Prometheus
Director: Ridley Scott
Intèrprets: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green, Guy Pearce.
Gènere: Ciència-ficció, thriller, drama. USA, 2012. 125 min.
L’any 2093, després de descobrir un missatge que els podria conduir a trobar respostes sobre l’origen de la vida a la Terra, un equip de científics i exploradors viatja a un planeta acabat de descobrir a bord de la nau Prometheus. Allà, troben unes majestuoses runes del que podria ser la civilització que va crear els humans, però a mida que avança la investigació, comencen a ocórrer fets estranys que posaran en perill les seves vides.Tràilers, fotografies, petits fragments, vídeos virals, pistes (excessives) de tota mena… des de ben bé vuit mesos abans, el bombardeig d’informació que havia precedit l’estrena de Prometheus l’havia convertit, per a molts, en l’estrena més esperada de l’any. I ara que ja ha arribat, podem confirmar que poca cosa del que ens havien venut s’ha acabat materialitzant. La nova pel·lícula de Ridley Scott regala una potència visual espectacular, grans escenes de tensió i un ritme carregat de dinamisme, però sorprèn amb un guió ple de despropòsits, incoherències i preguntes sense resposta, i uns personatges plans i sense cap mena de carisma. Podríem quedar-nos amb la primera part, amb la seva immensa qualitat tècnica i la seva efectivitat com a entreteniment, però quan la pròpia pel·lícula mostra unes pretensions molt més elevades que això, el que no podem fer és conformar-nos amb un resultat com aquest i fer veure que ja ens està bé.
Prometheus és d’aquelles pel·lícules que juguen a vestir les seves carències des del principi, però que ho aconsegueixen fins a cert punt. Ridley Scott dóna mostra del seu talent i de seguida ens submergeix en l’atmosfera del film, que ens manté en un estat de tensió pràcticament constant i que a més ofereix escenes de gran impacte, però poc a poc un es va adonant que els enigmes que va plantejant la pel·lícula no es veuen correspostos amb cap solució clara. Aquell moment de revelació, tan agraït per l’espectador, brilla per la seva absència. I tampoc és que demanéssim massa; tenint en compte que els diversos tràilers ja ens havien estripat el 70% de la pel·lícula, el principal interès es centrava en dos punts: l’explicació d’aquest origen de la vida a la Terra i la connexió del film amb la saga Alien. I el resultat és decebedor, especialment en el primer aspecte. Una cosa és que l’espectador hagi de pensar, i l’altra, carregar-li la responsabilitat per culpa un guió del tot deficient.
A banda de la història, l’altre gran problema són els personatges. A banda de ser totalment plans, prenen decisions i es comporten d’una forma que no té cap mena de sentit, desconeixem per complet el propòsit de cadascun d’ells i la seva interacció no aporta pràcticament res. Això, per no parlar d’algunes línies de diàleg que freguen el ridícul. Globalment, la sensació és que tot està explicat d’una forma molt precària, com si el propi guionista (Damon Lindelof, Lost, us sona?) no sabés com sortir-se’n. La pel·lícula està plena d’incoherències, de girs gratuïts i d’escenes incorporades amb calçador, i no podem deixar que una factura visual espectacular i un ús efectiu del suspens no ens ho camuflin com si res. D’altra banda, el simbolisme de Prometheus també podria donar peu a diverses interpretacions, però la poca capacitat resolutiva del film tampoc permet clarificar-ho del tot. Està molt bé deixar trames obertes, però fins a cert punt.
Si parlem del treball dels actors, no hi ha dubte que aquest es veu perjudicat per la poca consistència dels personatges. Només se’n salven Noomi Rapace, més que digna en el seu primer gran paper de protagonista a Hollywood i capaç de transmetre amb escreix el seu dramatisme en les escenes puntals (i en especial una per sobre de totes), i un enigmàtic Michael Fassbender com a robot, tot i que no acabem d’entendre mai les seves veritables intencions. D’altra banda, secundaris com Charlize Theron o Idris Elba (hi ha un diàleg entre ells totalment delirant) no poden fer gran cosa amb uns personatges sense cap mena de gràcia. També la presència d’un irreconeixible Guy Pearce es converteix en un dels moments més desconcertants de la pel·lícula. La resta de secundaris són arrossegats pel despropòsit dels seus personatges, alguns dels quals, tenint en compte que són reputats científics, protagonitzen moments força incomprensibles.
