Man on Wire
Director: James Marsh
Intèrprets: Philippe Petit, Jean François Heckel, Annie Allix, Jean-Louis Blondeau, David Forman.
Gènere: Documental. Gran Bretanya, 2008. 90 min.
Als inicis de la dècada dels 70, el funambulista francès Philippe Petit va decidir portar la seva passió a nivells molt més elevats que els carrers de París. Després d’aconseguir caminar per sobre un cable entre les dues torres de la catedral de Notre Dame, a París, i entre dues torres d’un gran pont de Sydney, Petit va començar a ser popular per les seves proeses. Tot i ser detingut en cada ocasió, el francès tenia un clar objectiu final: caminar entre les dues torres del World Trade Center de Nova York.Feia temps que em cridava l’atenció aquest documental, guanyador de l’Oscar d’aquesta categoria l’any passat, i finalment em vaig decidir a veure’l. La història de Philippe Petit és realment de pel·lícula, no només per ser un personatge molt singular i pels seus enormes collons (sí, no existeix cap altra forma de dir-ho) de desafiar alçades de centenars de metres sobre un simple cable, també per la seva capacitat de burlar qualsevol autoritat que s’interposés entre ell i els seus objectius, tot i que aquests no feien mal a ningú. Man on Wire reviu el camí de Petit, des que va veure per primer cop la notícia de la construcció de les dues torres bessones del WTC fins a aconseguir la proesa de suspendre’s a l’aire entre ambdues.
El documental presenta un muntatge amb dues línies temporals diferents. La primera narra amb detall i bones dosis d’intriga les hores prèvies al gran “cop” (així el van anomenar Petit i els seus ajudants) de Nova York, començant amb el seu pla per infiltrar-se a l’interior dels edificis. La segona és en forma de flashback, explicant la biografia del protagonista i tota la preparació fins arribar al moment en què precisament comença l’altra trama. El film utilitza de forma combinada imatges d’arxiu dels fets reals amb d’altres corresponents a recreacions rodades amb actors, aquestes últimes no sempre igual d’afortunades. Entremig, els diferents protagonistes de la història exposen el seu testimoni, sovint de forma molt emocional, com si realment ho estiguessin revivint. Ells són qui aporten el major grau de veracitat a Man on Wire.
El documental avança a bon ritme i, sobretot, sap generar un nivell d’emoció que va de menys a més de forma contínua. La preparació del cop al World Trade Center és quasi equiparable al robatori d’un banc (un dels testimonis ho descriu així) i cap al final, fins i tot provoca veritables escenes de suspens més pròpies d’una pel·lícula de gènere. Quan arriba el punt àlgid (i mai millor dit), totes les sensacions dels protagonistes semblen transmetre’s a l’espectador, fins i tot l’adrenalina de la primera passa sobre el cable. Aquí, totes les imatges ja són reals, i la impressió que fan, tot i veure-les assegut al sofà de casa, és realment increïble. Un es trasllada a la situació de Philippe Petit i gairebé li tremolen les cames mentre pensa com de sonat estava aquest home.
Man on Wire és un documental molt arriscat, no per la història del seu protagonista, sinó per l’aparició d’aquest immens personatge secundari en forma de dues torres. Recordem que el film és de 2008, set anys després de l’11-S, i que mostrar de nou aquest edifici evoca un munt de records i posa a prova més d’una sensibilitat. De totes formes, el producte acaba sent una espècie d’homenatge a les torres bessones, que serien per Philippe Petit el mateix que l’Everest per un alpinista. Això sí, és inevitable una sensació final que, sense ànim de frivolitzar o faltar el respecte, impressiona i molt: la fragilitat de la figura del funambulista caminant entre dos gegants de l’arquitectura contrasta amb el fet que ell és viu i ens ho està explicant; en canvi, són les torres les que ja no hi són.
M’imagino la cara de Philippe Petit veient com s’ensorraven les dues torres pel cim de les quals s’havia passejat 25 anys enrere. És un tema que, naturalment, no es toca a Man on Wire, perquè no li pertoca i perquè seria jugar amb foc, però és inevitable pensar-hi. En tot cas, és evident que la figura central del documental és el seu inigualable protagonista, qui, més que explicar-nos la seva experiència, quasi intenta inculcar-nos una filosofia de vida. La d’una persona que només es deixa portar per la seva passió i no para fins poder gaudir-ne al màxim, encara fos l’últim que fes. El més irònic és que després sempre tenia la policia esperant-lo. El seu crim, jugar-se la vida.
Em va agradar moltíssim; i això que el protagonista no em va caure gens simpàtic. Em va servir per veure fins on pot arribar un somni i la gent que pot arribar a implicar-s’hi. Les imatges històriques són brutals. Una abraçada.
M'agradaM'agrada
Totalment d’acord! A mi el protagonista també m’ha fet una mica de ràbia… jejeje. Com ja expliquen els seus companys, segur que la convivència amb ell no era fàcil… És un aspecte que enriqueix el documental.
M'agradaM'agrada
bon documental amb un gran simbolisme, quan les torres estaven recentment acabades. Molt entretinguda tota la preparació que com bé dius va de menys a més i acaba amb el que tots ja sabíem, però ho veiem amb emoció. espectaculars les imatges i brutal la sensació de vertic desde el sofà. em va sorprendre molt quan van dir que es va estar uns 45 minuts al cable, estirant-se, un boig. coincideixo que el tio cau malament, però realment el que ens importa és la gesta.
em va recordar quan vaig pujar a les torres bessones i vaig veure un tio sentat al marge de la torre amb les cames penjant i fotent-se el dinar. molt heavy.
M'agradaM'agrada
a mi em va semblar més aviat normalet, no gran cosa, pel que recordo… la història no és suficient per omplir tota una peli, i els testimonis em van semblar molt exaltats/sobreactuats, em costava creuremels i empatitzar amb ells, fins al punt que em vaig arribar a plantejar si no era un fals documental… em va semblar més com un digne documental per televisió, que no una peli ‘seria’.
M'agradaM'agrada
Sí que els testimonis estan molt exaltats i ho exageren tot bastant, en especial el prota, però jo crec que de veritat són així. El Philippe aquest de jove deuria ser insuportable… En el fons, has de ser un motivat de la vida per fer algo així.
Ara bé, d’aquí a pensar que és mentida… D’acord que la història està una mica dilatada, sobretot la part del WTC, per completar l’hora i mitja, però a mi em va passar molt lleugerament.
Pensa que li he posat un 7,5 eh, igual d’aprop del 10 que del 5 😉
M'agradaM'agrada
Retroenllaç: THE WALK | M.A.Confidential