Another Day of Life
Directors: Raúl de la Fuente, Damian Nenow
Intèrprets: Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek, Olga Boladz, Rafal Fudalej.
Gènere: Animació, drama, bèl·lic. 2018. 85 min.
L’any 1975, Angola es prepara per a deixar de ser una colònia portuguesa, cosa que ha desfermat una violenta guerra per a fer-se amb el poder del futur Estat, amb els nord-americans i els soviètics implicats. Tot i el perill de mort que es viu constantment als seus carrers, el periodista polonès Ryszard Kapuściński viatja a la ciutat de Luanda per a parlar amb els pocs contactes que li queden allà i informar ‘in situ’ dels últims esdeveniments.
El repte d’adaptar cinematogràficament un relat com el que explica Ryszard Kapuściński al seu llibre Un Día Más con Vida s’hauria pogut dirigir perfectament cap al terreny del pur documental de guerra, o bé convertir-se en un thriller bèl·lic que aprofités la duresa dels combats que descriu. No obstant, el navarrès Raúl de la Fuente i el polonès Damian Nenow han apostat per l’animació com a suport visual d’aquest documental, una decisió a priori arriscada, però que acaba demostrant ser tot un èxit a l’hora de transmetre totes les capes de la pel·lícula. El realisme dels personatges i l’ambientació del país africà es combina amb representacions gràfiques gairebé abstractes, i a això s’hi uneixen fragments dels propis testimonis en imatge real. La mescla és inusual, però aconsegueix que Un Día Más con Vida transmeti molt més del que ho hauria fet si hagués apostat per un mètode més simple.
L’ús de la rotoscòpia (que consisteix en dibuixar sobre imatges rodades en acció real i després animar-les) permet que la caracterització de Kapuściński i la resta de personatges sigui sorprenentment humana. El treball de doblatge és també impressionant, i té bona part de culpa que percebem, amb matisos i tot, la personalitat de cadascú. Un Día más Con Vida també es recolza en els recursos que li aporta l’animació per a altres propòsits, com aquesta transició accelerada que ens mostra la progressiva destrucció i degradació dels carrers de Luanda. L’altra gran vessant estètica arriba quan el film projecta visualment la ment del propi Kapuściński, creant imatges oníriques o caleidoscòpiques que, quan cal, s’integren perfectament a la composició global. En tots aquests aspectes, el treball cromàtic i de fotografia d’Un Día más con Vida és admirable, i cal subratllar que la pel·lícula no aprofita per a enlletgir l’ambientació; gairebé el contrari.
I això que tot el que ens explica la pel·lícula és, en gran part, terrible. De la Fuente i Nenow mostren una mirada perversament irònica d’un país que és a punt d’aconseguir la llibertat, però que, lluny de celebrar-ho, sembla autodestruir-se. Un Día Más con Vida en té prou amb poc menys d’hora i mitja per a contextualitzar l’acció, mostrar la perillosa realitat del país des dels ulls de Kapuściński i convertir-se en una mini road movie per a endinsar-se en un entorn cada cop més perillós. La successió de personatges amb qui es va trobant el protagonista permet profunditzar en les motivacions, i és meritòria la capacitat d’Un Día Más con Vida per a descriure en poc temps perfils com els de la guerrillera Carlota o el comandant Farrusco. Aquí, destaca el valor que aporten els testimonis reals; aquests sí, rodats en imatge real. Al principi, la incorporació xoca una mica amb l’estètica del conjunt, però al final pesa més l’efecte que provoca veure els personatges fins ara dibuixats parlant en primera persona del que estem veient.
A través de tot plegat, i sumant-hi el bagatge del protagonista Ryszard Kapuściński, la pel·lícula construeix una reflexió sobre l’absurditat de la guerra. El concepte no ens és nou, ni molt menys, però hi ha un parell d’aspectes que fan que Un Día Más con Vida tingui un caire diferent. El primer és el paper del periodista, concebut no només des del punt de vista de trobar la millor història i jugar-s’hi el físic si cal, sinó també de la veritable incidència que pot arribar a tenir la seva feina. És aquí on entra en joc el poder de la informació i la reacció causa-efecte que pot provocar, un aspecte que gairebé 50 anys després segueix més vigent que mai. El segon aspecte deriva del primer, ja que Un Día Más con Vida insinua la càrrega psicològica que a Kapuściński li suposa el fet de ser partícip d’aquests conflictes que ell mateix considera aberrants. Potser ens faltaria una mica més de rerefons del personatge, però el film posa un evident focus en la seva dimensió interior.
Així doncs, Un Día Más con Vida es pot entendre com a documental històric, com a retrat personal, com a reflexió sobre el periodisme, com a manifest antibel·licista, i fins i tot com a thriller bèl·lic. I és que les escenes d’acció –menció especial al tiroteig a l’entrada d’un poble– també funcionen d’allò més bé. No és d’estranyar que Ryszard Kapuściński decidís plasmar-ho tot plegat en un llibre, i ara cal celebrar que que aquesta col·laboració hispanopolonesa l’hagi traslladat a la gran pantalla. És cert que els assumptes que tracta deixaven marge per a més contingut o profunditat, però la porció que recull la pel·lícula de Raúl de la Fuente i Damian Nenow ho concentra de forma brillant. I el més important és que justifica l’ús de l’animació com a plataforma per a integrar tot el que vol transmetre, sense que l’efecte que busquen es vegi rebaixat o condicionat. Seguint l’estela deixada per la israeliana Vals con Bashir, Un Día Más con Vida demostra que el gènere bèl·lic també pot ser dibuixat.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential
Retroenllaç: LAS GOLONDRINAS DE KABUL | M.A.Confidential