera afició al superheroïs sorgits del món dels còmics i la seva adopció com a ídols o referents, i acabant per la pròpia creença personal en anar més enllà del que a priori sembla possible. A través dels casos de David Dunn, Mr. Glass i la denominada “horda” de personalitats de Kevin W. Crumb, Shyamalan humanitza allò excepcional a base de fer-nos creure que pot existir, per molt sobrenatural que sembli. D’aquesta manera, Glass fa una enorme reivindicació de la fantasia com una part més d’allò que ens defineix com a humans, i també de la importància d’acceptar-la com a tal, sense pensar de forma estrictament racional en si forma part o no de la realitat.
El principal problema que presenta Glass és que hi ha personatges que verbalitzen en excés totes les vessants d’aquest missatge. Es nota que Shyamalan –potser pel fet de posar la rúbrica a la seva particular trilogia– està especialment preocupat a l’hora de fer-se entendre, i s’acaba reiterant una mica. D’altra banda, el ritme narratiu i l’evolució dramàtica són realment especials, fins al punt que poden desconcertar o tirar enrere un bon nombre d’espectadors. No obstant, comprenent que el film és una gran exposició i representació del discurs de Shyamalan, i també tenint en compte que el final és del tot imprevisible, en cap moment pesen les dues hores llargues de metratge. A més, el director torna a demostrar a Glass la vessant més detallista de la seva direcció; aspectes com el tractament cromàtic de cada personatge, l’ús dels miralls i vidres amb diferents significats o l’apropament més intimista a cadascun dels personatges formen part del segell de la pel·lícula.
D’altra banda, el director no té cap problema en mostrar clarament tots els seus referents a Glass, ja sigui de forma directa quan Mr. Glass esmenta repetidament “el que passaria en un còmic”, o indirecta amb més d’una picada d’ull a històries que tots coneixem. És fàcil pensar en Superman, Batman, els X-Men o fins i tot els Vengadores. No és estrany, doncs, que Shyamalan situï l’enemic en aquell que nega tota possibilitat sobrenatural, que intenta desvirtuar el que veiem per a frenar qualsevol inspiració; com aquells guardians d’El Bosque que no permetien la gent sortir del poble per a mantenir-ne el control. En una època on els superheroïs dominen l’entreteniment mundial, Shyamalan presenta Glass per a reivindicar tots aquests poders com a terrenals i molt més propers del que pensem; perquè les de David, Elijah i Kevin són històries nascudes de desgràcies comuns i els seus superpoders són la forma de superar-les. Si poden ells, potser podem nosaltres, encara que sigui a la nostra manera.
Retroenllaç: Una de superherois: de la icona salvadora a la democratització dels poders | M.A.Confidential
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2019 – 20 a 11 | M.A.Confidential
Retroenllaç: SERVANT | M.A.Confidential