S’acosta el final de la llista amb les deu penúltimes. Qualsevol d’elles podria formar part del “Top 10”, però potser els falta algun mínim detall significatiu i personal que fa que s’hagin quedat a les portes. Un cop presentades aquestes, els que em coneguin més ja podran intuir bona part de les que formaran la llista final, però s’hauran d’esperar a comprovar-ho a mitjans d’aquesta setmana que ve!
20 – EL VIAJE DE CHIHIRO (Hayao Miyazaki, 2002)
El viatge és cap als límits de la imaginació i fantasia de qualsevol espectador que miri aquest film. Els japonesos tenen una visió i una sensibilitat única a l’hora de crear mons fantàstics, i aquest n’és el seu màxim exponent del seu gran mestre Hayao Miyazaki. Poques pel·lícules, i menys d’animació, han posat d’acord la crítica d’arreu del món. Qualsevol descripció escrita seria injusta, s’ha de veure.
19 – CARTAS DESDE IWO JIMA (Clint Eastwood, 2006)
Després de la relativa decepció de Banderas de Nuestros Padres, Eastwood ens va fer callar amb aquesta altra cara de la moneda. La visió japonesa de la batalla d’Iwo Jima ens va mostrar la cara més sincera d’un bàndol que se’ns sol presentar com sanguinari i inhumà. Un film no tan bèl·lic, sinó sobre el bel·licisme i les seves víctimes, els qui hi participen sense saber ben bé per què.
18 – WALL·E (Andrew Stanton, 2008)
Pixar va arribar al seu punt àlgid (de moment) amb la història d’aquest petit robot amb rodes que va fascinar tothom. La primera meitat és un prodigi cinematogràfic tan a nivell visual com narratiu, mentre que la segona envia un potent missatge a la nostra societat. La increïble humanitat dels robots es contrasta amb la robotització dels humans, fent de WALL·E un film profund i, en definitiva, brillant.
17 – INFILTRADOS (Martin Scorsese, 2006)
L’ombra d’Uno de Los Nuestros sobrevola per moments aquesta fantàstica història mafiosa. Scorsese no iguala la seva obra mestra, però ens ofereix el que feia anys que tothom esperava d’ell. Amb un Jack Nicholson fent el que més li agrada, un DiCaprio que comença a demostrar del que és capaç i un Mark Wahlberg imponent, la història, tot i els seus defectes, t’enganxa inevitablement fins el final.
16 – MALDITOS BASTARDOS (Quentin Tarantino, 2009)
Tarantino ens va regalar una altra de les seves genialitats abans de tancar la dècada, una revisió del desenllaç de la 2a GM a la seva manera. Hi trobem tots els ingredients, perfectament equilibrats, però amb els habituals excessos capritxosos del director. A més, inclou una de les actuacions de l’any, la de Christoph Waltz. No és la millor tarantiniana de la dècada, però per poc.
15 – CAMINO A LA PERDICIÓN (Sam Mendes, 2002)
Obra mestra de Sam Mendes, recuperant el millor cine negre amb un clar aire clàssic i mantenint de forma fidel tots els seus elements. Una història tràgica i molt sòbria en què Tom Hanks es posa la disfressa de bon actor i on vam poder gaudir de l’última i magistral actuació de Paul Newman. Mendes demostra un talent i una elegància idònies per revifar un gènere només reservat als millors.
14 – ¡OLVÍDATE DE MÍ! (Michel Gondry, 2004)
Recordo veure els Oscars d’aquell any amb tres amics i el salt que vam fer quan el millor guió va ser pels genials Charlie Kaufman i Michel Gondry. S’ho mereixia un dels films més originals i que més sensacions m’han despertat en els últims anys. La direcció enginyosa i peculiar, i la brillant banda sonora encara afegeixen més encant a una de les millors històries d’amor de la dècada.
13 – GRAN TORINO (Clint Eastwood, 2008)
Història aparentment senzilla i convencional, però que Eastwood converteix en intensa, carregada de significat i, fins i tot, auto paròdica. El director sap parlar de coses molt serioses sense necessitat de fer-ho seriosament i crec que aquesta és la gran virtut del film. La mescla entre drama i humor t’acosta als protagonistes. El final pot ser previsible, però només es pot viure de forma passional.
12 – EL RETORNO DEL REY (Peter Jackson, 2003)
Potser no mereixeria estar tan separada de la que falta de la trilogia, però respon a una simple qüestió equitativa. Potser la dilatació del final és l’única pega que es pot posar a la conclusió d’aquesta obra d’art. A banda d’això, inclou dues de les millors batalles que he vist mai en un cine, es supera en quan a disseny d’espais i personatges, i tanca amb mestria la millor història fantàstica mai explicada.
