Funan
Director: Denis Do
Veus originals: Bérénice Bejo, Louis Garrel, Colette Kieffer, Aude-Laurence Clermont Biver, Brice Montagne, Lila Lacombe, Emilie Marié, Céline Ronté, Thierry Jahn.
Gènere: Animació, drama, bèl·lic. França, 2018. 85 min.
L’any 1975, una família de Phnom Penh, capital de Cambodja, es veu obligada a marxar de la ciutat quan aquesta cau sota el control de la guerrilla comunista dels khmers roigs. Durant aquesta marxa amb milers de persones més, la família perd el seu fill de quatre anys entre la multitud, juntament amb l’àvia de la criatura. Quan arriben al seu destí, un camp de treball sota la vigilància dels khmers, faran tot el possible per a poder retrobar-se amb el seu fill.
Tota pel·lícula premiada al Festival d’Annecy hauria de cridar l’atenció a qualsevol aficionat al cinema. Sense anar més lluny, en els últims anys el certamen més important dins del gènere d’animació ha descobert joies com The Breadwinner, Loving Vincent o La Vida de Calabacín; i ara cal afegir-hi la flamant guanyadora de l’edició 2018. Funan és un d’aquells exemples de totes les tonalitats que pot adoptar una única pel·lícula animada sense que això la faci descarrilar en cap moment, i ho fa amb una història realment dura. No només recupera un greu conflicte bèl·lic relativament poc tractat a nivell cinematogràfic –l’ocupació de Cambodja per part de les guerrilles comunistes de Pol Pot–, sinó que construeix un potent drama familiar basat en la infantesa de la mare del director, Denis Do. I el millor és que Funan no utilitza l’animació per a subratllar la desgràcia que defineix bona part del seu argument, sinó que aposta per una estètica gairebé oposada sense que això resti cap mena d’efecte.
La pel·lícula presenta una animació allunyada de l’hiperrealisme, però amb un traç suficientment detallat per a humanitzar els personatges i donar autenticitat als escenaris. De fet, entre les moltes imatges que Funan deixa a la memòria, destaquen els increïbles vespres en plena naturalesa que el director Denis Do recrea de forma repetida, provocant una mena d’admiració continguda. Que espectaculars són els paisatges que ens ofereix aquesta regió de Cambodja, però quin autèntic horror és tot el que hi passa. És fàcil pensar, per exemple, en Apocalypse Now. I és que el director aconsegueix que els camps, els rius i la selva acabin convertint-se en un malson per als protagonistes. En aquest sentit, és notori comprovar com Funan no abandona aquesta estètica sempre acolorida, per molt tràgica que es torni l’acció; i mira que s’hi torna. I en cap cas això serveix per a suavitzar res, ja que el film no escatima explicitat en els instants més durs de la història.
Funan no es centra en els orígens o les connotacions polítiques del conflicte dels khmers rojos, sinó en les conseqüències per a la població innocent. Sobta el fet, per exemple, que la família protagonista no està a favor ni en contra del moviment, però tot i així en pateix les pitjors conseqüències. A pesar que Denis Do no fa del missatge polític el seu principal motor, és evident l’autoritarisme dels khmers i la brutalitat dels seus mètodes, en el nom d’uns ideals que es mantenen relativament abstractes en tot moment. El film retrata amb contundència els episodis més cruels de l’argument, però no s’hi recrea. El que busca Funan és contraposar l’humanisme de la família protagonista a pesar de tot el que pateix de forma injusta, i la força de voluntat d’uns pares que mai pensen en sobreviure per a salvar-se ells mateixos, sinó per a trobar el seu fill i assegurar-se que està bé.
Funan recorda en diversos aspectes a la citada The Breadwinner, tant a nivell de context temàtic com pel tipus d’animació que utilitza. El principal aspecte diferenciador és el punt de vista, que en aquest cas no es focalitza en els nens, sinó que permet una visió molt més àmplia i madura. Això permet a la pel·lícula aquesta lectura adulta, sense filtres ni condicionants de cap mena, cosa que (encara que a nivell visual no busqui l’últim detall) li proporciona una enorme sensació de realisme. Els sentiments de por, patiment, compassió, ràbia o valentia per part dels personatges traspassen la pantalla, i aconsegueixen construir un testimoni molt potent d’aquella taca negra a la història de Cambodja. En hora i mitja escassa, Funan impressiona, esgarrifa, emociona i aprofita per a posar sobre la taula una problemàtica que, per desgràcia, no és cosa exclusiva del passat. I de pas, recorda un cop més el potencial del cinema d’animació com a eina idònia per a fer-ho.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2019 – 20 a 11 | M.A.Confidential
Retroenllaç: LAS GOLONDRINAS DE KABUL | M.A.Confidential