Un any més, he fet una selecció de les pel·lícules més destacades que s’estrenaran en el transcurs del 2016 que tot just acabem de començar. El mes previst de cada estrena és el vigent a dia d’avui, però podria haver-hi, com sempre, algunes modificacions. Segurament, retards, tenint en compte els precedents. Clicant al títol accediu al tràiler o a més informació sobre cada film.
- Los Odiosos Ocho (Quentin Tarantino). La vuitena pel·lícula de Tarantino és un western hivernal que, com sempre, promet grans diàlegs, sang i mala llet.
- Steve Jobs (Danny Boyle). Amb guió d’Aaron Sorkin, aquest sembla ser -ara sí- el biopic definitiu sobre el creador d’Apple, encarnat per Michael Fassbender.
- La Gran Apuesta (Adam McKay). Repartiment espectacular per a aquesta nova visió de l’origen de la crisi econòmica, que dispara contra Wall Street.
- Creed. La Leyenda de Rocky (Ryan Coogler). Torna Stallone amb el seu personatge més mític, ara com a entrenador del fill del seu gran rival Apollo Creed.
- Legend (Brian Helgeland). Biopic sobre els bessons Kray, ambdós interpretats per Tom Hardy, que van dominar l’escena mafiosa de Londres als anys 60.
- Spotlight (Thomas McCarthy). Drama sobre uns periodistes que van destapar un cas de pederastia a Massachussets. Considerada gran favorita a l’Oscar.
- Mia Madre (Nanni Moretti). El popular director italià explica aquí la història de dos germans que han d’afrontar una greu malaltia de la seva mare.
- La Juventud (Paolo Sorrentino). Després de la brillant La Gran Belleza, Sorrentino ens acosta ara a dos homes que reflexionen sobre la seva vellesa.
- Maggie (Henry Hobson). Cinema de zombis però amb un aire pausat i intimista, i amb un dramàtic Schwarzenegger que convenç de forma sorprenent.
- El Hijo de Saúl (László Nemes). Drama hongarès sobre un treballador forçat del camp de concentració d’Auschwitz que mira de redimir els seus actes.
- El Renacido (Alejandro G. Iñárritu). El director mexicà busca repetir Oscar i atorgar-li també a Leonardo DiCaprio amb aquesta espectacular aventura de supervivència.
- Carol (Todd Haynes). Cate Blanchett i Rooney Mara col·leccionen elogis gràcies a aquesta intensa història romàntica ambientada a la Nova York dels anys 50.
- Zoolander No. 2 (Ben Stiller). Esperadíssima seqüela de l’absurda i hilarant comèdia sobre el món de la moda que va arribar a marcar tota una època a principis de segle.
- Anomalisa (Charlie Kaufman). Un prodigi de l’animació en “stop motion” que omple d’humanisme, tendresa i tristesa la seva humil història protagonitzada per marionetes.
- La Verdad Duele (Peter Landesman). Història basada en el descobriment d’un síndrome de post commoció cerebral que va sacsejar el món de la NFL. Amb Will Smith.
- ¡Ave, César! (Joel i Ethan Coen). Els Coen tornen a la pura comèdia amb la història d’un segrest en ple rodatge d’una superproducció de romans durant els anys 50.
- Deadpool (Tim Miller). Marvel segueix ampliant el seu univers cinematogràfic amb el seu superheroi més irreverent i irònic, interpretat per Ryan Reynolds.
- Triple 9 (John Hillcoat). El sempre interessant director australià aposta per un thriller policíac sobre un gran atracament que promet posar-nos els pèls de punta.
- El Regalo (Joel Edgerton). Intens thriller sobre un retrobament de dos excompanys d’escola que s’enrareix quan un d’ells comença a rebre regals de part de l’altre.
- Brooklyn (John Crowley). Saorsie Ronan protagonitza aquest drama dels anys 50 en què una immigrant irlandesa a Nova York ha de prendre una important decisió.