Sap greu parlar d’una decepció com aquesta, ja que el gènere de la ciència-ficció està orfe de grans títols, però és precisament en aquest gènere on les grans pel·lícules han funcionat pel seu mode de desenvolupar la idea al voltant de la qual giren. I Prometheus es perd en un excés d’ambició, en una voluntat d’aparentar molt més del que acaba sent, cosa que fa que oblidi aquest plantejament que en teoria havia de resoldre i que recorda repetidament al llarg del film. L’excusa de la seqüela, que en principi s’estrenarà el 2015, no és vàlida a l’hora de deixar l’espectador tan orfe. No li nego que és una pel·lícula visualment espectacular, que sap fer-te viure amb intensitat bona part del seu metratge i que és d’aquelles dignes de veure al cinema, però a un Ridley Scott capaç de Blade Runner o Alien (la connexió amb la qual millor no desvetllar), li podem exigir bastant més que un simple entreteniment estiuenc.
Hola,
A mí em va agradar la peli, pot ser perquè sabia que molta gent estava decebuda i què va fracassar en el sentit de reviure el genere de ciència ficció, doncs no m´esperava un “peliculon” només una peli per passar el rato.
Estic d’acord quan parles dels forats en el script, tantes coses sense explicació, però és gràcies al guionista de Lost…ejejejeje “old habits die hard” .
Una pena la Charlize i l’Idris tan desaprofitats, no he entès el perquè de Guy Pearce i no un actor amb més edat.
La Noomi estava magnifica, m’encanta aquella noia! Sí, també no vaig simpatitzar amb cap altre personatge, a més de la Noomi i clar, en Michael, que per cert estava tan bé fent de robot que fins i tot el meu marit va dir “em fa pensar en Sheldon Cooper!” jajajajajajaja
Vaig disfrutar de la peli, i espero que la segona expliqui una mica més les coses.
M'agradaM'agrada
M’alegro que disfrutessis amb la peli! Per mi el gran problema és que les seves pretensions des del principi són més altes que les d’oferir simplement un bon espectacle visual, per això al final queda la sensació que t’han près una mica el pèl… Es viu amb intensitat i té escenes bestials, però n’esperava molt més.
M'agradaM'agrada
200% d’acord amb la teva crítica, Martí; i fins i tot per mi no arriba a la categoria d’entreteniment estiuenc. L’incoherència a moments ridícula dels personatges i les seves interaccions em semblen directament insultants. Com si ens estiguéssin prenent per tontos als espectadors. No m’entreté, m’ofén.
Feia temps que no sortia tant empipat d’una sala de cine (crec que des de la infame “Los Amantes dl Círculo Polar” no sortia d’un cine blasfemant), així que “Prometheus” ho ha tornat a fer.
Ridley Scott fa temps que no fa cap obra mestra. Però les seves pel·lícules més recents han tingut la decència de tenir guions acceptables i d’adapatr-se bé als gèneres tractats. Eren produets de Hollywood ben fets.
“Prometheus” no arriba ni a això!
Salut!
A
M'agradaM'agrada
Gràcies, Albert! Jo potser no vaig sortir tan emprenyat com tu, però sí tremendament decebut. La veritat és que vaig anar a veure la peli disposat a gaudir-la, però els despropòsits es van succeint i com tu dius hi ha escenes i diàlegs que em deixaven incrèdul de lo dolents que eren.
Em sorprèn que Ridley Scott acceptés treballar amb un guió com aquest.
En fi, ja en vindran de millors…
M'agradaM'agrada
Ahí está todo dicho ^__^
Eso sí, yo creo que mucha gente se ha dedicado a echarle toda culpa a Damon Lindelof, que seguro que la tiene, y salvar de la quema a Ridley Scott porque la peli mola visualmente. Yo no estoy de acuerdo. Scott hace una mierda de labor en esta peli por mucho que los decorados, la iluminación y los encuadres sean muy estéticos. No se pueden dirigir secuencias como la de Noomi Rapace hablando de que no puede tener hijos y quedarse tan ancho. Si no se entiende la motivación de ningún personaje no es sólo por un guión muy deficiente, es porque hay un señor que no dirige bien a sus actores y al que contar una historia se la fuma, sólo quiere que quede bonita.
Y todas las incogruencias e inconsistencias tanto en trama como en personajes a lo mejor darían un poco más igual si esta película fuese un espectáculo un poco decente y entretenido, pero a parte de la secuencia en la que se saca el calamar… ¿Qué hay que mole realmente? El clímax por ejemplo es el peor que he visto en mucho, mucho tiempo. Una nave aplasta a Charlize y un calamar se come al ingeniero… ¿En serio?
M'agradaM'agrada
Jajaja, ya lo había visto! Buenísimo, en 3 minutos la deja retratada. La verdad es que con el tiempo te das más cuenta aún de los despropósitos de la peli. Sin duda el gran fiasco del año.
Lo de Ridley Scott es verdad, no me creo que este señor haya perdido el criterio de esta forma. Siempre ha sido irregular, pero la dirección la tenías asegurada. Yo a lo mejor salvaría también las primeras secuencias, aunque básicamente por lo estético… Y la verdad es que poco más. Dudo que vuelva a verla.
M'agradaM'agrada
Retroenllaç: ALIEN: COVENANT | M.A.Confidential