Annihilation
Director: Alex Garland
Intèrprets: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny, Oscar Isaac, Benedict Wong.
Gènere: Ciència-ficció, thriller, terror. USA, 2018. 115 min.
Lena és una professora de biologia que rep la visita del seu marit Kane un any després que aquest desaparegués en una missió militar. En veure que està malalt, decideix portar-lo a l’hospital, però són interceptats i conduïts a la base de l’anomenada Àrea X. Allà, Lena és reclutada per a unir-se a un grup de científiques que s’endinsaran en l’anomenat “resplendor”, una zona rodejada per una espècie de camp electromagnètic de la qual ningú n’ha aconseguit sortir mai.
Una de les propietats que tenen en comú les grans obres de ciència ficció és que utilitzen les particularitats del seu gènere com a mitjà per a traslladar una idea molt més profunda i transcendental. Si tirem enrere, Blade Runner es podria resumir en la reflexió d’un replicant que qüestiona el sentit de la seva existència; si ens apropem més, un títol com La Llegada s’acaba focalitzant en la crucial decisió d’una mare que és conscient del dolor que haurà de patir. El mateix passa amb Aniquilación: no estem davant d’una expedició aventurera a una zona plena de fenomens estranys amb l’objectiu de sobreviure, sinó d’un veritable estudi humanista sobre els defectes, els errors i la potencial capacitat d’autodestrucció de les persones. D’aquesta manera, el director britànic Alex Garland desenvolupa a Aniquilación part del concepte que ja tractava a Ex Machina, però amb un clar pas endavant quant a complexitat i ambició.
La pel·lícula és d’aquelles que requereixen un especial grau d’atenció per part de l’espectador. En realitat, Aniquilación comença a explicar-se des del seu mateix inici. Després de la imatge inicial d’un meteorit col·lidint contra un far i originant aquest “resplendor” al qual entrarem més endavant, el film ens trasllada a una classe de biologia on la protagonista Lena explica la capacitat d’algunes cèl·lules per a crear còpies exactes de si mateixes de forma indiscriminada. El concepte és relativament bàsic, però convé no perdre’l de vista al llarg de les gairebé dues hores que vénen a continuació. I és que Aniquilación proposa un trajecte fascinant, però també exigent. Alex Garland combina aventura, thriller psicològic i també tocs de terror realment impactants, tot banyat pel context de ciència-ficció del film. Ara bé, quan la història encara els seus 15 minuts finals, pot agafar amb la guàrdia baixa a més d’un.
Aniquilación té al·licients de sobra per a crear un magnetisme molt especial. Alex Garland ja va demostrar a Ex Machina una elegància visual impecable, i aquí ho torna a aconseguir. El jocs cromàtics són hipnòtics i encisadors, però a la vegada profundament inquietants, fent honor a l’enganyosa i ambigua realitat que s’amaga sota aquesta “resplendor”. El desplegament final, que pot resultar aclaparador pel seu caràcter abstracte i per la seva interpretació, però que en realitat no és gens grandiloqüent en la posada en escena, representa a la perfecció el segell del director britànic. A Aniquilación, Garland també posa de manifest la seva cura dels detalls i la funció que aquests juguen com a relatives pistes o avanços del que passarà. Aquest pla en què un got d’aigua refracta la imatge de Lena i Kane donant-se la mà, per exemple, acaba prenent un significat molt especial. I de fet, no és la única ocasió en què un got d’aigua apareix en pantalla.
Però Aniquilación només requereix atenció visual, sinó també auditiva. Sobretot, perquè cal escoltar les cinc protagonistes i les seves respectives històries personals. La pel·lícula ens dóna la informació justa sobre cadascuna d’elles, però defineix a la perfecció la seva forma d’encarar la vida, i el “resplendor” té un significat propi per a cadascuna. El dolor insuperable per la mort d’un fill, el pou de l’alcoholisme, l’intent reiterat de suïcidi per depressió, l’autoengany d’un suposat matrimoni perfecte… totes exemplifiquen d’una forma o altra la tendència autodestructiva humana que posa de relleu Aniquilación. També hi incorpora la malaltia terminal com a motiu per a esborrar qualsevol perspectiva de futur. I al capdavall és això el que fa perillar les seves vides, i no els atacs externs. El mode amb què Alex Garland combina aquest component psicològic amb les estranyes condicions biològiques que rodegen les protagonistes és admirable, i terrorífic a la vegada.
En realitat, tot el rerefons d’Aniquilación té sempre un punt de terror. En especial, per aquesta sensació d’enfrontar-se a una entitat desconeguda capaç de detectar els elements destructius del nostre ADN i regenerar-los per a començar de nou. I és aquí on cal tornar a la imatge inicial de la cèl·lula que es desdobla, ja que el sentit de tot allò que explica la pel·lícula es pot començar a construir a partir d’això. De la mateixa manera que a La Llegada l’entitat alienígena detectava les mancances comunicatives de l’espècie humana i oferia una solució, a Aniquilación encara es va més enllà i es planteja una “cura a tots els nostres mals” que acaba resultant bastant més pertorbadora. De totes formes, estem davant d’una d’aquelles pel·lícules que poden frustrar si es pretenen entendre de forma completa, i encara més, de forma immediata. És més, potser no cal assolir-ho. El millor és reposar-la i repassar-la, perquè té elements i interpretacions de sobra per a situar-la com un dels títols més rellevants de la ciència ficció actual.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential
Retroenllaç: DEVS | M.A.Confidential