L’entrada a l’estiu és, entre moltes altres coses, sinònim d’Atlàntida Film Fest. El festival online de Filmin arriba ja a la 8a edició, i ho fa augmentant la seva oferta: 83 pel·lícules que estaran disponibles a la seva plataforma, de forma escalada, del 25 de juny al 25 de juliol. Un cop més, Europa serà el pal de paller temàtic del festival, que a la vegada es divideix en cinc seccions: Generació, Murs i fronteres, Memòria històrica, Política i controvèrsia, i Identitat. Un any més l’Atlàntida Film Fest busca títols allunyats del circuit comercial, arriscats i amb una forta personalitat, i en molts casos es converteix en una oportunitat única de poder-los descobrir. Aquesta niés una selecció:
GENERACIÓ
La mirada dels joves és una vegada més un dels grans objectius de l’Atlàntida Film Fest. Aquest any, hi destaquen títols com la danesa Holiday, anunciada com una de les més polèmiques de l’any per la duresa d’algunes escenes, o l’últim títol de Michael Winterbottom, On the Road, que segueix una gira del grup de rock indie Wolf Alice. Més a prop, trobem la catalana Yo la Busco, un passeig per la nit de Barcelona de la mà d’un jove que veu trontollar els seus objectius vitals, o Quiero lo Eterno, que fa un retrat de la generació millenial a partir d’un grup d’adolescents en mode destructor. També prometen força impacte propostes com Diario de Mi Mente o Permanent Green Light.
IDENTITAT
Els conflictes existencials i la lluita per a la igualtat de gènere, raça i ideologia són un aspecte indiscutible de la realitat europea, i el festival ho recull en una categoria especialment necessària. Aquí, cal subratllar Sami Blood, sobre una nena lapona que pateix el racisme de la Suècia dels anys 30, i també la suïssa Blue My Mind, en què una adolescent de 15 anys reacciona de forma estranya quan nota que el seu cos comença a canviar. Tampoc es poden deixar passar dos documentals com McKellen: Tomando Partido, on l’actor Ian McKellen explica la seva carrera i la seva lluita pels drets de la comunitat LGTBI, i Mr. Gay Siria, que ens descobreix un certamen de bellesa pels homes homosexuals siris que han hagut de fugir del seu país. The Wild Boys o Coby, entre altres, també són títols que criden l’atenció.
MEMÒRIA HISTÒRICA
La categoria històrica d’aquesta nova edició de l’Atlàntida Film Fest torna a remoure alguns dels fets més obscurs que han marcat el continent. Thrillers com A Violent Life, que es submergeix al radicalisme més perillós de l’illa de Còrsega, o I am a Killer, sobre un assassí en sèrie de dones a la Polònia comunista, són a la llista de títols prioritaris. Tampoc hi falten els documentals: l’aclamat No Intenso Agora combina imatges de tres de les grans revolucions socioculturals de finals dels anys 60 (París, Xina i Txecoslovàquia), mentre que El Caso Kurt Waldheim recupera el cas d’un nazi que va arribar a ser Secretari General de l’ONU i candidat a president d’Àustria.
POLÍTICA I CONTROVÈRSIA
La categoria més prolífica del festival conté des d’històries familiars com Tower. A Bright Day, que narra el tens retrobament de dues germanes després de diversos anys separades, fins a drames bèl·lics com Frost, en què una parella de lituans s’endinsa a la guerra entre Rússia i Ucraïna. El drama íntim Réquiem por la Sra. J també apunta fort. En l’apartat documental, destaquen dos títols plenament polítics com The Great European Cigarette Mystery (sobre un greu cas de lobby a la UE) o Federal (un assaig sobre models polítics i territorials actuals). També cal subratllar La Posverdad Rusa, que aborda de ple la influència del govern de Putin en la realitat actual arreu del món.
MURS I FRONTERES
Lamentablement, drames com el dels refugiats formen part de l’actualitat europea, per tant l’Atlàntida Film Fest no podia passar-los per alt. Aquí, hi trobem històries com la del film turc Daha, sobre un nen de 14 anys que col·labora indirectament amb les màfies del tràfic de persones, o la de la italiana El Orden de las Cosas, en què un policia és enviat a Líbia per a mirar de controlar l’arribada de refugiats d’aquest país. D’altra banda, resulta especialment oportú el documental La Otra Cara del Mundial, que relata la competició futbolística que han organitzat els treballadors immigrants del futur Mundial de Qatar 2022 i també les pobres condicions en què viuen i treballen.
CICLE KIKOL GRAU
Finalment, el festival ha reservat una secció per al documentalista català Kikol Grau, focalitzat sobretot en la història recent i el gènere musical. Inclou títols com Histeria de Cataluña, Histèria de España, La Transacción o Objetivo Gadafi.
Tota la programació de l’Atlántida Film Fest es pot trobar aquí.
A més de tota la seva oferta online durant el mes en què dura el festival, l’Atlàntida Film Fest té un cop més la seva edició “física” a Palma de Mallorca del 25 de juny a l’1 de juliol per a celebrar-hi part de les seves activitats. A banda de passis d’algunes de les pel·lícules que formen part de l’edició d’aquest any, i també hi haurà un cicle de conferències, diferents concerts i trobades professionals.
Retroenllaç: ATLÀNTIDA FILM FEST 2018 – Prèvia – 12 años de esclavitud
Retroenllaç: ATLÀNTIDA FILM FEST 2018 – Prèvia – Cesar Lopez