La Xina ja és aquí, també a nivell cinematogràfic. Tot i que la tardor és una època febril quant a festivals i esdeveniments culturals de tota mena, el gegant asiàtic ha trobat el seu espai per a inaugurar el Lychee Film Festival, el primer certamen de cinema xinès a la ciutat de Barcelona. És un inici humil, però també ambiciós, en què es projectaran un total de 15 llargmetratges i 6 curtmetratges durant una setmana: del 15 al 22 de setembre. La majoria de projeccions tenen lloc als Cinemes Texas, però també hi participen espais com la sala Phenomena Experience, la Filmoteca de Catalunya i les Cotxeres de Sants. D’altra banda, altres punts de la ciutat albergaran trobades i xerrades per a acostar una mica més el cinema i la cultura xineses a la capital catalana. A més, aquest festival té un altre component especial, ja que un servidor formarà part del jurat de la crítica que atorgarà el premi a la millor pel·lícula.
La programació del Lychee Film Festival està repartida en tres seccions: la Secció Oficial encabeix els films xinesos contemporanis recents que entren a competició, la Secció Temàtica recull alguns dels títols més destacats dins de l’espectacular gènere “Soft Kung Fu New Wu Xia”, i finalment hi haurà lloc també per als Curtmetratges d’Animació. Així doncs, aquest nou festival ve carregat amb material de tota mena per a atraure tot tipus d’espectadors.
SECCIÓ OFICIAL
Si ja és complicat de per sí que arribin pel·lícules de Xina a les nostres cartelleres, quan es tracta de cinema d’autor, les possibilitats encara es redueixen més. El festival, doncs, serà una bona oportunitat per a descobrir pel·lícules com Soul on a String, un drama amb tocs de western enmig de paisatges espectaculars, o Agost, que explica la problemàtica d’una família de Mongòlia que es veu obligada a canviar la seva vida. També hi ha lloc per a un thriller policíac amb tocs de comèdia com Chongqing Hot Pot o un drama coral com Al Fons del Cor, en què diversos personatges entren en conflicte després d’una mort accidental. El documental tampoc hi falta, amb històries curioses com la de Els Van Gogh de China, o d’un caire força més dramàtic i introspectiu com Encara hi ha un Demà.
TEMÀTICA 2017: Soft Kung Fu New Wu Xia
Un festival de cinema xinès no podia deixar de banda les arts marcials, i el Lychee Film Festival ho ha materialitzat dedicant-hi bona part de la seva programació. La secció inclou una retrospectiva d’un dels directors xinesos més prolífics en aquest gènere, Xu Haofeng, del qual se’n podran veure tres pel·lícules: El Mestre, L’Arquer i La Identitat de l’Espasa. La secció es completa amb pel·lícules tan destacades dins d’aquest espectacular gènere com La Fraternitat de les Espases (Lu Yang), el clàssic dels anys 70 A Touch of Zen (King Hu) o un dels títols xinesos més premiats i reconeguts de la última dècada com Kung Fu Hustle (Steve Chou).
CURTMETRATGES D’ANIMACIÓ
L’animació havia de tenir també la seva parcel·la en un festival de cinema xinès, i en aquest cas ho fa en forma de curtmetratges d’estils extremadament variats. Des del 3D realista d’El Somni del Guerrer (Li Jin), que recrea una lluita entre Bruce Lee i un altre lluitador d’arts marcials, fins l’estil molt més tradicional del director Weng Jie a títols com L’Assassina o El temple de Feng Xue Shan Shen. També hi trobem la tècnica pictòrica i poètica de Serp Blanca (Ruan Junting) o el dinamisme que desprèn El País dels Insectes (Tang Bohua).
Tota la programació del Lychee Film Fest 2017 es pot trobar aquí.