Hereditary
Director: Ari Aster
Intèrprets: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro, Ann Dowd.
Gènere: Terror. USA, 2018. 125 min.
La família d’Annie Graham té un enorme historial de morts degut al comportament pertorbat dels seus membres. La última és la seva mare Ellen, que tot i marxar ha deixat una empremta inesborrable; tant, que fins i tot la pròpia Annie sent la seva presència en algun moment. Tampoc els seus fills Peter i Charlie mostren una actitud del tot normal, sobretot en el cas d’aquesta segona, que tenia un especial lligam emocional amb la seva àvia.
En els últims anys, el cinema de terror ha anat adquirint una tendència cada vegada més accentuada cap a l’ensurt com a pal de paller del seu èxit; no només pel moment en si en què tot el públic salta del seient, sinó per l’expectativa i el factor sorpresa davant la seva arribada. Això sembla haver deixat com a espècimens una mica estranys aquells títols que intenten extreure el terror per altres vies, i Hereditary n’és un exemple claríssim. El debut a la direcció del jove Ari Aster, fent honor al seu títol i a l’evolució narrativa de la pròpia història que explica, aposta per un terror que poc a poc va contagiant la pel·lícula i la va fent més i més incòmoda. A Hereditary no hi ha escenes pensades per a disparar-nos sobtadament les pulsacions, i potser per això inclús es podria dir que no es passa por. Ara bé, la cruesa amb què es mostren els successos i tot l’entorn malaltís que envolta la història de la família protagonista l’acaben convertint en una experiència del tot pertorbadora.
Hereditary és una d’aquelles pel·lícules que requereixen la màxima atenció des del primer segon. El text que apareix a la pantalla en forma de pròleg ja aporta informació de gran rellevància, però és sobretot el pla inicial –la càmera ens introdueix a una habitació d’una casa en miniatura perquè comenci pròpiament l’acció– el que adopta un significat clau de cara a la resta del film. D’una banda, evidencia que tot el que passarà forma part d’un món que té una altra dimensió per sobre, i que els personatges són com ninots que en realitat no tenen llibertat per a pensar o moure’s. De l’altra, és una carta de presentació de l’element narratiu que posa de manifest aquesta circumstància, i que és clau a Hereditary: el punt de vista. I és que la càmera d’Ari Aster condiciona en tot moment la nostra percepció dels personatges; ja sigui de forma reveladora o de forma un tant enganyosa.
Una de les característiques que defineixen Hereditary, i que l’acosten a clàssics com La Semilla del Diablo o fins i tot El Resplandor, és que no situa la font del terror en una figura concreta. Tampoc marca unes regles específiques que ens indiquin una causa-efecte en tot allò que passa. Aquí, el terror procedeix d’un origen intangible i incomprensible: la bogeria. I és així com la pel·lícula genera la seva veritable por, mostrant-nos uns comportaments cada cop més pertorbadors i pels quals, a priori, no tenim explicació. Aquesta percepció és compartida amb els personatges d’Hereditary, però a diferents nivells, i Ari Aster ho aprofita a la perfecció. La desesperació d’Annie davant tot el que passa, per exemple, pot resultar enganyosa; i la contraposició del seu marit Steve com a part escèptica de tota la història també porta a escenes i diàlegs molt potents. També el progressiu despertar de la consciència del fill Peter marca l’evolució narrativa del film.
Aquesta fluctuació constant del punt de vista, juntament amb la necessitat que acaba transmetent de mirar més enllà del que pròpiament fan o veuen els personatges, ajuda Hereditary a introduir alguns dels seus trucs. De fet, Ari Aster juga amb el desconcert que sap que provoca a l’espectador en molts moments del film, tot i que ja ens hagués avisat al principi que la “realitat” del que passa és molt relativa. No obstant, el tram final i la posterior (i inevitable) digestió que en faci cadascú propicien que el significat de la pel·lícula es vagi desplegant i clarificant. I ni tan sols aquí Hereditary es limita a una sola versió vàlida, ja que tot depèn del nivell de literalitat amb què cada espectador se l’hagi pres. Al cap i a la fi, la pròpia condició mental dels personatges pot servir per a explicar i a la vegada posar en dubte molts dels fets.
La falta d’injeccions de terror instantani, el ritme pausat (s’allarguen silencis i diàlegs, i s’acaben superant les dues hores de metratge) i aquesta voluntat de plasmar un segell propi poden fer d’Hereditary una pel·lícula incompresa. Sobretot, per l’aficionat al gènere acostumat a les fórmules de què parlava a l’inici del text. No obstant, estem davant d’un dels exponents més interessants del terror dels últims anys, encara que sigui només perquè busca un aire diferent dins del gènere i deixa aquest mal cos tan particular que només títols així saben causar. Es podria equiparar, per exemple, als brillants dos primers terços d’una pel·lícula com It Follows (segueixo sense comprar aquell tram final), amb la qual comparteix alguns detalls estilístics. En tot cas, Hereditary acaba provocant en certa manera que part de la seva bogeria es quedi gravada a la nostra ment, i aquest és el seu gran èxit.
Retroenllaç: HEREDITARY | M.A.Confidential – 12 años de esclavitud
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 10 a l’1 | M.A.Confidential
Retroenllaç: ESTRENES 2019 | M.A.Confidential
Retroenllaç: MIDSOMMAR | M.A.Confidential