The Incredibles 2
Director: Brad Bird
Veus originals: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Bob Odenkirk, Samuel L. Jackson, Sarah Vowell, Huck Milner, Catherine Keener, Jonathan Banks.
Gènere: Animació, superherois, acció. USA, 2018. 115 min.
Després de no poder aturar el “Socavador” i seguir empitjorant la mala imatge pública dels superherois, la família Parr rep una proposta de l’empresari Winston Deavor per a redreçar la situació. El pla consisteix en oferir una nova perspectiva de les accions del superheroi per a demostrar el seu veritable valor, i per a dur-ho a terme escullen Elastigirl. Aquest fet deixa Mr. Increible com a responsable dels tres fills de la família, una tasca que el porta a comprovar les estranyes capacitats que comença a mostrar el petit Jack-Jack.
Resulta curiós constatar que, d’entre tot el llegat cinematogràfic de Pixar, rarament es situa Los Increíbles entre els seus títols cabdals. Tot i ser una pel·lícula excel·lent, tant en la vessant d’acció com en la del seu retrat familiar, i també pionera en la conjunció entre superherois i animació, per alguna raó no va calar de la mateixa manera que moltes altres. Potser degut a una menor connexió emocional. En tot cas, seria un error pensar que Los Increíbles no parlava de nosaltres, perquè ho feia clarament, i el cas és que ara Los Increíbles 2 encara ho manifesta amb més contundència. La seqüela, que arrenca precisament en el punt en què finalitzava la seva antecessora, torna a erigir-se com un film de superherois en què el focus principal són els propis superherois i la seva relació amb la resta de la societat. A tot això, s’hi afegeix l’acció, l’èpica i l’humor de forma completament equilibrada, convertint Los Increíbles 2 en un nou èxit de Pixar.
Les diferents capes narratives que conformen la temàtica de superherois de Los Increíbles 2 pràcticament es van trobant de forma successiva. La primera, només començar i gairebé sense deixar-nos acomodar, com tota pel·lícula d’aquest gènere que vol enganxar l’espectador des del minut u. La lluita amb el Socavador és un festival trepidant de coreografies, càmeres impossibles i acció pura i incansable, a banda de reactivar de la millor manera possible la nostra relació amb els protagonistes; i sí, enganxa des del minut u. La següent intervenció ja és la d’Elastigirl, però amb un component mediàtic incorporat i uns propòsits que van més enllà que simplement aturar un enemic i evitar una desgràcia. Finalment, Los Increíbles 2 acaba convertint el seu component d’acció en una lluita fratricida en què els propis superherois ja no tenen el control. Són tres etapes que expliquen molt bé el que vol transmetre la història.
Brad Bird planteja una pel·lícula de superherois que ens parla de les pròpies pel·lícules de superherois i el seu paper en la societat actual. I en aquesta societat, la imatge de marca ho és tot. Des del punt de vista dels protagonistes, Los Increíbles 2 posa de manifest que ni tan sols uns salvadors com ells poden escapar de la mala reputació si no la cuiden, un concepte que resumeix a la perfecció el personatge de Winston Deavor (al qual li va com anell al dit la veu de Bob Odenkirk/Saul Goodman). Tot l’enfocament lligat al marketing, a la recerca de la millor imatge possible que arribi a les pantalles dels ciutadans, és un clar reflex de com funcionen les coses avui dia. Però Los Increíbles 2 no es queda aquí, sinó que gosa afegir un enemic que posi en evidència tot això, fins al punt de generar-nos una opinió ambigua i tot. I és que el discurs que Screenslaver (ens) dirigeix a tots els espectadors en cert punt de la pel·lícula, és realment potent i difícil de rebatre, i podria fer obrir els ulls a més d’un.
Però no acaba aquí tot l’espectre temàtic de Los Increíbles 2, ja que, òbviament, torna a situar l’entorn familiar com l’altre gran focus d’atenció. I ho torna a fer amb un encert enorme. D’una banda, Brad Bird té l’habilitat d’inserir el missatge feminista sense fer-lo descarat (l’enfadada inicial de Bob quan escullen Helen abans que ell) i posteriorment va normalitzant el paper del pare com a responsable de la casa i els fills mentre la seva dona duu a terme les missions. És en aquesta part on l’humor juga un paper més important, ja sigui per situacions quotidianes en l’educació dels seus fills, o pel despertar sobrenatural d’un Jack-Jack que s’acaba convertint en la veritable estrella de Los Increíbles 2. Com ja passava en el tram inicial de la primera entrega, la pel·lícula sap fer el retrat terrenal d’aquesta família de superherois, cosa que ens permet identificar-nos molt més fàcilment amb ells.
Són molts i potents, doncs, els elements que converteixen Los Increíbles 2 en alguna cosa més que una seqüela de superherois. De fet, si l’analitzem només com a tal, no es pot negar que té un argument força tòpic i carregat de situacions ja vistes en altres títols d’aquest gènere; fins i tot el gir principal és bastant previsible. No obstant, fins i tot aquí cal celebrar el referent més clar de la pel·lícula, que és ni més ni menys que la saga “menys afortunada” en l’escena actual: X-Men. A mig camí entre la paròdia -només cal veure alguna de les habilitats dels nous superherois- i l’èpica real, Los Increíbles 2 fins i tot aconsegueix un clímax final d’allò més trepidant. En tot cas, la sensació és que la pel·lícula no depenia només d’això, sinó que fins llavors ja ens havia parlat d’un munt de coses transcendents i realment properes a la nostra vida real. Veurem si aquesta seqüela serà també recordada en un relatiu segon pla dins de la filmografia de Pixar, però el cert és que, tal com la seva predecessora, no s’ho mereixeria.
Retroenllaç: LOS INCREÍBLES 2 | M.A.Confidential – 12 años de esclavitud
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential
Retroenllaç: Una de superherois: de la icona salvadora a la democratització dels poders | M.A.Confidential