Snowpiercer
Director: Bong Joon-ho
Intèrprets: Chris Evans, Song Kang-ho, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, Ewen Bremmer, Ah-sung Ko, John Hurt, Ed Harris, Alison Pill
Gènere: Ciència-ficció, acció. Corea del Sud, 2013. 125 min.
L’any 2031, la Terra s’ha tornat inhabitable per culpa de les gèlides temperatures provocades per un experiment fallit que pretenia frenar l’escalfament global. Els únics supervivents viuen dins d’un tren anomenat Snowpiercer, que fa anys que recorre el món de forma circular i ininterrompuda. Allà les classes més pobres són relegades als últims vagons, on malviuen entre la misèria, però tenen preparada una revolta amb l’objectiu d’arribar a la màquina del tren i enfrontar-se al responsable de la seva situació.El gènere cinematogràfic de la ciència-ficció és una font força prolífica de les anomenades “pel·lícules de culte”, una condició que no necessàriament respon a una qualitat altíssima, sinó més aviat a un entorn determinat que es genera al voltant del film. Una gran expectació prèvia, primeres estrenes limitades, dificultat de la seva distribució i escassetat d’aquesta quan finalment arriba a les nostres sales, i finalment el boca a boca iniciat per tots aquells qui ja l’han vist i la volen reivindicar per donar-li el valor que es mereix… tots aquests són elements que solen donar aquesta dimensió especial a una pel·lícula, i són precisament els que s’han produït amb Snowpiercer. I és curiós, ja que estem davant d’una producció sud-coreana, però amb una gran participació d’Estats Units, tant a nivell de producció, com també d’actors protagonistes i no precisament desconeguts.
Snowpiercer és, en efecte, una pel·lícula que mereixia força més del que ha rebut. No només per ser un exemplar notable de cinema futurista i postapocalíptic dins del seu gènere, sinó perquè constitueix un producte d’acció i entreteniment que de ben segur hauria atret a un gran nombre de públic. El seu plantejament destaca per la originalitat i el gran simbolisme que desprèn només de partida: convertir la inamovible estructura social piramidal de la repartició de la riquesa en un tren que no s’atura mai. La lluita de la cua per arribar a la primera línia, superant totes les dificultats -aquí en forma de vagons- que el sistema li prepara, és el fil conductor de la pel·lícula, que evidencia aquesta mena de virus innat humà que ens faria comportar-nos de la mateixa forma per molt que tinguéssim el planeta congelat i estiguéssim vorejant la desaparició com a espècie. Llàstima que en ocasions el film s’entesti en verbalitzar tot aquest simbolisme, quan ja era prou obvi.
Aquest avanç de la classe obrera per assolir la punta de la piràmide i desbancar el més ric està plasmat de forma molt interessant, i també rica en vessants i enfocs de tota mena. És per això que Snowpiercer té també un avanç descompassat, capaç de canviar per complet l’escenari de l’acció, agafant fins i tot un punt surrealista i desconcertant, però en cap cas és un aspecte negatiu, sinó que li dóna una personalitat força especial i demostra l’atreviment de la seva proposta. La cuidada posada en escena de Bong Joon-ho (que ja va deixar un bon sabor de boca amb el particular terror de The Host) evidencia també que el film s’allunya de la rutina, i regala escenes de gran qualitat i bellesa. El sud-coreà també aconsegueix un gran ritme, no només per la celeritat de la pel·lícula en el seu inici, sinó per aquest avanç per etapes/vagons -com si de passar pantalles d’un videojoc es tractés – en què mai saps què et trobaràs a la següent.
On potser coixeja una mica més la pel·lícula és en l’arrodoniment del guió i dels personatges. En el primer sentit, perquè no sempre aconsegueix transmetre’ns tota la transcendència que pretén i perquè algunes situacions sembla resoldre-les de forma massa atzarosa; en el segon, perquè no acaba d’aclarir l’origen i l’evolució d’alguns dels personatges clau. Això sí, pel que fa a les interpretacions, s’ha de dir que sorprèn el meritori paper de Chris Evans, que aconsegueix desprendre’s totalment del Capità Amèrica i lidera la pel·lícula de forma convincent. També fa un important exercici de transformació Tilda Swinton, amb un personatge força pintoresc, mentre que John Hurt, Jamie Bell i Octavia Spencer compleixen amb ofici el seu paper. I a banda de tots, hi trobem el gran Ed Harris en un paper idoni per a ell, amb el que torna a evidenciar que ell solet és capaç de canviar l’atmosfera d’una pel·lícula.
Amb tots els seus pros i contres, als que es suma també una certa extravagància que trenca conscientment la cohesió del conjunt en algun moment, Snowpiercer completa un viatge trepidant i espectacular, on Bong Joon-ho fa un desplegament visual i sonor de gran factura tècnica gràcies a una fantàstica fotografia i una poderosa banda sonora. El seu transfons polític, social i fins i tot filosòfic enriqueix el conjunt i li dóna també una gran vigència precisament en els temps que corren. Des de Mad Max, passant per 1984 o Brazil i fins a Matrix o Equilibrium (aquesta última, no estrenada aquí i d’allò més recomanable), les referències són múltiples, però marcarà un abans i un després en el gènere de ciència-ficció Snowpiercer com diuen els més entusiastes? El pas del temps ho dirà, i pot ser que aquesta condició “de culte” la faci créixer, però també serà propensa a caure en la sobrevaloració, ja que tota comparació amb els grans referents del gènere li queda gran.
Merda, ya sabia jo q la hauria d’haver anat a veure… Es q coi, fotia pal anar fins al Floridablanca. No puc entendre que pelis coreanes menys comercials com Oldboy o The Host les estrenessin a varios cines, i akesta res…. I ara ya no em donarà temps, que divendres estrenen X-men!!
M'agradaM'agrada
Jo tampoc ho entenc. Sigui coreana o tailandesa, està feta per arribar a un públic bastant majoritari, a més els actors són tots de Hollywood… Però és el de sempre, si no se’n parla i no se’n fa promoció, és normal que després ningú la vagi a veure. I si només l’estrenen a un parell de sales, ja no diguem. En fi, encara ets a temps! X-Men estarà mooooolts dies en cartellera! 😉
M'agradaM'agrada
Retroenllaç: FESTIVAL DE SITGES 2015 – Prèvia (1 de 2) | M.A.Confidential
Retroenllaç: PARÁSITOS | M.A.Confidential