Spider-Man: Into the Spider-Verse
Directors: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
Veus originals: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Luna Lauren Velez, Zoë Kravitz, Nicolas Cage, Kathryn Hahn, Liev Schreiber.
Gènere: Animació, superherois, comèdia. 2018. 115 min.
El jove Miles Morales comença una nova etapa en un institut de Brooklyn sense massa convenciment, ja que el seu esperit de barri no encaixa amb els alumnes de classe alta que hi van. Una nit que s’escapa amb el seu oncle per a fer un graffiti a les instal·lacions del metro, Miles rep la picada d’una aranya radioactiva que li provoca uns efectes que no controla. Quan Miles torna a aquell lloc per estudiar l’aranya que el va picar, descobreix un experiment del malvat Kingpin que Spider-Man està intentant evitar.
La mentalitat purista és sens dubte un dels grans enemics del gènere de superherois, i de ben segur que un gran maldecap per als responsables de cada pel·lícula. “Aquest personatge no hauria de ser així”, “això no encaixa amb el to de la història”, “ho han suavitzat massa”, “no és prou obscur”… són valoracions que apareixen cada vegada que un producte cultural de masses és portat a la gran pantalla. Per a combatre-ho i a la vegada deixar-ho en evidència, Spider-Man: Un Nuevo Universo ha trobat la millor fórmula: llibertat absoluta. No només el terreny de l’animació li permet piruetes estètiques de tota mena, sinó que la seva narrativa comprimeix de forma admirable tot el que necessita una pel·lícula de superherois, sense sentir-se lligada a cap cànon concret. I així, sense que ningú ens avisés, Spider-Man: Un Nuevo Universo es converteix en tot allò que necessitava el gènere per a fer un pas endavant.
Dins d’aquesta llibertat creativa que desplega, la pel·lícula demostra tenir en tot moment les coses molt clares. Per començar, és conscient que ens presenta un personatge arxiconegut, de mode que no té cap problema en fer un repàs en clau còmica a tot el que hem vist fins ara a les diferents entregues i sagues, des dels moments més memorables fins els més discutibles. La complicitat de Spider-Man: Un Nuevo Universo amb el seu espectador ja guanya molts punts amb aquest inici. I de seguida envia la seva principal declaració d’intencions: per què no poden existir diversos Spider-Man en una sèrie de respectius universos paral·lels? O el que és el mateix: per què no hi pot haver un Spider-Man per a cadascú sense que ningú en jutgi la validesa? Així, Spider-Man: Un Nuevo Universo no només trenca qualsevol visió purista, sinó que fa funcionar en una sola pel·lícula la unió de versions completament oposades del mateix personatge.
En el cas de Spider-Man: Un Nuevo Universo, l’elecció de Miles Morales com a protagonista no és gens casual; de fet, és del tot coherent amb la mentalitat de la pel·lícula. D’una banda, situa el focus de la història en personatges afroamericans, cosa que sembla impensable en una suposada versió amb actors reals; de l’altra, la història del propi Miles (un noi de barri que entra a un institut ple d’alumnes de classe alta) no deixa de ser una representació del que suposa l’arribada de Spider-Man: Un Nuevo Universo dins d’un gènere de superherois que ara mateix controla la popularitat i la taquilla arreu del món. A pesar d’això, la pel·lícula tampoc es torna completament boja, ja que la trama de Miles conté tots els elements indispensables de qualsevol Spider-Man: el descobriment dels poders, l’aprenentatge, els dilemes morals, el control de les seves noves habilitats i, per descomptat, un enemic tan emblemàtic com Kingpin.
L’estètica visual de Spider-Man: Un Nuevo Universo és d’aquelles que, realment, trenquen tots els esquemes vistos fins ara. Els directors Peter Ramsey, Robert Persichetti Jr. i Rodney Rothman omplen la pantalla de capes i textures, sempre fugint de l’estricte realisme i transmetent una veritable sensació d’estar passant les pàgines d’un còmic. El treball de la profunditat de camp és especialment destacable, ja que evidencia aquesta mescla d’estils; de fet, hi ha escenes en què fins i tot és complicat processar tot el que es veu en pantalla, ja que el segon pla es desenfoca o desdibuixa per complet. En tot cas, la sensació és que Spider-Man: Un Nuevo Universo no es posa cap mena de límit en la seva animació. Només cal veure els dissenys del tot diferents de cadascun dels Spider-Man que hi apareixen. Tot això, lluny de crear confusió o un pastitx visual sense fonament, acaba encaixant i cohesionant-se de forma sorprenent.
Més enllà de tot el que suposa Spider-Man: Un Nuevo Universo dins del gènere de superherois i de la seva revolució a nivell visual, cal apuntar que és una pel·lícula que també funciona a la superficie. El ritme és elèctric i incansable, sobretot gràcies a la capacitat de sintetitzar bona part del context de la història i centrar-se en allò essencial. La direcció aprofita la tècnica d’animació per a oferir seqüències i enquadraments impossibles en les escenes d’acció, però també sap definir molt bé cada personatge. L’humor és un ingredient bàsic, però no la converteix en una paròdia i no li resta dramatisme o èpica quan pertoca. Finalment, es pot dir que l’últim gran èxit de Spider-Man: Un Nuevo Universo és que la seva pròpia premissa la fa més propensa que cap altra a tenir seqüeles i preqüeles de tota mena, ja que el que capta és una petita porció d’un “multiunivers” que pot ser tan gran com el vulguin fer.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential
Retroenllaç: SHAZAM! | M.A.Confidential
Retroenllaç: Una de superherois: de la icona salvadora a la democratització dels poders | M.A.Confidential