El Breixo torna a col·laborar en aquesta quarta (i penúltima) part de la macrocrònica del Festival de Sitges 2017. Gèneres i tipologies per donar i vendre: des d’un slasher repetitiu en clau d’humor, passant per un dels títols d’autor que més ha sorprès en aquesta edició del festival. Això sí, també ens quedem a gust a l’hora de criticar algunes de les pel·lícules menys convincents, perquè no sigui dit allò que “al públic de Sitges us agrada tot”.
The Ritual (David Bruckner, 2017)
En un Sitges escaso de propuestas de terror puro, The Ritual supuso un agradable reencuentro con una variante bastante clásica del género. Planteada casi como una Bruja de Blair en la que de verdad podemos ver qué está pasando sin marearnos por culpa de los movimientos de cámara, la película juega muy bien sus cartas aprovechando el escenario del bosque para crear un terror atmosférico y contenido; puntuado, eso sí, con momentos de locura, e incluso gore, repartidos a intervalos regulares (quizás demasiado regulares, hasta el punto de que uno puede predecir el punto exacto en el que llegarán).
La verdadera fuerza de la propuesta reside, sin embargo, en la decisión de unir este terror más clásico con el desarrollo de los conflictos que se dan en un grupo de viejos amigos marcados por la tragedia, al estilo de Reencuentro o Los Amigos de Peter. Lástima que al llegar al tercer acto, The Ritual parezca sabotearse a sí misma y deje en segundo plano a los personajes, su conflicto y el trauma del protagonista, para empezar a introducir elementos ajenos que casi no se desarrollan y ni siquiera tenemos tiempo a asimilar. El arco del grupo de amigos y sobre todo el de su protagonista se quedan sin cerrar en un clímax confuso que parece sacado de otra narrativa bastante menos interesante que la que teníamos entre manos. (Breixo)
Happy Death Day (Christopher Landon, 2017)
Arribarà un moment en què Atrapado en el Tiempo ja serà considerada com un nou format narratiu. En aquesta edició del festival, ens hi hem trobat amb el thriller coreà A Day, però ha tornat a quedar clar que per a l’slasher còmic és una fórmula d’allò més efectiva. Ho va evidenciar The Final Girls l’any passat, i ara és el torn de Happy Death Day. En aquest cas, qui reviu una i altra vegada els mateixos fets és una jove universitària que ha de sobreviure el dia del seu aniversari sense ser assassinada per un misteriós atacant emmascarat. El film, que sota una mirada estricta es podria considerar ben bé una estupidesa, mostra prou autoconsciència i complicitat amb l’espectador per a guanyar-se’l i convertir-se en un divertiment. A més a més, compta amb una protagonista que poc a poc va guanyant carisma, tot i a priori no tenir qualitat especial.
Happy Death Day juga amb els convencionalismes del seu gènere amb cert enginy, però també és sabedora que molt malament ho hauria de fer per a no sortir-se’n amb èxit. La trama, no ens enganyem, és merament funcional; això sí, sap col·locar els girs i efectes pertinents en el moment adequat per a mantenir la nostra curiositat. També s’ha de dir que el component paròdic de les pel·lícules d’institut està ben trobat. A partir d’aquí, qualsevol intent d’anar més enllà porta Happy Death Day a terrenys una mica gastats i previsibles, com això de que els canvis que faci la protagonista al llarg del dia no només l’han de salvar, sinó que la faran millor persona. No obstant, afrontant-la amb l’actitud que correspon, no se li pot negar que aconsegueix en gran part el seu objectiu lúdic. Veure-la en un escenari tan propici com Sitges, també hi juga a favor. (Martí)
A Ghost Story (David Lowery, 2017)
Hacer una valoración de A Ghost Story resulta bastante complicado porque se diría que son varias películas en una sola. Durante sus minutos iniciales, parece empeñada en poner a prueba al espectador con una serie de secuencias cotidianas, largas y tediosas, rodadas casi en plano fijo, que pueden llegar a acabar con la paciencia de cualquiera. Sin embargo, el segundo acto nos obsequia con una curiosa montaña rusa en la que cabe de todo: momentos emocionales contenidos, humor excéntrico, viajes al futuro y el pasado más lejanos, monólogos sobre la muerte…
No todas estas secuencias funcionan por separado, pero de alguna manera David Lowery consigue que ese fantasma ataviado con una sábana sea el centro emocional que cose y cohesiona la película. Nos atrapa en su mirada vacía, dos ojos negros recortados en una superficie blanca, y asisitimos a su infructuosa búsqueda de sentido (en un simple trozo de papel); no ya como espectadores, sino como protagonistas. De alguna manera ese significante vacío que es el fantasma hace que empaticemos mucho más y que entendamos el viaje y el mensaje de A Ghost Story (que la vida es insignificante e inútil, pero al mismo tiempo preciosa) en nuestra propia carne. Esta podría ser una película absurda y pedante, camina por esa línea peligrosa en muchos momentos, pero al final consigue llegar con fuerza y volver a nuestra mente incluso días después de su visionado. (Breixo)
My Friend Dahmer (Mark Meyers, 2017)
La adaptación de la novela gráfica de Derf Blackderf consigue hacer, al igual que el cómic original, un retrato fiel de la adolescencia de uno de los asesinos en serie más famosos de Estados Unidos. El relato de My Friend Dahmer se desarrolla con una contención general, pero no renuncia a introducir toques de humor e incluso cierta caricatura exagerada en algún momento un tanto dudoso (la madre de Dahmer, el freak de la pistola, etc).
