Océans
Directors: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
Intèrprets: Jacques Perrin, Lancelot Perrin.
Gènere: Documental, naturalesa. França, 2009. 100 min.
Davant la pregunta del seu nét sobre què és l’oceà, el documentalista Jacques Perrin fa un extens recorregut per les diferents espècies animals que hi habiten i les seves diverses formes de vida i de supervivència.Probablement no guanyaran el Mundial, però de fer documentals en saben una estona. Desenes d’organismes francesos han participat en aquest documental, considerat un dels més grans realitzats mai vist el seu pressupost (més de 50 milions d’euros) i l’espectacularitat de les seves imatges. Océanos és un retrat increïblement divers de tot el que passa a les profunditats marines, combinant els animals més coneguts per tothom, amb alguns que veiem per primer cop. A banda d’evidenciar la immensa riquesa animal que es pot trobar sota l’aigua, consciencia l’espectador que molts d’ells tenen comportaments més humans del que sembla. És llavors quan el documental ens recorda que tot allò està en veritable perill i que hem de lluitar per a preservar-ho.
En efecte, el missatge ecologista pot sonar a disc ratllat, però també és veritat que, si no el transmeten aquest tipus de productes, els quals ens mostren de forma immillorable què està en joc, no ho farà ningú més. No obstant, a nivell global, Océanos és un documental que busca clarament el component poètic abans que l’acadèmic. Amb un narrador que intervé de forma breu i molt intermitent, i simplement per deixar anar petites metàfores o frases més aviat abstractes, la principal força del producte està en les imatges i en la impressionant qualitat del so “en directe”. En realitat, no trobo gaire sentit al narrador perquè la majoria de vegades no aporta pràcticament res a banda de dir quatre frases per fer-ho tot més bonic. I és que el guió del documental divaga completament, ja que no hi ha un fil argumental ni una successió clara de les diferents escenes. El film canvia d’una situació a l’altra així com així.
El principal problema (o no, segons com es miri) que genera aquest tipus de muntatge és que observem, però moltes vegades no sabem què estem observant. Els animals queden en l’anonimat, no es cita ni una espècie ni s’explica el per què d’un comportament o altre, cosa que, personalment, vaig trobar a faltar en algun moment. De totes formes, Océanos triomfa en el seu plantejament d’oferir imatges impactants, curioses i espectaculars. Imatges tremendament difícils de rodar, d’altra banda, ja que l’aproximació als animals i la capacitat de no interferir en el seu comportament natural és admirable. Entre les millors i més significatives imatges que ens regala, la que he escollit per il·lustrar el post, un exemple insuperable de la convivència entre l’home i la natura.
La part més orientada cap a la denúncia de caràcter ecològic de Océanos, tot i no encaixar gaire amb el que havia estat el documental fins llavors, no escatima detalls a l’hora de mostrar (o recrear, cosa que no queda molt clara) les atrocitats que es duen a terme amb els animals marins. Uns minuts que fan reflexionar, sens dubte. Amb tot, em quedo amb una de les imatges finals: un lleó marí, o semblant, banyant-se amb la seva cria en la mateixa posició que ho faria una mare humana aguantant el seu fill.
No ens enganyem, els documentals semblen tenir el seu lloc reservat els migdies a La 2, però us puc assegurar que l’entrada per veure aquestes fantàstiques imatges en pantalla gran val molt més la pena que ficar-se en qualsevol mediocritat que et pots trobar aquests dies en cartellera. Ja ho vaig fer amb la meravellosa Tierra, ara farà un any, i ara ho he repetit sense penedir-me’n ni un segon. Per tots els amants de la naturalesa o simplement pels que tenen ganes de veure imatges inèdites i conèixer una mica més el nostre planeta, Océanos és una recomanació més que sòlida.
Enorme recomanació.
Feia temps que no gaudia tan al cinema i es que , com molt bé dius, la gran qualitat de les imatges val molt la pena. El documental ens fa viatjar a nous mòns i ens fa descobrir criatures que coneixíem, o no, però que mai havíem vist tal i com ens les ensenyen, com l’exemple que dones de les morsa que banya a la cria en una imatge totalment humana, a la que el cinema reacciona amb un somriure o amb tot de gent amb la boca oberta.
Està clar que no fa falta ni 3D ni recreacions fantàstiques de nous mòns per deixar-nos estupefactes si es sap triar el que s’ensenya.
M'agradaM'agrada
a mi em va semblar una mica soporífera,
de fet, no vaig poder evitar adormirme una estona…
moltes imatges espectaculars,
però un guió força fluix i gratuït.
per no parlar del to ecologista-inofensiu,
que està bé reflexionar sobre com ens carreguem el planeta,
però no cal que ens ho cridin a l’orella d’aquesta manera tant kutre.
serà per enganxar tb el públic infantil o algo…
el què més em va agradar va ser el tractament del so,
tant ben captat que pots sentir els crancs caminar,
però després ho omplen tot de música i ja no se sent res.
total, una suma de desproposits, o de bons proposits fallits,
que, si no fos per algunes imatges espectaculars i originals,
farien daquesta peli un documental regular per als migdies del 33.
M'agradaM'agrada
ui veig que he acabat comentant moltes coses que ja havies dit tu martí…
però per mi les quatre imatges espectaculars i originals que té el film
(la gran majoria son imatges tòpiques ja vistes mil cops,
l’únic que una mica més currades, amb mes mitjans i HD i el que sigui)
no aguanten 2 hores de peli sense rumb…
6 / 10
M'agradaM'agrada
Doncs jo vaig submergir-me (perdó per la metàfora fàcil) a la pel·lícula de principi a fi i no se’m va fer avorrida. D’acord que algunes imatges ja les hem vist a d’altres documentals, però a mi la majoria em van impactar bastant. També és veritat que no he vist excessius documentals marins i potser en realitat no té res de nou al seu contingut, vés a saber…
D’altra banda, no sé dir-te si me’l miraria si el passessin al 33, però no hi ha dubte que al cinema guanyen molt. Ja et dic, per mi els retrets principals són la veu en off i la poca cohesió del guió.
Potser ara, passats tres o quatres dies, sí que veig un pèl excessiva la nota, però jo no baixaria del 7,5/10.
M'agradaM'agrada
hehe ok,
admeto que jo tb vaig ser una mica desmesurat amb la meva opinió,
només volia donar un contrapunt perquè la gent tampoc pensés que es trobaria un peliculón…
ara, passat unes quantes setmanes, admeto que té forces imatges que et deixen bocabadat i valen la pena
ho deixem en un 7/10 ? 😛
M'agradaM'agrada
Jejeje, he deixat el 7,5. Crec que li fa justícia.
M'agradaM'agrada