A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III
Director: Roman Coppola
Intèrprets: Charlie Sheen, Jason Schwartzman, Bill Murray, Patricia Arquette, Katheryn Winnick, Mary Elizabeth Winstead.
Gènere: Comèdia. USA, 2012. 85 min.
Als anys 70, Charles Swan és un exitós dissenyador gràfic que veu com la seva vida comença a esfondrar-se quan la seva nòvia Ivana l’abandona degut a les seves excentricitats. Amb l’ajuda dels seus amics Kirby i Saul, intenta sortir endavant i superar els fantasmes que porta dins la seva ment amb l’objectiu de recuperar Ivana, al mateix temps que cuida de la seva germana Izzy. No obstant, tot sembla sortir-li malament.Una de les conclusions que tothom treia d’El Padrino és que el valor de la família pot arribar a cotes insospitades. Irònicament, un dels casos actuals que ens torna a demostrar quelcom semblant és el dels fills del seu director, Francis Ford Coppola, que s’han apuntat a l’estel·la deixada pel seu progenitor per fer-se un lloc a la indústria cinematogràfica, probablement amb més facilitats de les habituals gràcies al seu cognom. Si més no, el que es pot extreure de A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III és que és més fruit d’un capritx del senyor Roman Coppola que cap altra cosa. I és que el film es pot definir més per tots els referents a qui intenta copiar sense que es noti massa i per l’aprofitament del carisma que de per sí té el seu actor protagonista, que no pas per ser una proposta molt trencadora i memorable. Un entreteniment curiós per la seva estètica i divertit per algunes de les seves escenes, però que no provoca gaires efectes més.
La pel·lícula es podria considerar directament com una porció de l’autobiografia de Charlie Sheen, interpretada per ell mateix. Una història de com aquell home que sembla tenir la seva vida controlada de forma força despreocupada pot veure com aquesta perd tot el sentit quan la seva parella l’abandona. És llavors quan tot allò que pretesament no tenia importància, l’assoleix, i és quan arriba el moment de fer un repàs mental dels perquès de la situació per intentar corregir-ho; aquest és, de forma resumida, el recorregut de A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III, que condimenta aquesta lluita per recuperar l’amor perdut amb totes les excentricitats del protagonista i també dels seus amics. Això porta a un seguit de diàlegs i situacions pintoresques -no sempre amb la mateixa efectivitat còmica- en què el protagonista intenta posar ordre a la seva ment i també controlar tot el que l’envolta. Un camí ple de contratemps que, en menys d’hora i mitja, passa com si res.
Roman Coppola fa -descarada- gala de la seva amistat amb Wes Anderson (van escriure junts el guió de Moonrise Kingdom), ja que les influències del director texà són més que evidents. També s’hi poden identificar fàcilment trets propis dels Coen o fins i tot de Woody Allen, però més a nivell estructural, estètic o de personatges, que no pas de resultat final. S’ha de dir que A Glimpse Inside the Mind od Charles Swan III té detalls curiosos gràcies a la seva ambientació “setantera”, sobretot a nivell de disseny d’espais, objectes i vestuari, i que ofereix moments especialment divertits pel seu posat desenfadat respecte el que passa, però també és un producte on es detecten massa capritxos d’un director que a vegades sembla no tenir gaire clar quina és la meta que vol assolir. Vol transmetre personalitat pròpia, però al final tot queda a un nivell massa superficial, i el motiu de molts dels seus elements no va més enllà del “perquè sí”.
Un altre fet evident és que la pel·lícula és el que és gràcies a Charlie Sheen. L’actor ja és per si mateix un personatge sense necessitat d’aparèixer a cap pel·lícula, i a A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III pocs esforços interpretatius s’haurà vist obligat a fer, ja que quasi podríem parlar d’un film autobiogràfic encobert (la semblança del nom del protagonista amb el seu ja ho deixa ben clar). Sheen ofereix el que es pot esperar d’ell, ni més ni menys, i s’ha de reconèixer que l’home té un carisma especial i que ni tan sols necessita treure’s les ulleres de sol en cap moment -ni per afaitar-se- per demostrar-ho. Amb la parella de secundaris es pot dir el mateix, ja que Jason Schwartzman i Bill Murray fan el tipus de paper amb què tots els identificaríem. Amb aquest trio campant al seu gust i també la sempre celebrada presència de Patricia Arquette, la pel·lícula compta amb una assegurança de vida que, al final, és el que l’acaba salvant de veritat.
A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III està destinada a passar sense pena ni glòria per les cartelleres on arribi. Queda com una anècdota que deixa a la memòria dues o tres escenes per recordar i riure momentàniament durant els dies posteriors al visionat, i poc més. La veritat és que esperava una comèdia que arribés més enllà, que acabés de perdre el nord del tot i es desmarqués realment de la resta, i la sensació és que Roman Coppola es queda a mig camí, que no s’atreveix a fer aquest pas més, deixant un somriure final d’aprovació i poc més. La pel·lícula resulta amable i entretinguda si entres al seu joc i et ve de gust acompanyar Charlie Sheen en les seves desventures, i la seva curta durada hi ajuda molt, però és possible que generi una mica de tírria a qui no la concebi d’aquesta forma. No sé què pensarà el respectable pare de Roman Coppola, però segur que el “nen” haurà pogut aprendre molt més que per oferir-nos això.