The Favourite
Director: Yorgos Lanthimos
Intèrprets: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, James Smith, Mark Gatiss.
Gènere: Comèdia negra, històric. 2018. 115 min.
A principis del segle XVIII, i en plena guerra contra França, la reina Anna d’Anglaterra viu marcada pel progressiu deteriorament de la seva salut, tan física com mental. Una de les que en treu més partit és la duquessa de Marlborough, millor amiga i mà dreta de la reina, que és qui en realitat acaba prenent les decisions. No obstant, l’arribada a la cort d’Abigail Masham, cosina de la duquessa, trastoca la relació amb la reina Anna, ja que aquesta de seguida li agafa afecte.
Si hi ha algun qualificatiu que no defineix precisament el cinema de Yorgos Lanthimos aquest és el d’accessible. Des del seu salt a la popularitat fa 10 anys amb Canino fins la malaltissa El Sacrificio de un Ciervo Sagrado estrenada tot just fa un any, el director grec ha aconseguit incomodar-nos amb tota mena de plantejaments rebuscats, sempre a mig camí entre el drama psicològic i la distòpia sobrenatural. Amb La Favorita, Lanthimos suavitza relativament aquesta dificultat per a processar el seu cinema i firma una història de tonalitat força diferent; no només per ser una pel·lícula d’època, sinó per apostar per un humor excèntric i una mala baba molt més directa. El resultat és una obra carregada de personalitat, però en general més dispersa i capritxosa a l’hora de transmetre un missatge o una idea concreta. És per això que La Favorita no es percep tan sòlida com les anteriors propostes del director.
La pel·lícula mostra la seva cara des de l’inici, amb uns primers compassos en què Lanthimos evidencia la visió esbojarrada que farà d’aquesta cort reial britànica suposadament respectable. Les escenes pintoresques, els diàlegs mig infantils entre la reina Anna i els polítics i la resta de personal, i sobretot les diferents sortides de to d’aquesta generen una clara sensació de paròdia. I només falten escenes com una cursa d’ànecs en ple palau perquè La Favorita s’acosti a vegades al to de L’Escurçó Negre. La càmera de Yorgos Lanthimos no fa més que subratllar-ho, per exemple amb l’ús d’òptiques “ull de peix” que deformen escenaris i moviments. Així, representa aquesta visió distorsionada de la realitat que domina la història i de la trajectòria incerta que segueixen els personatges. També denota el relatiu rigor històric de La Favorita, tot i que es basa en fets completament reals.
En tot cas, és força clar que la prioritat de la pel·lícula no és parlar-nos del valor històric concret d’aquells fets, sinó centrar-se en la disputa personal en forma de triangle entre la reina Anna, Sarah de Marlborough i Abigail Masham. El progressiu enfosquiment d’aquest conflicte, bàsicament entre les dues pretendents a ser la mà dreta de la reina, és la principal basa de La Favorita. No en va, és la part més identificable amb les anteriors històries de Lanthimos, que en aquest cas –i per primer cop– no treballa amb un guió escrit per ell. La sensació és que, fins llavors, la pel·lícula queda més aviat com un passatemps en què el director vesteix amb certa gràcia una història a estones massa irrellevant. I tampoc és que el to còmic de La Favorita condueixi a la riallada, sinó que sovint es queda en la curiositat o l’esperpent; sense portar a cap lloc concret.
A nivell formal, no es pot negar que el director grec segueix generant una especial atracció a través dels seus enquadraments i moviments de càmera. Més enllà dels citats “ulls de peix” que entren en escena de forma recurrent, La Favorita és un treball brillant a nivell de fotografia i utilització dels espais. Lanthimos tendeix a enfosquir bastant la imatge, especialment cap al tram final, i s’atreveix amb il·luminacions mínimes com pot ser una simple espelma. També aconsegueix que el recarregament de les sales i del vestuari accentuï la sensació de casa de bojos que desprèn el global de la pel·lícula. El problema principal, però, és que no s’acaba de detectar de quina forma tot això està al servei d’un objectiu narratiu concret. Hi ha diverses escenes o fins i tot subtrames de La Favorita que no acaben d’aportar res, sinó que simplement es sumen a l’excentricitat del conjunt i prou.
Les actuacions del trio protagonista són l’altre gran valor de La Favorita. Olivia Colman està espectacular a la pell d’aquesta reina Anna mig trastocada i en plena degeneració física; cada cop que apareix en pantalla és imprevisible. Tampoc es queden enrere una Emma Stone que no para de demostrar que val per a tot i que aquí torna a estar brillant, i una Rachel Weisz que, tot i quedar un pèl per sota, es complementa a la perfecció amb les seves dues companyes de repartiment. A pesar d’aquest i dels altres al·licients que presenta la pel·lícula, la poca profunditat de l’empremta que deixa suposa un petit fre a la filmografia d’un Lanthimos que sempre ens havia deixat bastant més afectats. No és que La Favorita busqui un gran públic, perquè segueix sent una obra realment peculiar, però sí que constata que a Yorgos Lanthimos aquest to paròdic i mig passat de voltes no li permet ser tan potent com sabem que pot arribar a ser.