20 comments on “LES 10 ICONES CINEMATOGRÀFIQUES DE LA DÈCADA

 1. No sé si són els deu principals, però en la meva llista no sobraria cap d’aquests. I discrepo amb la Bargalloneta. Crowe és molt gran!!! Quasi tot el que toca ho transforma en or. Una passada. Fins aviat.

  M'agrada

 2. Jo discrepo amb uns quants (4 en concret), però no amb Gladiator que tot i Crowe ser un actor just va ser un hit.
  Trobo a faltar potser personatges de gèneres no d’acció.

  Posaria Danny Ocean enlloc de Bourne, que com a personatge és just i la seva trilogia no va fer furor. Recordem que Clooney & the rat pack si q han fet fama, més enllà de les pelis = ICONA.
  Posaria a Amelie enlloc de Memento que va ser molt guay però realment amb el temps s’ha anat diluint molt. En canvi, Amelie tot i no ser americana va menjar-se el món.
  Posaria a Charlotte de Lost In Translation enlloc de Donnie Darko, que tot i ser referent per molts indies, la paraula Icona li queda massa gran. En canvi Lost in… ens va descobrir el cinema de dones, autorreferencial, on no s’expliciten els conflictes… vaja, va fer que el que es coneix com a cinema d’autor fos més conegut que el mainstream.
  També posaria al nou Bond, Daniel Craig enlloc de Chigurh (que està molt bé i potser amb el temps creix, però ara crec que és poc influent sobretot si el comparem amb el Joker, a qui s’assembla bastant) perquè ha reinventat i li ha donat carisma a un personatge que estava més mort que viu i ha impulsat una sèrie que estava creativament en encefalograma plano.
  Dubto amb casos com els de Tom Cruise a Minority Report o a Collateral, dubto amb Moulin Rouge, dubto amb Zoolander.

  De tota manera, si repasses dècades anteriors veus que hi ha una crisi amb el que la Linda Seger anomena “Personajes Inolvidables”.
  En els 70 tenim La Naranja Mecánica, El Padrino, Taxi Driver, Alien (Ripley), Star Wars, Rocky…
  En els 80 Indiana Jones, Scarface (Tony Montana), Toro Salvaje, Blade Runner, Nicholson a El Resplandor, Regreso Al Futuro McFly, Karate Kid, Terminator, Freddy Krueger…
  I en els 90 Matrix (Neo), Trainspotting, Fargo, Fight Club, Eduardo Manostijeras, Forrest Gump, El Sexto Sentido, Pulp Fiction, Sospechosos habituales, El Show de Truman… NI PUNT DE COMPARACIÓ. HI HA CRISI A HOLLYWOOD.
  Qui sap si amb el temps Mickey Rourke a The Wrestler o Benjamin Button es convertiran en Icones. En fi.

  M'agrada

 3. Ostres Marçal, has anomenat totes les alternatives que vaig pensar a l’hora de fer la llista… en realitat, al principi havia posat a James Bond i Amelie, però al final els vaig canviar… i Zoolander i The Wrestler vaig estar a punt, a punt d’incloure’ls.

  Al final, suposo que va pesar més la meva visió personal, com en el cas de Donnie Darko i Leonard de Memento. Amb el que discrepo és en treure Anton Chigurh.

  Ah, i estic totalment d’acord amb el que dius al final. Jo també me’n vaig donar compte al fer la llista. Que pocs personatges mítics surten al cine actualment, realment hi ha crisi…

  Bargalloneta, ja no recordava la teva estima pel Russell Crowe, jeje. En aquest cas, pensa que em refereixo al personatge, no a l’actor que l’interpreta. I crec que el de Gladiator és indiscutible en aquesta llista!

  M'agrada

 4. Jo hagués votat per Derek Zoolander si hi hagués sigut, és un dels meus ídols indiscutibles. Anyway, he votat a La Novia perquè és la més chunga de la llista i a més la única dona. Tots els tios de la llista (excepte Chigurh) son més figaflors que ella, per molt atormentats que estiguin.

