Cloverfield
Director: Matt Reeves
Intèrprets: Michael Stahl-David, Jessica Lucas, Lizzy Caplan, Mike Vogel, T.J. Miller, Odette Yustman.
Gènere: Acció, ciència-ficció, intriga. USA, 2007. 75 min.
Valoració: ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
En un àtic de Nova York, un grup d’amics celebren una festa per acomiadar a Rob, que marxa a treballar al Japó. Un dels seus amics, Hud, s’encarrega de filmar amb la seva videocàmera a cadascún dels assistens perquè dediquin unes paraules a Rob. La festa es va animant i comencem a descobrir certs secrets en referència a la relació entre els diferents personatges, quan, de sobte, una gran sacsejada i el so del que sembla una explosió interrompen la festa. Poc a poc, el pànic comença a apoderar-se de tothom, però Hud decideix no para la càmera.Un cop més, relego la nefasta traducció del títol als parèntesis, tot i que he estat a punt de ni posar-la. Més que res pq tothom pugui identificar la peli, ja que aquí la gran majoria de gent la coneix amb aquest ridícul nom de Monstruoso, que no fa més que definir-se a si mateix. Bé, anem al que interessa. No menteixo si dic que aquesta és una de les pelis que més expectació havia aixecat durant els últims mesos, bàsicament gràcies a la millonada (la que no s’han gastat per fer la peli) destinada pel senyor J.J. Abrams a la publicitat, sobretot per internet. Doncs bé, un cop arribada l’estrena, haig de dir que la peli m’ha satisfet completament. Això sí, vull que quedi clara la subjectivitat d’aquest comentari, ja que no es tracta, ni de bon tros, d’una peli apta per a tothom. Amb això vull dir que, de la mateixa forma que a mi em va agradar molt, puc comprendre que molta gent la consideri un bodrio (sense anar més lluny, al cine van marxar dues persones davant meu quan tot just portàvem 20 min de peli).
I és que el principi és probablement el que més costa d’assimilar, sobretot perquè és quan més es mou la càmera. Per si algú encara no ho sap a aquestes altures, la peli està rodada íntegrament com si d’una grabació domèstica es tractés, cosa que es tradueix en moviments bruscos constants, escombrades d’imatge, imprecisions i inclús moments de descuit en què la persona que filma es pensa que ha apagat la camera i no ho ha fet. En fi, tot allò que acostuma a passar als vídeos domèstics. Hi ha qui ho trobarà excessivament marejant i hi ha qui, com jo, ho trobarà una interessantíssima forma de donar un punt de vista completament diferent a una peli la trama de la qual no és per res novedosa.
El principal atractiu de Cloverfield ve donat, precisament, per aquest partícular i únic punt de vista que manté de principi a fi. El fet de veure exactament el que veu un dels personatges fa que, més que mai, visquem els fets com si fóssim allà mateix. Tenim les mateixes ganes que ell de fugir, però també aquesta innata curiositat humana de veure allò tan extraordinari de què fugim, patim amb ell, correm amb ell, ens cansem amb ell. Hi ha un moment en què et sents quasi tan esgotat com els protagonistes. Tot plegat ens fa sentir part de la peli, ens fa prendre un paper actiu, ens fa valorar si realment reaccionaríem com els protagonistes en una situació com aquesta. Personalment, com a espectador valoro molt que una peli em transmeti tot això, naturalment si després està ben feta, com és el cas. I és que, tot i el baix pressupost, els efectes especials són espectaculars, sense oblidar els extraordinaris efectes de so, que tenen bona part de culpa que et sentis enmig de tot el merder. Així doncs, l’angoixa que transmet la peli és més realista que mai.
Un altre element importantíssim que hi contribueix és el muntatge, emulant els talls que es produeixen en una cinta de vídeo, que deixen el·lipsis pel mig i inclús fragments d’imatges anteriorment grabades, en aquest cas molt sobtades i jugant un paper importantíssim a la narració dels fets i a mantenir un ritme trepidant durant els 75 minuts que dura la peli. Entreteniment pur i dur, i en primera persona, cosa que també proporciona certa estètica de videojoc, tipus Silent Hill i similars, en més d’un instant. La direcció té un objectiu ben clar: no coneixem ni veiem més ni menys que el personatge que graba, per tant l’espectador no té ni un sol privilegi com a tal.
Darrere de tot plegat, Cloverfield amaga diversos missatges, segons com es pugui interpretar. Un d’ells podria ser el de voler posar en evidència aquesta indiscriminada “cultura de la por” que s’ha apoderat d’Estats Units després de l’11-S (per cert, alguns plans són calcats a les imatges que tots vem veure per TV), situant com a enemic un monstre completament de ciencia-ficció, per tant igualant-lo als suposats enemics que el senyor Bush diu que tenen. En aquest sentit, es pot trobar més d’una interpretació. Un altre missatge que s’extreu, encara que sigui a partir de petits detalls, és el de retratar aquesta societat que està més pendent de fer fotos amb el mòbil o saquejar una botiga d’electrònica que de preocupar-se per la seva integritat.
En fi, com ja he dit, no és una peli que pugui recomanar a tothom pq sóc conscient que generarà opinions força oposades. Si després de llegir el comentari, teniu clar que no és per vosaltres, oblideu-vos-en; si us ha picat la curiositat i teniu ganes de veure algo diferent al cine, aneu a veure-la i no marxeu als 20 minuts, que l’entrada s’ho val.
Retroenllaç: DISTRICT 9 « M.A.Confidential
Retroenllaç: CALLE CLOVERFIELD 10 | M.A.Confidential