- Batman v Superman: El Amanecer de la Justicia (Zach Snyder). L’univers DC comença a agafar una major dimensió amb la trobada dels seus dos principals superherois.
- Trumbo: La Lista Negra de Hollywood (Jay Roach). Bryan Cranston encarna el popular guionista Dalton Trumbo, que als anys 40 va ser acusat de comunista.
- La Habitación (Lenny Abrahamson). Drama sobre una jove mare que porta set anys segrestada i tancada dins una habitació, i on fa cinc que hi conviu amb el seu fill Jack.
- The Program (Stephen Frears). Adaptació cinematogràfica sobre tot el procés que va desembocar en l’escàndol de dopatge al voltant de la figura de Lance Armstrong.
- The Invitation (Karyn Kusama). La guanyadora del Festival de Sitges 2015 és tota una lliçó de com gestionar un thriller de tensió continua fins l’últim minut.
- Mustang (Deniz Gamze Ergüven). Història de cinc germanes adolescents orfes que viuen a Turquia i han de fer front a les acusacions i repressions d’una societat patriarcal.
- Julieta (Pedro Almodóvar). El director espanyol torna amb la història d’una dona (Emma Suárez) que ha de fer front a diverses pèrdues importants a la seva vida.
- Capitán América: Civl War (Anthony i Joe Russo). Primer dels grans punts de trobada de l’univers Marvel, en què dos bàndols de superheroïs s’enfronten entre si.
- Hitchcock/Truffaut (Kent Jones). Recreant les entrevistes que li va fer François Truffaut, aquest documental parla amb diversos directors actuals sobre la figura de Hitchcock.
- Rings (F. Javier Gutiérrez). Preqüela de la coneguda pel·lícula de terror The Ring, que explicarà l’origen de la maledicció
- Money Monster (Jody Foster). Quarta pel·lícula de Foster com a directora, ara atrevint-se amb un thriller de venjança on un home decideix segrestar un avió en ple vol.
- A Bigger Splash (Luca Guadagnino). Drama sobre un sinistre joc de relacions entre una estrella de rock, la seva parella i el seu representant. Amb Ralph Fiennes i Dakota Johnson.
- X-Men: Apocalipsis (Bryan Singer). Cúspide de la saga X-Men que enllaçarà cronològicament les preqüeles estrenades amb els primers títols de la saga.
- Eddie The Eagle (Dexter Fletcher). Biopic d’Eddie “The Eagle” Edwards, primer gran esquiador de Gran Bretanya que va competir en uns Jocs Olímpics d’hivern.
- La Bruja (Robert Eggers). Una de les pel·lícules més elogiades del gènere de terror actual, ambientada al segle XVII en el si d’una família puritana de New England.
- Going in Style (Zach Braff). Comèdia sobre tres homes grans (Michael Caine, Morgan Freeman i Alan Arkin) que planegen l’atracament d’un banc.
- Angry Birds: La Pel·lícula (Clay Kaytis, Fergal Reilly). Adaptació del popular videojoc sobre un grup d’ocells que no poden volar i tendeixen a enfadar-se fàcilment.
- Alicia a Través del Espejo (James Bobin). Seqüela de la versió dirigida fa cinc anys per Tim Burton, en què Alicia haurà de salvar a “Mad Hatter” d’un nou enemic.
- Buscando a Dory (Andrew Stanton). Pixar presenta la seqüela de Buscando a Nemo, que en aquest cas es centra en el viatge que emprèn Dory per trobar la seva família.
- Warcraft: El Origen (Duncan Jones). Després de cinc anys sense dirigir, Duncan Jones torna per a adaptar el famós videojoc d’aventures fantàstiques.
- The Shallows (Jaume Collet-Serra). La dosi anual de suspens de Collet-Serra deixa de banda Liam Neeson i es fixa ara en una surfista en sota el perill d’un tauró.
- Mi Amigo el Gigante (Steven Spielberg). Adaptació del conte infantil de Roald Dahl sobre un nen que s’uneix a un gegant per a combatre un gran perill per a tots els petits.