  M'agrada

 5. Força d’acord, però a mi també em sobra el Gladiator. Em vaig indignar quan li van donar l’Oscar al Crowe. Sempre la he trobat una bona peli, sense més, i el hispano un heroi típic, sense res d’especial.
  Tio, el de Zombies Party hagués estat un puntazo! Trobo que la menysprees si només la veus com una paròdia de pelis de zombis. Crec que reflexa molt bé la societat i el jovent d’avui dia, com ens costa madurar, etc.

  No has vist cap X-Men?? Home, encara que els superherois no siguin lo teu, les 2 primeres són molt bones pelis, no són les típiques d’acció, efectes especials i punto. Míra-te-les home! Això sí, tampoc posaria al Lobezno a la llista.

  Saps quin altre hagués estat un puntazo? Oh Dae-Su i el seu martell. Desorientat, violent, manipulat, enamorat…segle XXI total.

  M'agrada

 6. Ho vaig pensar, Xavi… però crec que la força de Oldboy és més de la peli en global, no tant del protagonista en si (que també). El mateix penso de Shaun de Zombies Party. I tio, no entenc lo de Gladiator! Amb Oscar o sense, és un dels grans de la dècada, sens dubte!

  Lídia, precisament per això he fet una llista de deu al mateix nivell, sense que sigui un “top10”. L’enquesta era més una qüestió subjectiva de cadascú, en el cas de triar-ne un, quin seria…

  Míriam, Zoolander va estar a punt a punt d’entrar, jeje. I el que dius de La Novia, doncs potser sí que tens raó. Però cadascun està a la llista per raons diferents…

  M'agrada

 7. Quin seria? Doncs molt fàcil. El Joker. És l’icone de la dècada més memorable, sota el meu punt de vista, juntament amb el pusilànime del Sparrow.

  El Bourne te carisma 0, per no parlar del Maximo. Darko i Shelby són massa “underground” i el Chigurh no té el ressó mediàtic suficient per arribar a ser una icona.

  A La Novia també la posaria al podi.

  M'agrada

 8. El cas és que, com diu el Marçal al seu comentari, fa molt que no tenim icones amb la força d’abans… en comparació, fins i tot els 90 van ser molt millors. No obstant, si pensem, per exemple, en quins personatges d’aquesta primera dècada de s.XXI serien els més susceptibles de ser recordats d’aquí 20 o 30 anys, crec que serien aquests.

  Això sí, jo també crec que el Joker guanya de golejada a la resta.

  M'agrada

 9. tots els personatges formen part de bones pelis, però sóc partidari de que no hi hagut una icona clara i que hagi destacat sobre d’altres. gladiator es una gran peli i el maximo té una força potentissima dins la peli, pero no el recordaré com una icona. igual per la resta de personatges.

  per tan, no em kedo amb cap, pero si descartaria completament jack sparrow i el bourne.

  M'agrada

 10. Home, crec que t’oblides una mica del Joker, no?
  Jo no tinc cap dubte que serà recordat com una de les icones del cinema del s.XXI, així com El Caballero Oscuro una de les millors pelis d’aquests primers anys…

  M'agrada

 11. Nano! Em quedo amb el Joker tot i que Anton Chigurh (Bardem – No Country For Old Men i La Novia – Kill Bill) no es queden massa enrere.

  Per cert, ja sé que no és un personatge d’aquesta dècada sinó que és dels 90’s però m’agradaria que féssis una valoració sobre aquest assassí, el diable en persona com li diun en alguns casos, que porta a 5 (o 4, segons com es miri) dels principals delinqüents de Queens (EUA) a treballar per ell sense arribar ni a conèixe’l (a l’espectador li passa el mateix, és a dir que no el coneix jeje). Com ja deus haver deduït parlo de la pel·lícula The Usual Suspects (Sospechosos Habituales) i concretament del personatge que camina pel fil conductor del film sense deixar-se veure: el Keyser Zozé.

