Widows
Director: Steve McQueen
Intèrprets: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Jacki Weaver, Carrie Coon, Robert Duvall, Liam Neeson, Jon Bernthal, Garret Dillahunt.
Gènere: Thriller, drama. 2018. 125 min.
El veterà criminal Harry Rawlings i el seu equip fugen de la policia després d’un robatori a Chicago. Quan creuen haver escapat, la policia els troba i fa explotar la seva furgoneta. Al cap de poc, Veronica, la vídua de Harry, rep la visita de Jamal Manning, candidat a regidor d’un dels barris més pobres de la ciutat, per a reclamar-li els diners que li ha robat el seu marit. Per a aconseguir-ho, Veronica reuneix les vídues de la resta de membres morts de la banda per a organitzar un robatori.
Després de l’impressionant triplet format per Hunger (2008), Shame (2011) i 12 Años de Esclavitud (2013) –culminat amb l’Oscar a millor pel·lícula per a aquesta última–, Steve McQueen va deixar de ser “aquell director que es diu igual que l’actor dels anys 60” per a passar a ser un dels cineastes actuals més respectats. És per això que Viudas mereixia una especial atenció enmig de les nombroses escenes d’aquest final d’any. També resultava atractiu el cert gir del director, sempre focalitzat en el drama més dolorós, cap al thriller criminal; i òbviament un repartiment farcit de noms coneguts. El resultat torna a ser notable en la majoria d’aspectes, però un esglaó per sota dels tres títols citats. Si bé McQueen torna a demostrar el seu indiscutible talent darrere la càmera i el seu absolut control narratiu, rebaixa lleugerament l’impacte final de Viudas degut a una condició coral que fa variar el resultat segons cada personatge i la seva corresponent història.
La fragmentació de la trama suposa el gran repte de la pel·lícula, i tot i que Steve McQueen el resol de forma meritòria, no pot evitar algun dels efectes negatius als què s’exposava. D’una banda, Viudas és un prodigi a nivell de muntatge, tant pel que fa a la riquesa narrativa com al ritme que aconsegueix mantenir durant les dues hores llargues de duració. El director aconsegueix una presentació de personatges equilibrada i precisa, amb la capacitat d’explicar-nos diverses coses amb una sola escena o diàleg. També introdueix detalls que es convertiran en petits leitmotivs, materials o simbòlics, de cadascun d’ells. A partir d’aquí, Viudas va entrellaçant històries amb agilitat, a la vegada que profunditza en algun dels personatges. En aquest sentit, però, queda la impressió que McQueen no té prou temps per a construir retrats prou substancials, cosa que fins ara havia estat una clara marca d’identitat del seu cinema.
Viudas aprofita les seves subtrames per a parlar-nos de corrupció política, de racisme, de maltracte domèstic, de crim organitzat i de drames familiars de tota mena. Són escenes que encapsulen amb bastanta concisió el context de cada personatge, però en alguns casos es perceben insuficients, o massa desiguals entre elles. Per exemple, els minuts que el film dedica al personatge d’Elizabeth Debicki acaben sent un pèl repetitius, i potser hauria estat més interessant ampliar el de Cynthia Erivo. De la mateixa manera, Viudas confia en secundaris fugaços (alguns sorprenentment interpretats per noms de gran prestigi com Robert Duvall, Carrie Coon, Jacki Weaver o Jon Bernthal) que amb prou feines apareixen en tres o quatre escenes. La seva enorme presència és indubtable, però veient la seva influència a la història semblen una mica desaprofitats, i evidentment no evolucionen de cap manera.
Més enllà dels malabarismes per a encabir la quantitat de personatges i angles temàtics que intervenen a la trama, Viudas és mostra molt sòlida a l’hora d’anar desplegant la seva vessant de thriller d’atracaments. La metòdica preparació del cop, la peculiar no-química entre unes protagonistes que s’acaben complementant tan bé i l’astúcia amb què la trama va introduint les dificultats i imprevistos que condicionaran el resultat final fan que Viudas avanci de forma molt dinàmica. Fins i tot els girs del tram final resulten força més efectius que en la gran majoria de títols d’aquest estil. Menció a banda mereix l’imponent lideratge de Viola Davis, per a la qual Steve McQueen reserva les parts més íntimes de la història. Davis aguanta com ningú els primers plans i les mirades, fins i tot quan té Liam Neeson davant, i inclús imposa respecte a pesar de carregar constantment el seu gosset blanc; tot un missatge de que no li arrabassaran allò que és seu.
I sí, evidentment que la lectura feminista és totalment aplicable a Viudas. “El nostre major avantatge és ser qui som, perquè ningú creu que tenim els ous per a fer això” és la frase que Viola Davis diu a les còmplices de la seva missió, i simbolitza el pas endavant d’aquestes dones que, sense els respectius marits, donen un pas endavant a les seves vides quan tothom creu que ja no serviran per a res. En tot cas, Steve McQueen tampoc ho converteix en el nucli central del film, sinó que es centra en oferir un thriller efectiu i amb uns personatges suficientment rellevants i complexes perquè no siguin simples tràmits al servei de la història. A pesar que Viudas no acaba de deixar aquell regust de gran pel·lícula a què ens tenia acostumats el director, segueix sent un títol notable i més que interessant dins del seu gènere.