11 – KILL BILL vol.1 (Quentin Tarantino, 2003)
Crec que mai podré deixar de veure aquesta peli. Ja he perdut el compte dels cops que he gaudit amb el regal que Tarantino va fer als qui volem cinema com a pur entreteniment. No és el guió de la seva vida ni el seu film més profund, però les lluites són insuperables i els capritxos cinematogràfics (brutal la part en anime) hi posen la guinda. I ja no parlo de la banda sonora perquè és un escàndol.
Gran Torino i Wall-E dues de les poquísimes pel·lícules que han aconseguit que sortís del cinema amb els ulls mullats.
2 Obres Mestres amb majúscula.
La primera (entre moltes altres coses) per la seva posada al dia de la lapstick comedy i la seva demoladero visió de l’estupidesa humana.
La segona (també, entre mil altres elements gloriosos) per la capacitat de crear empatia amb un personatge, a priori, odiós.
Sense pensar-hi gaire, haig de dir que si hagués de fer la meva classificació, aquestes dues estarien sens dubte al top 5.
Salut!!!
M'agradaM'agrada
D’aquestes em quedo amb ‘Olvídate de mí’. A mi ‘Infiltrados’ no em va a acabar de cnvèncer. És un remake, plànol per plànol, d’una pel·lícula de Hong Kong que crec que van titular ‘Infernal affairs’. És un plagi en tota regla! Ja ja ja. Bromes a banda, quan li van entregar l’Oscar Scorcese va donar les gràcies a ‘Infernal’. No sé si l’has vista. De fet, van aprofitar la ‘tirada’ i van rodar una horrorosa segona part. Salut.
M'agradaM'agrada
Va posa les 10 ultimes q la intriga me corroe!!
M'agradaM'agrada
Jajaja, m’alegro del teu comentari Pere perquè vol dir que he aconseguit l’objectiu de crear expectació amb el compte enrere fraccionat… a finals de setmana publicaré el top ten!
Albert, totalment d’acord amb el que dius sobre WALL·E i Gran Torino. Sens dubte han estat les dues millors d’aquest final de dècada. Per mi, no estan entre les cinc primeres, com es pot veure, però aquí està la gràcia d’aquell petit component personal que et fa preferir unes sobre les altres…
Jordicine, sí, he vist Infernal Affairs i Infernal Affairs 2 (aquesta última infumable, com tu dius). En realitat, Infiltrados és el remake de la primera, però també agafa elements de la segona. No obstant, Scorsese li dóna un toc diferent, possiblement una mica més efectista, però m’ho vaig passar tan bé veient-la (tres cops) que no podia deixar de posar-la. Potser Infernal Affairs hagués hagut de tenir el seu lloc també, però tot i considerar-la una gran peli, no em va deixar la marca que sí va deixar Infiltrados.
Veient el que ha sortit a la llista fins ara, ningú s’atreveix a pronosticar quines formaran part del Top 10?
Potser dono alguna pista d’aquí poc, jeje
M'agradaM'agrada
ciudad de dios, old boy, el pianista, la comunidad del anillo son grans candidates, realment desperta curiositat akest top 10!
M'agradaM'agrada
Crec que ets excessivament generos amb Gran Torino, no es mereix ni entra en el top 50 quasi be, i me la fots el 13!!
M'agradaM'agrada
Jo la vaig trobar una grandíssima pel·lícula. Potser el fet que sigui més recent ha propiciat que la posi tan amunt, no ho sé, però ja et dic que mai la baixaria del 20. I crec que treure-la del top 50 seria fora mida, però per gustos que no quedi…
M'agradaM'agrada
A mi si que em va agradar Infiltrados, tot i que no sóc una gran fan d’Scorsese (El Aviador & Gangs of New York?? Bodrio power). De la BSO només diré una cosa: I’m Shipping Up to Boston. El Viaje de Chihiro i Wall-E les he de veure i sempre me’n oblido. Inglorious Bastards i Kill Bill…bueno, la primera pq fa no res que estava en cartelera, i la segona no sé ni quants cops l’he vist, ni quants cops he escoltat la BSO (definitivament incomptables). I Lords of the Rings…but of course, no he vist cap adaptació d’un llibre fantástic millor feta.
Vaig tard amb la llista, però es que ahir vaig acabar els exàmens jeje.
M'agradaM'agrada
WALL·E i Chihiro són dos importants assignatures pendents, doncs (i perdona que et parli d’assignatures havent acabat exàmens). Jo també crec que Scorsese és bastant irregular, però aquí s’ho va currar molt. Genial la banda sonora “irish-rock”!
M'agradaM'agrada