La película se separa del cómic, eso sí, en el punto de vista. Aquí lo vivimos todo a través de los ojos del propio Dahmer. Es un adolescente rarito, en conflicto con el divorcio de sus padres, su desarrollo sexual y una extraña obsesión con el interior de los animales, pero es también humano y lucha por contenerse e integrarse, por tener acceso a eso que llamamos normalidad. El cómic, en cambio, estaba narrado desde la perspectiva de su “amigo”, el propio Blackderf. El arco de nuestro protagonista era enfrentarse a los fantasmas de su pasado, plantearse qué podría haber hecho diferente, o no, qué responsabilidad tenía en lo que pasó. Era un relato de toma de conciencia desde el futuro. My Friend Dahmer está conjugada en presente, y el conflicto que vivimos y con el que empatizamos es el de Dahmer, por eso la resolución de su arco resulta un poco extraña. Acaba convirtiéndose en un asesino, y donde en el cómic había reflexión y arrepentimiento ante el hecho, aquí hay una cierta… ¿Alegría? La sensación de que nuestro protagonista por fin va a poder dedicarse a aquello que le gusta y dar rienda suelta a eso que tanto reprimía. No se puede decir que sea una mala decisión per se, pero no estoy seguro de que la propia película comprenda todo lo que implica. (Breixo)
The Brink (Jonathan Li, 2017)
Veure un grapat d’actors asiàtics perseguint-se i lluitant cos a cos és un dels objectius primordials de qualsevol visita al Festival de Sitges. Amb The Brink, considero marcada aquesta casella. Sense aspirar a inventar res ni cercar cap rerefons narratiu grandiloqüent, el film presenta una espècie de versió submarina de la “febre d’or” a la costa de Hong Kong. Un thriller criminal força funcional, amb les seves traïcions, venjances i assumptes pendents, però en què el veritable interès l’acaparen les trepidants escenes d’acció més que no pas el desenllaç de la pròpia història. En aquest sentit, és d’agrair que The Brink no es compliqui la vida a nivell argumental, com sí que sol passar en algunes d’aquestes pel·lícules arribades d’Àsia.
El director debutant Jonathan Li aposta per una direcció que equilibra molt bé el protagonisme dels efectes especials, i això es tradueix en escenes molt físiques i dinàmiques. Enlloc dels moviments digitalitzats que omplien un altre títol de Sitges com La Villana, a The Brink es realça la coreografia de cada lluita i de cada cop. A més, Li sap portar l’acció a escenaris de tota mena, augmentant cada cop més el component èpic fins arribar a un clímax que recorda aquelles lluites en entorns impossibles que hem vist al cinema d’acció de tota la vida. Si l’any passat vam vibrar amb el vendaval de combats, persecucions i tirotejos de la també hongkonguesa Operation Mekong, es podria dir que ara The Brink n’ha agafat el testimoni, tot i que no arribi al mateix nivell. (Martí)
Leatherface (Alexandre Bustillo i Julien Maury, 2017)
Tots els elements que rodejaven Leatherface la convertien, sens dubte, en un dels títols de terror més llaminers d’aquest any. L’explicació de l’origen de l’assassí de La Matanza de Texas recuperava un dels personatges més mítics del gènere, i arribava poc més d’un mes després de la mort del seu director, Tobe Hopper. A més, els encarregats d’aquesta preqüela, Alexandre Bustillo i Julien Maury, són considerats noves promeses del terror europeu. Un cop vista, però, la fredor és absoluta. Ni se’ns explica amb un mínim de fonament la transició psicològica que va portar el petit Jed Sawyer a convertir-se en un assassí sanguinari, ni l’argument té prou pes per a dotar Leatherface d’un interès propi, ni estem davant d’un film realment terrorífic.
Que la pel·lícula aborda una sèrie de fets que condicionen la infància de Jed Sawyer és evident. La influència de la naturalesa macabra de la seva família ja era coneguda en certa manera, i Leatherface hi incorpora un episodi en un reformatori que se suposa que va provocant una sèrie de fets que canvien la visió del personatge. Ara bé, sembla que els veritables traumes no se’ns ensenyin, o s’apuntin de forma tangencial. Si més no, és l’explicació al fet que l’evolució de Jed resulti tan poc creïble. D’altra banda, l’acció no acaba de trobar mai la contundència que es podia esperar d’ella. Tan sols l’escena pròleg presenta la bogeria i mala llet associables al personatge. Leatherface sembla un producte fet ràpid i malament, i al cap i a la fi no aporta res del que prometia. (Martí)
La Pell Freda (Xavier Gens, 2017)
La Pell Freda es uno de estos títulos a los que les pueden dedicar miles de elogios en todos esos aspectos (ambientación, fotografía, interpretación, efectos y maquillaje…) que pueden arruinar una película si han sido descuidados. Sin embargo, al mismo tiempo todo ello no sirve de nada, por muy trabajado que esté, si a esa misma película le falta algo mucho más importante: alma.
Parece que La Pell Freda ha utilizado de la novela original tan sólo un entorno y unos personajes; sabe dónde quiere contar su historia, pero no qué historia contar. No sabe si centrarse en el romance interespecies, o el descubrimiento de una cultura desconocida y ajena, o en la locura que produce la soledad y el aislamiento, o en el bromance gótico, o en la defensa de la fortaleza de los “zombis”… Esta indecisión constante, esa falta de centro narrativo y emocional, hace que la película se vaya perdiendo entre ataques constantes y repetitivos de las criaturas, que terminan por no llevar a ningún lado. Al final, La Pell Freda acaba resultando ser una especie de carcasa vacía, un Bailando con Lobos fantástico al que le han sacado toda la chicha. (Breixo)