Ready Player One
Director: Steven Spielberg
Intèrprets: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, Simon Pegg, T.J. Miller, Hannah John-Kamen, Win Morisaki.
Gènere: Ciència-ficció, aventures, acció. USA, 2018. 140 min.
L’any 2044, el planeta viu sota una crisi energètica global degut a la superpoblació i l’esgotament dels recursos. Per a fugir-ne, la població fa ús d’OASIS, un simulador de realitat virtual on pràcticament tot és possible. Després de morir, el seu creador James Halliday anuncia que ha amagat un “ou de pasqua” a OASIS i que la persona que el trobi hereterà el control total d’aquest univers. Wade Watts, un jove que viu a un suburbi d’Oklahoma, està disposat a aconseguir-ho.
Al llarg de la nostra vida, el cinema té la virtut de regalar a cadascú pel·lícules amb un component personal especial: aventures que hauríem volgut viure, personatges que hauríem volgut encarnar, escenaris que hauríem volgut visitar, històries que hauríem volgut explicar… Doncs bé, ara ha arribat el senyor Steven Spielberg i ho ha ajuntat tot en un. Ready Player One és la pel·lícula que tota una generació hauria volgut adaptar, dissenyar, dirigir, protagonitzar, explorar i repetir les vegades que fes falta. I a més a més, és també el videojoc al qual tots voldríem jugar durant hores i hores. En les quasi dues i mitja que dura el film, Spielberg construeix una aventura de ciència ficció total, carregada d’acció trepidant i farcida de cultura pop pels quatre cantons. Això converteix Ready Player One en un caramel impossible de no assaborir per tots els qui vam créixer durant el tram final del segle XX.
Al contrari que molts dels productes que trobem últimament (amb Stranger Things al capdavant), Ready Player One no és un homenatge ni una reinterpretació dels anys 80, sinó que aquests són part integral de la seva pròpia història. En realitat, el film es centra precisament en l’efecte del qual s’aprofiten els productes citats abans: la concepció de tots aquests referents pop nostàlgics com un refugi universal davant una realitat que no ens agrada. En aquest cas, però, es duu a l’extrem, ja que la realitat és veritablement desoladora i OASIS es podria definir com la sublimació d’allò que un dia va existir sota el nom de “Second Life”. El seu compendi de videojocs, xarxes socials, simuladors i aplicacions de realitat virtual, per molt que remeti a temàtiques de fa 40 anys, és clarament identificable amb l’entorn online actual. I Ready Player One ho aborda des d’una doble vessant: la que ens anima a submergir-nos-hi i treure’n tot el suc, i també la que de tant en tant ens recorda que el que compta de veritat és el que veiem i toquem quan estem al món real.
Més enllà d’aquesta relativa funció de conscienciació respecte els entorns virtuals, que queda clar que Spielberg prefereix deixar en segon pla, la pel·lícula és un autèntic monstre en la seva combinació d’aventures i ciència-ficció. Els primers vint minuts ja són aclaparadors, com si el director hagués desfermat, per fi, una fam d’espectacle cinematogràfic que tenia massa adormida durant els últims anys. A partir d’aquí, Ready Player One ja no s’atura. L’estructura narrativa apunta clarament al videojoc: reptes i pantalles per anar superant no només a base de perícia i valentia, sinó de deducció i d’experiència. I es nota que Spielberg es diverteix tant o més que nosaltres durant la partida. En el fons, ell és partícip de tot aquest univers tant en el paper de creador com en el d’un aficionat més, per tant no és casualitat que part de la seva filmografia estigui present a Ready Player One. De fet, els centenars de referències que conté el film, ja sigui perquè directament apareixen en pantalla o perquè ens vénen a la ment, són inabastables.
A banda de tots els personatges icònics que van desfilant i participant més o menys en l’acció, destaca la clara influència de títols com Ciudadano Kane –el concepte “Rosebud” té un paper clau– o Charlie i la Fàbrica de Xocolata –el plantejament del creador que busca un successor és molt semblant–. També cal parlar de Matrix; no només per la dualitat que Ready Player One presenta entre allò real i allò virtual, sinó per com interaccionen els dos entorns. La comparació entre Wade i Neo també és força evident. En el cas de la pel·lícula de Spielberg, però, el missatge no busca la profunditat existencialista que tenia l’obra dels germans Wachowski, sinó que es cenyeix a la seva visió de la cultura de l’entreteniment. Ready Player One parla de la connexió entre jugadors i creadors, de les seves complicitats i de la voluntat de preservar aquest esperit que marca una generació rere l’altra a través de les pel·lícules que veu, els videojocs als que juga o els llibres que llegeix.
A banda d’això, no hi ha dubte que la història de Ready Player One té una bona colla d’elements típics i recurrents. La corporació com a gran rival, tant a l’hora d’aconseguir l’objectiu com de desvirtuar la veritable essència del joc, representa a la perfecció aquesta visió capitalitzadora i freda de l’oci (vull acabar el joc, sense importar com) davant el jugador enginyós que explora i es fa seva la història. Spielberg ho plasma amb detalls tan absurds com la figura del magnat Nolan Sorrento (Ben Mendelshon), que tot i el seu poder no és capaç de recordar la seva pròpia contrasenya. La pel·lícula aconsegueix també formar un atípic grup protagonista, més enllà de Wade, que acaba tenint força carisma. D’altra banda, el retrat agredolç que Ready Player One fa de James Halliday (que estrany es veu Mark Rylance en aquest paper) també recorda les dificultats socials que tenen els genis com ell.
És cert que a la pel·lícula no tot funciona com un rellotge: l’estructura argumental no deixa de ser força típica en diversos aspectes, i algunes escenes es resolen de forma una mica massa fàcil. També queda la sensació que Ready Player One no passa suficients minuts en aquest món real tan incòmode i descoratjador. No obstant, també és més indubtable que mai que l’objectiu del film és eminentment lúdic. Té ànima de blockbuster de principi a fi, i apunta sense escrúpols al públic massiu; precisament, perquè parla de la cultura de masses. I en aquest terreny, Steven Spielberg és un jugador avantatjat. Probablement, el director definitiu; l’únic que podia comprendre l’esperit d’aquesta història i convertir-la en el monumental espectacle que és. De la mateixa manera que ara parlem d’Indiana Jones com un punt d’inflexió al cinema d’aventures, o d’Encuentros en la Tercera Fase en el camp de la ciència ficció, és probable que d’aquí 30 anys situem Ready Player One a la mateixa posició.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential