Homeland
Creadors: Gideon Raff, Alex Gansa, Michael Cuesta
Intèrprets: Damian Lewis, Claire Danes, Morena Baccarin, Mandy Patinkin, David Harewood, Morgan Saylor, Jackson Pace.
Gènere: Thriller, drama. USA, 2011. 12 capítols de 50-55 min.
Després de passar 8 anys desaparegut i quan la seva família ja el donava per mort, el sargent del cos de marines Nicholas Brody és rescatat a Iraq i retornat a Estats Units. Tot i la bona notícia, Carrie Mathison, una agent de la CIA, sospita que Brody ha estat reconvertit per una cèl·lula terrorista islàmica i alliberat per poder preparar des de dins un atemptat als Estats Units. La CIA descarta aquesta opció, però l’obstinació de Carrie la porta a investigar Brody pel seu compte. Mentrestant, Brody intenta recuperar la normalitat en la seva vida familiar, una tasca gens fàcil.Iraq, CIA, lluita contra el terrorisme, seguretat nacional… com pot ser que una sèrie amb uns ingredients tan sobreexplotats per part del cinema i la televisió nord-americanes durant l’última dècada es converteixi en una de les millors produccions televisives de l’any? Doncs fent les coses bé, així de simple. Homeland parteix amb tots els números de caure en la reiteració i el convencionalisme, però la seva gran intel·ligència a l’hora de jugar les seves cartes i moure els fils de l’argument la converteixen en un esquer quasi inevitable per tot espectador que comenci a veure-la. Coincidint amb una fluixa temporada de Dexter, la cadena Showtime s’ha tret de la màniga una de les grans sensacions del moment, un thriller sòlid i equilibrat, que sap mesurar molt bé els seus cops d’efecte i dosificar la informació que dóna o deixa de donar a mida que la temporada va avançant. Una de les principals sorpreses d’aquest any.
Curiosament, Homeland no es caracteritza per un capítol pilot impactant i espectacular, sinó que té un interessant procés de maduració que ens va submergint mica en mica en la història. Això sí, al tercer capítol ja estem inevitablement enganxats degut a un parell de girs que ja ens han deixat amb la boca oberta. A partir d’aquí, l’argument sap fer funcionar els diferents conflictes a llarg termini, combinant les trames d’investigació, familiar, política, juntament amb d’altres que van sorgint, i explotant-les de forma molt equilibrada. També es va intensificant l’enfoc als diferents personatges i les relacions entre ells, un element que cada cop té més pes en l’acció i que acaba determinant les seves decisions en els moments clau. Tot i que Homeland no deixa de jugar a despistar i sap fer girar la truita quan li interessa, no cau en trampes de guió descarades o girs forçats, per això resulta tan atractiva i estimulant per l’espectador.
Tot i tractar-se bàsicament d’un thriller d’espionatge, Homeland sorpren per la forta càrrega dramàtica a la que sotmet els seus personatges principals. En aquest sentit, els seus primers capítols, on es retrata el difícil retorn de Brody a la seva vida familiar, ofereixen imatges força dures i impactants, centrades sobretot en l’estrany comportament d’ell. També el personatge de Carrie té una força especial gràcies a les misèries de la seva vida personal, així com el de Saul. Els continus dilemes i la necessitat de sacrificar alguna cosa per poder aconseguir-ne una altra és un element que marca l’evolució de tots ells i, en el fons, tot l’argument de la temporada, fins el mateix final. Una resolució valenta i globalment satisfactòria, la qual, tot i que no s’escapa de la controvèrsia en alguns moments, serveix per tancar de forma més que digna una gran primera temporada.
No és d’estranyar, doncs, que Homeland figuri entre les nominades al Globus d’Or a millor sèrie, com tampoc ho és que la seva parella protagonista també hagi rebut sengles nominacions. Damian Lewis i Claire Danes ofereixen actuacions molt diferents, però ambdues de molta qualitat. Lewis, recordat per tots com a tinent Winters a la magistral Hermanos de Sangre, aprofita aquesta aparença tan inquietant que pot tenir a vegades per construir un personatge carregat de misteri, explotant a la perfecció la seva inexpressivitat i mirada perduda. Danes encarna tot el contrari, una dona hiperactiva, passional i impulsiva, capaç del millor i del pitjor, una condició que s’intensifica en els últims capítols, on l’actriu es llueix de forma especial. Morena Baccarin (Firefly, V), Mandy Patinkin (Mentes Criminales) i David Harewood (Diamante de Sangre) són secundaris de luxe i també mantenen el llistó molt alt.