- Independence Day: Contraataque (Roland Emmerich). Seqüela del mític film d’acció del 1996 en què el planeta Terra pateix un nou atac dels extraterrestres.
- Ice Age: El Gran Cataclismo (Mike Thurmeier, Galen T. Chu). Cinquena entrega de la popular saga d’animació, aquest cop amb el planeta sota l’amenaça d’un asteroide.
- La Leyenda de Tarzán (David Yates). Nova interpretació del personatge, ja adult i civilitzat, que és convidat a tornar a la selva del Congo. Amb Alexander Skarsgaard.
- Bourne 5 (Paul Greengrass). Després del desviament de la quarta part de la saga, Greengrass i Damon reprenen l’argument que van deixar amb El Ultimátum de Bourne.
- Escuadrón Suicida (David Ayer). DC torna a trepitjar fort amb l’adaptació d’aquest còmic sobre dos grups de perillosos delinqüents contractats pel govern d’USA.
- Star Trek: Más Allá (Justin Lin). La nova saga de Star Trek segueix endavant, ara sense J.J. Abrams a la direcció, però amb tot el repartiment ja conegut.
- Cazafantasmas (Paul Feig). Tercera part de la mítica saga, però ara protagonitzada per quatre dones: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones i Kate McKinnon.
- Mascotas (Chris Renaud, Yarrow Cheney). L’estudi dels Minions ens porten una història de mascotes que es reuneixen en secret i d’amagat dels seus amos.
- Arms and the Dudes (Todd Phillips). Història real sobre dos joves traficants d’armes que van signar un contracte milionari quan els Estats Units van atacar Afganistan.
- El Hombre de las Mil Caras (Alberto Rodríguez). Després de La Isla Mínima, Rodríguez explica ara la història de Luis Roldán contra el govern espanyol als anys 80.
- The Magnificent Seven (Antoine Fuqua). Calia fer un altre “remake” d’aquest clàssic de Kurosawa del 1954? La MGM ha tornat a creure que sí, veurem si amb raó.
- Ben-Hur (Timur Bekmambetov). Calia fer un “remake” d’aquesta mítica pel·lícula de 1959? La MGM ha cregut que sí, però després veurem si els donem o no la raó.
- Bridget Jones’s Baby (Sharon Maguire). Dotze anys després, Bridget Jones ha entrat als 40 i té noves aventures a explicar. Amb Renée Zellweger i la seva nova cara.
- Doctor Extraño (Scott Derrickson). Marvel inicia una nova franquícia focalitzada en el misteriós Doctor Extraño, interpretat per Benedict Cumberbatch.
- Un Monstruo Viene a Verme (J.A. Bayona). Sota uan situació familiar molt complicada, un nen de 12 anys vol superar les seves pors amb l’ajuda d’un monstre.
- Gambit (Doug Liman). “Spin-off” de la saga X-Men focalitzada en el personatge de Gambit (Channing Tatum), capaç de donar energia a objectes inanimats.
- The Accountant (Gavin O’Connor). Ben Affleck interpreta un comptable amb síndrome d’Asperger que durant la nit es dedica a assassinar gent.
- Jack Reacher 2: Never Go Back (Edward Zwick). Seqüela d’aquesta nova saga protagonitzada per Tom Cruise a la pell del popular agent secret Jack Reacher.
- Sully (Clint Eastwood). El mestre Eastwood recrea la història del capità Chesley Sullenberger, que va aterrar un avió avariat sobre el riu Hudson a Nova York.
- Animales Fantásticos y Dónde Encontrarlos (David Yates). “Spin-off” de la saga Harry Potter ambientat setanta anys abans del jove mag. Amb Eddie Redmayne.
- Five Seconds of Silence (Robert Zemeckis). Història d’amor ambientada a la 2a Guerra Mundial, entre un aliat i una espia alemanya. Amb Brad Pitt i Marion Cotillard.
- Rogue One: A Star Wars Story (Gareth Edwards). Primer “spin-off” de Star Wars situat entre els episodis III i IV, sobre el robatori dels plànols de l’Estrella de la Mort.
- Assassin’s Creed (Justin Kurzel). Un altre popular videojoc que arriba a la gran pantalla, en una adaptació protagonitzada per Michael Fassbender i Marion Cotillard.
- The Great Wall (Zhang Yimou). El director xinès s’endinsa en els secrets de la construcció de la Gran Muralla en aquesta superproducció. Amb Matt Damon de “prota”.
- Vaiana (John Musker, Ron Clements). Walt Disney presenta una nova princesa per a conquerir els més petits, en aquest cas una navegadora aventurera d’origen polinesi.
- Partisan (Ariel Kleiman). Colpidora història sobre educació i violència que va despuntar al passat Festival de Sitges, protagonitzada per un gran Vincent Cassel.
- Snowden (Oliver Stone). Biopic sobre Edward Snowden, el treballador de la CIA que va filtrar milers de documents confidencials a la premsa. Amb Joseph Gordon Levitt.
- Más Fuerte que las Bombas (Joachim Trier). Un pare i els seus dos fills miren de superar la mort de la seva dona/mare, una popular fotògrafa de guerra.
- Midnight Special (Jeff Nichols). Després que un pare (Michael Shannon) descobreixi que el seu fill té poder especials, aquests es veuen obligats a fugir.
- Bone Tomahawk (S. Craig Zahler). Potent western de tints clàssics i amb bons tocs d’humor negre, però que sorprèn amb un tram final salvatge i esfereïdor.
- I Saw the Light (Mark Abraham). Tom Hiddleston es posa a la pell del cantant de “country” Hank Williams, que va assolir un èxit enorme durant els anys 40 i 50.
- Demolition (Jean-Marc Vallée). Un exitós banquer mira de recuperar-se després de la mort de la seva dona en un accident de cotxe. Amb Jake Gyllenhaal.
- Silencio (Martin Scorsese). Història de dos capellans jesuïtes (Liam Neeson i Adam Driver) que es veuen en perill quan viatgen a Japó a buscar el seu mentor.
- Everybody Wants Some (Richard Linklater). Després de Boyhood, Linklater segueix explorant la joventut amb un grup de jugadors de beisbol universitaris.
- Green Room (Jeremy Saulnier). Una de les grans sensacions de Sitges 2015, que explica la història d’un grup de punk que es veu acorralat per una banda de neonazis.
- Jane Got a Gun (Gavin O’Connor). Western en què una dona demana ajuda al seu ex-amant per a fer front a una banda de criminals, amb Natalie Portman i Ewan McGregor.
- Story of Your Life (Denis Villeneuve). L’incombustible director canadenc s’atreveix amb la ciència-ficció i una història d’una lingüista en plena invasió alienígena.
- The Neon Demon (Nicolas Winding Refn). Drama sobre una aspirant a model que arriba a Los Àngeles i descobreix un món obsessionat per la bellesa perfecta.
- The Nice Guys (Shane Black). Relat policíac dels anys 70 en què un investigador privat analitza el suposat suïcidi d’una estrella del porno en hores baixes.
- Race (Stephen Hopkins). Biopic sobre Jesse Owens, l’atleta afroamericà que va desafiar Hitler guanyant quatre medalles d’or als Jocs Olímpics de Berlín 1936 .
- La Chica del Tren (Tate Taylor). Adaptació del “best-seller” sobre una dona (Emily Blunt) que cada dia observa les persones amb què viatja al tren.
- The Lost City of Z (James Gray). Charlie Hunnam es posa a la pell d’un explorador britànic que l’any 1925 es va endinsar a l’Amazones i mai en va sortir.
- The Free State of Jones (Gary Ross). En plena Guerra Civil nord-americana, un granger de Mississipí lidera un grup de rebels contra l’exèrcit confederat.
- The Founder (John Lee Hancock). Biopic sobre Jay Kroc, fundador de les hamburgueseries McDonalds, a qui interpreta el renascut Michael Keaton.