El Reino
Director: Rodrigo Sorogoyen
Intèrprets: Antonio de la Torre, Josep Maria Pou, Nacho Fresneda, Ana Wagener, Mónica López, Bárbara Lennie, Luis Zahera.
Gènere: Thriller, drama. Espanya, 2017. 125 min.
Manuel López Vidal és un polític valencià implicat en tota mena d’operacions corruptes juntament amb altres membres del seu partit i grans empresaris de la regió. Quan un d’ells és atrapat per la Guàrdia Civil per culpa d’un assumpte de diners a Suïssa, Manuel s’assegura que ningú desvetlli res, però al cap de pocs dies rep una trucada que el posa en alerta: han sortit a la llum proves contra ell i serà incriminat per la justícia.
D’entre tots els complexes que poc a poc s’ha anat espolsant el cinema espanyol, el thriller polític segueix sent una assignatura pendent. Probablement, les raons que ho frenen són les mateixes que solen destapar i denunciar les pel·lícules d’aquest gènere. No obstant, es comença a percebre un canvi que ja va iniciar El Hombre de las Mil Caras fa dos anys i que ara continua El Reino. La pel·lícula, la quarta del director Rodrigo Sorogoyen, fa un incisiu retrat de la corrupció a la política espanyola a partir del que podríem considerar “fets reals ficcionats”, i a la vegada ofereix un thriller de ritme elèctric i incansable. El Reino no es centra en el procés de destapar una trama concreta, sinó en la reacció del culpable acorralat i les peces que es mouen a partir d’aquí, revelant tota l’estructura i interessos que hi ha darrere. I el resultat és una pel·lícula d’allò més sòlida.
Contràriament al que feia Alberto Rodríguez a la citada El Hombre de las Mil Caras, Roberto Sorogoyen planteja la seva pel·lícula amb una clara voluntat dinàmica. Això no és necessàriament millor o pitjor, sempre que tot el conjunt respongui a aquestes preferències, i El Reino ho compleix a la perfecció. Un dels símptomes és que la història estalvia informació: no ens dóna gaires detalls de les trames de corrupció, ni de les proves incriminatòries, ni del grau de participació de cadascun dels implicats, simplement sabem que tots poden quedar esquitxats d’una forma o altra. No obstant, El Reino aconsegueix que al capdavall aquesta informació –que probablement no hauria aportat gran cosa a l’objectiu del film– no es trobi a faltar. El subjecte aquí no és la quantitat de milions malversats, sinó la figura de Manuel López Vidal (Antonio de la Torre torna a estar magnífic) com a model de comportament de polític corrupte.
Aquestes prioritats narratives queden manifestades en un altre aspecte clau que determina els objectius del director: la definició del punt de vista. El Reino hauria pogut ser concebut com a thriller policíac, però no ho és. No seguim una investigació de de l’angle de l’autoritat, sinó que acompanyem el criminal. Això crea una particular relació amb ell, ja que Sorogoyen propicia que ens hi puguem arribar a sentir relativament propers, tot i ser un lladre, un coaccionador i un miserable. En certa manera, la pròpia inèrcia de l’acció fins i tot ens empeny a patir per la seva integritat. I és que en el fons El Reino mai no ens diu que nosaltres no tenim res a veure amb tot allò, sinó que ens fa reflexionar sobre segons quines actituds. Valgui com a exemple aquesta escena en què Manuel caça un client d’un bar que rep canvi de més i decideix quedar-se’l; què faria si enlloc d’aquests 10 euros pogués tenir accés a milions?
Tot i que l’escena pot resultar anecdòtica i puntual, té un pes considerable, ja que El Reino no només apunta a la classe política i empresarial, sinó que vol reflectir la corrupció com un mal endèmic de la societat espanyola. De fet, Sorogoyen encara obre més aquest ventall cap a altres sectors en la interessant escena final de la pel·lícula. Són apunts significatius dins del missatge global del film, però a la vegada deixen certa sensació que, ja que s’exposen, podrien haver estat una mica més desenvolupades. En tot cas, és evident que la història central d’El Reino apunta directament a una trama de corrupció àmpliament coneguda a tot Espanya, i que els membres de cert partit polític es veuran incòmodament identificats en els diferents personatges de la pel·lícula. Les influències, les pressions, les conspiracions, les traïcions i els “accidents” estan a l’ordre del dia, i sense cap mena de pes de consciència per part dels responsables. Realment, es podria dir que la pel·lícula està protagonitzada per gent menyspreable.
A nivell tècnic, la relació de la càmera amb els personatges és intensa des del principi. Sorogoyen obre El Reino amb un pla que fa certa olor a Uno de los Nuestros, però sempre amb Manuel com a focus central, i a partir d’aquí ja no es desenganxa del personatge. El director sap construir grans escenes sense necessitat de grans floritures i marcant el ritme amb els moviments de càmera. El moment tens en què Manuel es vesteix sota la vigilància d’un Guàrdia Civil, o el balanceig amb què seguim la memorable conversa que té amb un company seu de partit en un balcó en són dos grans exemples. A banda, Sorogoyen és capaç de treure pit amb un llarg pla seqüència realment meritori o amb una breu però intensíssima persecució a la carretera. Això, unit a la perícia dels diàlegs i a una omnipresent (excessiva, inclús) banda sonora que accentua el pols narratiu converteixen El Reino un thriller d’allò més efectiu.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential