13 comments on “PA NEGRE

 1. He llegit el llibre i presenta diferències d’argument. Per començar no passa als Pirineus sinó a Osona, prop de la zona industrial on la mare treballa (alguna cosa com Roda de Ter…) A més al llibre el pare ja és a la presó, el nen troba el cavall agonitzant, però no els cadàvers i no comprén del tot perquè el seu pare cumpleix comdemna, o com a mínim no ho esbrina de bon principi.

  La narració explicada des de la ignorància de l’Andreu, a qui els tiets no li expliquen què passa, és molt subtil, s’ha d’entendre entre línies. La peli sembla més brutal, no?

  M'agrada

 2. És normal que presenti diferències. El director ja va dir que la pel·lícula era una mescla entre els dos llibres, “Pa Negre” i “Retrat d’un Assassí d’Ocells”, i que prenia elements d’un i de l’altre. A més també hi ha afegit o modificat parts, per tant no és una adaptació pura.

  Jo no m’he llegit el llibre, així que no puc opinar en aquest sentit, però pel que dius sembla que la pel·lícula és més directa i el llibre més subtil. De totes formes, crec que és molt recomanable veure-la!

  M'agrada

 3. La vi el otro día y también me gustó bastante, aunque estoy de acuerdo en que hay tramas secundarias que adquieren demasiado protagonismo en algunos momentos para el poco peso final que tienen. Sobre todo la de la niña pirada y el profesor. No es que me estuviese encantando el personaje, pero que la historia acabase así, sin más, me dejó un poco frío. Me pasó lo mismo con la tía ciclista y un poco menos (ese sí que aporta) con el enfermo del convento.

  Pero en general está muy bien, la historia engancha y está batsante bien rodada. La primera secuencia es espectacular y el final con el giro de lniño y el enfrentamiento con la madre molan mucho.

  M'agrada

 4. Yo supongo que las tramas secundarias como las del profesor o la ciclista acaban siendo relativamente anecdóticas porque en el fondo su intención es la de dar a conocer que, aunque sea un pueblucho perdido en la montaña, también pasan cosas como estas. De todos modos, sí que es verdad que tienen cierta influencia, y que luego te quedas con ganas de más.

  A mí el impacto de la decisión final del niño me gustó mucho también. Muy valiente.

  M'agrada

 5. Completament d’acord amb això que dius sobre la Cinta Blanca. Quan vaig veure la peli no hi vaig caure, tot i que l’actitud dels nens i la influència dels adults en el seu comportament és idèntica. Molt bona comparació!

  M'agrada

 6. Bé, jo participo per aclarir que la història transcorre a la comarca d’Osona, tan en el llibre com en la pel·lícula. És que no us vau fixar en la parla dels personatges?

  M'agrada

 7. Gràcies per la participació, Maria. La veritat és que és difícil no fixar-s’hi, no només perquè la forma de parlar és molt característica, també perquè l’ambientació rural és un element vital de la història i la seva interpretació.

  En quan a la localització exacta de la pel·lícula, en ser una adaptació de dos llibres i mesclar històries, no es defineix en cap moment on és, tot i que sí que està rodada de forma pràcticament íntegra a Osona. I els joves actors són osonencs d’això no hi ha cap dubte.

  M'agrada

 8. L’acabo de veure i m’ha passat igual. Just en el moment de “l’encanteri” que fan els dos nens he pensat en “La Cinta Blanca”. M’ha agradat molt, sobretot el fet que la trama històrica no és gaire més que una anècdota per amagar el misteri. I m’ha recordat molt al meu poble i a les xafarderies que el caracteritzen!

  M'agrada

 9. Ja ho diuen que als pobles s’acostumen a amagar secrets bastant heavies, jejeje. Com tu dius, és un gran encert que el tema de la guerra civil sigui secundari, això la diferencia d’aquest sub-gènere tan repetitiu del cinema espanyol.

  Algun dia he de tornar a veure “La Cinta Blanca”…

  M'agrada

 10. Retroenllaç: 10è ANIVERSARI M.A.CONFIDENTIAL | M.A.Confidential

 11. Retroenllaç: 11è ANIVERSARI M.A.CONFIDENTIAL | M.A.Confidential

 12. Retroenllaç: INCERTA GLÒRIA | M.A.Confidential

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.