Si bé es podria dir que darrere Homeland s’amaga un missatge crític amb la política antiterrorista d’Estats Units, també és veritat que aquest està ple de matisos, de forma que la sèrie no es posiciona de forma descarada i presenta els diferents conflictes des d’una perspectiva força àmplia. No evita les lloances als marines nord-americans, però al mateix temps fa un dur retrat del que suposa la guerra per tot aquell que hi participa. El terrorisme no queda reduït a quelcom religiós, sinó com una qüestió personal dels que hi participen, que posseeixen raons de molt més pes que no pas els polítics. Amb tot, és fàcil pensar que la història, tot i ser evident ficció, no es deu allunyar excessivament de la realitat. Tot i que Homeland no parteix amb la originalitat de contingut com a bandera, feia molt que no es veia una sèrie com aquesta. Aguantar el nivell en la segona temporada serà tot un repte.
Gran serie.
SPOILERS
Todos los capítulos han tenido un nivelazo, pero a mí hay un par de cosas que no me acabaron de convencer. La primera fueron los flashbacks de como Brody se convirtió. Toda la historia con el niño Issa me pareció un pelín simplona, estaba contada muy por encima, yo no terminé de implicarme del todo y la situación de partida (Abu Nazir “contratándolo” de profesor de inglés cuando él mismo lo habla perfectamente, lo bien que lo trata, que le deje tener tanto contacto con su hijo sin que nadie los vigile…) no me acabó de resultar del todo verosímil. Es uno de los puntos más flojos de la serie cuando era de vital importancia y llevabas queriendo verlo casi desde el capítulo 1.
El giro de Walker está vivo y es terrorista fue muy efectivo, pero tampoco me terminó de convencer que no hubiese ningún tipo de explicación a cómo lo hicieron y por qué se unió a ellos.
Y el final… A mí que no explotase la bomba no me importó, pero sí que me pareció decepcionante que Brody saliese de rositas tan fácilmente después de semejante cagada. Habría preferido mil veces que lo dejasen en alto, que no supieses hasta la próxima temporada cómo va a reaccionar Abu Nazir que esa resolución apresurada que te deja básicamente en la misma situación que teníamos hace tres capítulos, Brody infiltrado en las altas esferas a la espera de órdenes.
Casi todos los puntos flojos de la serie de todas formas están relacionados con los terroristas. Me paece que las tramas familiares y de la CIA son casi perfectas. Es cierto que el amor entre Brody y Carrie igual surge un poco deprisa, pero por lo demás me parece que no lo podían hacer mejor. Carrie y Saul (no sabía que Íñigo Montoya “tú mataste a mi madre prepárate a morir” podía ser tan grande) deberían salir en todas y cada una de las pelis o series que se hagan sobre la CIA. Sus personalidades, la relación que tienen entre ellos, con sus familias, con Estes… acojonantes.
Me encanta también como estan llevando lo del topo. En cualquier otra serie habrían hecho un par de capítulos ya sobre eso y lo habrían contado a la mínima, aquí no. Te dejan caer que puede ser Saul con lo del detector de mentiras, te joden la vida y luego se olvidan. Yo apuesto por Galvez sin duda, pero pueden salir con cualquier cosa.
No has visto la serie original israelí ¿no? Da un poco de pereza, pero me gustaría saber cuánto de la genialidad de Homeland es original y cuánto viene de la serie primigenia.
M'agradaM'agrada
Evidentemente, tiene sus puntos criticables como cualquier serie, pero yo creo que la clave es lo primero que dices (y lo que reitero yo en el post): que sabe equilibrarlo todo muy bien, haciendo que todos los capítulos mantengan un nivel muy alto.
SPOILERS
– Coincido en gran parte con lo que dices, especialmente en lo del regreso de Tom Walker y la preparación del último atentado, ya que no te contextualiza lo suficiente la preparación de este y cómo los dos trabajan juntos.
– También es cierto que el flashback con la historia de Brody e Issa no queda todo lo convincente que se podría desear, pero a mí no me pareció tan mal.
– El único momento en el que hice una mueca de “mierda, no lo han podido evitar” fue con la llamada de la hija, entre lágrimas, para que papá volviera a casa. Topicazo sentimentalista yanki…
Aparte de estos detalles, cosas que me molan especialmente:
– Cómo trata el prejuicio Islam=terrorismo. Para muchos, ver a Brody rezando por primera vez lo convierte automáticamente en terrorista, pero luego sus motivos son mucho más personales, que sea musulmán es algo secundario.
– El retrato de los agentes de la CIA. Unos cracks en su trabajo, pero ingenuos y fracasados en su vida personal. La escena en la que Carrie espera a Brody en plan cita romántica y luego se lleva el chasco me pareció genial.
– Las idas de olla de Brody al principio, especialmente con la familia y sabiendo que la mujer le había engañado. Y, en general, eso de que nunca sepas cuáles son sus verdaderas intenciones.
En efecto, de la serie israelí no he visto nada. Me da bastante palo, igual que la The Killing danesa…
M'agradaM'agrada