Extraterrestre
Director: Nacho Vigalondo
Intèrprets: Julián Villagrán, Michelle Jenner, Carlos Areces, Raúl Cimas, Miguel Noguera.
Gènere: Comèdia, ciència-ficció. Espanya, 2011. 90 min.
Un diumenge al matí, Julio es desperta al llit de Julia, una noia a qui no coneix de res. La situació no passaria de ser el típic dia després d’una nit de festa i borratxera si no fos perquè, després d’adonar-se que el carrer està completament desert, descobreixen que la ciutat ha estat envaïda pels extraterrestres i que no poden sortir de casa. L’aparició d’Ángel, el peculiar veí de Julia, encara complica més les coses.Tot i que últimament ha guanyat més popularitat, injustament, per les seves polèmiques a les xarxes socials degut al seu humor corrosiu no sempre comprès per tothom, Nacho Vigalondo és un dels cineastes espanyols amb més projecció de futur. Després de començar a fer-se un nom en el panorama cinematogràfic gràcies a la seva nominació a l’Oscar pel seu curt 7:35 de la mañana i mostrar bones maneres amb Los Cronocrímenes, el director càntabra presenta la seva segona pel·lícula. Extraterrestre és una comèdia romàntica simpàtica i diferent, capaç d’explotar diversos tipus d’humor sense tornar-se ridícula, i al mateix temps introduir la vessant sentimental sense caure en un excés de sucre. Tot i la relativa simplicitat de l’argument i la irregularitat que presenta en la seva segona meitat, el film diverteix gràcies a una bona feina dels actors i a la naturalitat amb què Vigalondo dóna una volta de rosca a aquesta mescla de gèneres.
Amb una premissa que recorda a la de la genial Zombies Party (Edgar Wright, 2004), Vigalondo presenta una història en què, tot i la condició sobrenatural i teòricament dramàtica de l’entorn com és una invasió extraterrestre, les prioritats i preocupacions dels personatges segueixen sent les més terrenals. No obstant, tot i que algú podria dir que la ciència-ficció té un paper que no passa de testimonial o anecdòtic, acaba tenint un pes important dins la pel·lícula, ja que es converteix en una arma de manipulació que cada un dels personatges intentar utilitzar al seu favor. Amb això, a Vigalondo li agrada jugar en tot moment a despistar, creant rumors que van evolucionant i canviant al llarg del film, i s’ajuda amb uns personatges que es caracteritzen per la seva ingenuïtat, però als quals tracta amb molta cura i certa tendresa. En definitiva, acaba sent un retrat de les relacions humanes entre ells, en què la por principal és perdre allò que estimen, i no pas ser exterminats per un grup d’alienígenes que controlen la seva ciutat.
Extraterrestre combina amb habilitat diferents registres humorístics. Des de fragments més propis de “sit-com” o programa d’esquetxos, generats pel peculiar quadrat amorós que formen els protagonistes, fins a fragments en què es frega l’humor més absurd, passant per alguns tocs de surrealisme. La pel·lícula aixeca rialles de forma regular. D’altra banda, Vigalondo demostra que no necessita grans elaboracions per resultar enginyós (en el bon sentit de la paraula), ja que tira els diàlegs molt espontanis i col·loquials, i basa la seva efectivitat en portar cap a l’absurd les diverses situacions al llarg del film. Que els personatges resultin propers, tot i les seves excentricitats, també ajuda a la implicació de l’espectador amb la història. Llàstima que al guió, simple, però sòlid, li fallin les forces en el tram final, amb un clímax un pèl fora de lloc i desconcertant respecte el que havia estat la pel·lícula. En tot cas, evita que surtis entusiasmat.
L’estructura de l’argument està suportada per les espatlles de només quatre personatges, un plantejament arriscat, però que pot funcionar si comptes amb actors de la talla de Carlos Areces i Raúl Cimas. El primer interpreta un personatge que li va a mida, amb el qual pot explotar a la perfecció la seva vessant de “friki” amargat, obsessiu i immadur, d’aquells que pràcticament et fan riure a cada frase que diuen; el segon es posa a la pell del més “heroïc” de tots, però a la vegada el més ingenu i inconscient, posant-hi més voluntat que destresa. El problema arriba quan aquests dos actors eclipsen els dos teòrics protagonistes, Julián Villagrán i Michelle Jenner, especialment ella, clarament la més fluixa de tot el repartiment. Finalment, destacar la sempre interessant presència d’aquest excèntric personatge anomenat Miguel Noguera, aportant la part més surrealista del film.
A Extraterrestre no se li pot negar la seva frescura i entreteniment com a comèdia, i fins i tot certa humilitat i capacitat de riure’s de si mateixa, però la sensació és que no quedarà com una obra transcendent del cinema espanyol. Probablement passarà amb una bona acceptació de forma generalitzada, però al conjunt li falta un “plus” per ser un producte memorable. En tot cas, no es pot negar la originalitat i habilitat de Vigalondo per construir una pel·lícula a partir d’una història a priori tan simple, i anar explotant els personatges i situacions de forma enginyosa, fugint de l’humor que desgraciadament caracteritza la comèdia espanyola. No és el mateix ser un extraterrestre que sentir-te com si en fossis un, o que et tractin com a tal, i Vigalondo ho sap per experiència, potser per això ha volgut simbolitzar-ho d’alguna forma en aquesta pel·lícula. Que en vinguin moltes més.
Yo tenía muchas ganas de que me gustase, porque me parece una buena idea, porque es muy encomiable que hayan hecho una peli así y porque Vigalondo y los actores me caen bien.
Ahora, me ha decepcionado bastante. Es cierto que hay muchos momentos de comedia que funcionan muy bien y que te ríes regularmente durante casi toda la peli, sobre todo gracias a Raúl Cimas y a Areces… Pero en mi opinión falla el corazón de la historia, la relación sentimental. Lo que dices de que los secundarios se comen a los dos protagonistas es el gran problema de la película, pero no creo que sea una cuestión sólo de los actores, que también, me parece que viene ya desde el guión. El personaje de ella es una auténtica ful, no es simpática, ni querible, no se entiende por qué todos están tan enamorados de ella, no se sabe muy bien de dónde viene, a dónde va, por qué hace lo que hace… Y con el de Villagrán pasa un poco lo mismo. Yo en muy pocas ocasiones iba con él, no entendía qué pelotas quería, a parte de echar un polvo, y me parecía que muchas de sus decisiones estaban cogidas con pinzas y respondían más a las necesidad de Vigalondo de que pasasen cosas que a la del personaje de hacerlas.
Por culpa de esa falta de cariño hacia ellos, la trama principal que tira de la peli, que es el triángulo amoroso, para mí no tenía casi interés. Eso hace que la segunda mitad, que es cuando están los dos protagonistas solos casi todo el rato, a parte de los chistes puntuales, se vuelva bastante coñazo. Encima, como dices tú, el final me pareció bastante fuera de tono, poco creíble y un poco cutrón en todos los aspectos.
Vamos, que no quiero quitarle sus méritos, que los tiene, pero salí con la sensación de que se podía haber hecho la misma peli bastante mejor sólo poniendo un poco más de mimo en los protagonistas.
M'agradaM'agrada
Muy de acuerdo en todo, aunque la vi hace más de cinco meses y ya casi ni me acordaba… Es una pena que llegue ese punto en el que se despreocupa de los personajes y luego parece que no supiera muy bien cómo cerrar la historia. No sé, hubiera preferido un clímax a lo grande y algo flipado que no ese…
Pero vamos, que la idea es original y la comedia tiene su personalidad, eso no se lo quita nadie.
M'agradaM'agrada