  M'agrada

  • Algun dia hauré de fer una recopilació semblant, però dels 90… tot i que serà difícil perquè van ser molt més productius (com ha dit el Marçal més amunt). I naturalment aquest, a qui ja sé que admires especialment, hi tindria cabuda…

   Per cert, vigila amb això d’explicar arguments, que encara faràs que algú que no hagi vist Sospechosos Habituales (que n’hi ha) sàpiga més coses de les que voldria… 😉

   M'agrada

 12. Retroenllaç: LES 10 ICONES TELEVISIVES DE LA DÈCADA « M.A.Confidential

 13. Crec que confons icona amb personatge preferit, t’has carregat icones cinematografics importantissims, per molt que no t’agradi el genere al qual pertanyen, com exemple harry potter. Jo no puc fer un top d’icones cinematografics del cinema del s.xx i no ficar michael corleone pq no he vist el padrino, s’ha de veure de tot si es vol donar una opinio valida. Per molt que et caigui millor el personatge de Aragorn, iconicament parlant es molt mes important Frodo. Spiderman on ha anat a parar? Mes criteri i menys gustos personals.

  Sin acritud.

  M'agrada

 14. Borinot, primer de tot, gràcies per entrar i donar la teva opinió. Ja indico al principi que es tracta de la “meva” llista, o sigui que mai nego la subjectivitat de la mateixa (i de tot el blog). Intento veure de tot i més, però el que sí que no em semblaria mai vàlid és presentar com a icona un personatge que no conec, encara que per molta altra gent ho pugui ser. Si fós així, potser hauria d’haver inclòs també els pesats de Crepúsculo.

  Respecte Frodo, potser sí que és la icona literària d’El Señor de los Anillos, el personatge al voltant del qual gira tot, però no crec que en sigui la icona cinematogràfica. Amb ser el protagonista no n’hi ha prou, i l’evolució d’Aragorn fins a convertir-se en rei crec que representa a la perfecció l’avanç de la història. Fixa’t en els cartells de Las Dos Torres i El Retorno del Rey i veuràs quin personatge hi apareix destacat o més gran que la resta.

  Acritud zero, aquí està la gràcia del blog! Espero més comentaris teus.

  M'agrada

 15. Pero no creus que la qualificacio d’icona va mes enlla dels gustos personals, vull dir no pots dir la “teva” llista, un icona el crea la societat no la opinio personal, si em parlessis de personatges preferits jo no diria ni mu, pero si parlem d’icones ens hem d’allunyar dels gustos personals i de si ho hem vist o no ho hem vist, si d’aqui 10 anys fem un top i per molt que ens dolgui hem de posar als desgraciats del Crepuscle en el top ho haurem de fer, perque si la societat els ha convertit en icones no hi podem fer res, com ha he dit, la societat dicta en aquest cas. A mi no em van els Rollings i practicament no he sentit mes enlla de 10 cançons, les tipiques, pero no els puc obviar com a icones de la musica del s.XX. En quan a Aragorn, estas donant importancia al seu paper dins la historia, la seva evolucio, i aixo no crec que sigui el que dicta si es icona o no, no et discutire pas si dins la historia es millor ell o Frodo, pero la qualitat del personatge no te res a veure.

  M'agrada

 16. Borinot, entenc perfectament el que dius… però jo considero que una icona cinematogràfica ha de representar alguna cosa a nivell social, i també a nivell cinematogràfic. Els vampirs amb sobredosi d’hormones de Crepúsculo s’han convertit en icones, però cinematogràficament no han aportat res.

  Per exemple, Piratas del Caribe no és cap meravella, però en el seu moment Jack Sparrow va revolucionar el gènere i la visió del personatge del pirata. Fixa’t en les que enumera el Marçal més amunt, totes tenien darrere una gran pel·lícula, i crec que és un requisit a complir. Almenys així ho entenc, encara que es desvïi del significat normatiu de la paraula “icona”.

  D’altra banda, no vaig fer aquest post pensant en què em dictava la societat, perquè llavors no l’hagués fet. Si creus que ho hagués hagut d’anomenar d’una altra forma, doncs potser sí, però crec que la resta de lectors m’han entès força…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.