Moon
Director: Duncan Jones
Intèrprets: Sam Rockwell, Dominique McElligott, Robin Chalk, Kaya Scodelario, Kevin Spacey.
Gènere: Ciència-ficció, drama. USA, 2009. 90 min.
Valoració: ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
En un món on els combustibles terrestres estan a punt d’esgotar-se, l’empresa Lunar Industries ha descobert una nova font d’energia: el gas Heli-3, que s’extreu de la superfície de la Lluna. Allà, l’astronauta Sam Bell és l’encarregat de controlar les feines d’explotació i d’enviar les càpsules amb el gas. Fa 3 anys que està sol a la base lunar, però només li queden dues setmanes per vèncer el seu contracte i tornar a casa amb la seva dona i la seva filla, amb qui només pot contactar a través de missatges gravats, ja que no disposa de telecomunicacions en directe. L’única companyia és l’ordinador “Gerty”, amb qui conviu de forma força amigable.Sembla que la segona incursió al Festival de Sitges no podia ser més encertada, ja que, sense saber-ho, vaig poder veure la que s’acaba de convertir en gran triomfadora del certamen amb un total de quatre premis: millor pel·lícula, millor actor, millor guió i millor disseny de producció. Acabada d’estrenar també a les sales comercials, Moon és un film de ciència-ficció que fuig de la tendència actual del gènere, molt més encaminada a l’acció i els grans efectes especials, i recupera l’estil i l’atmosfera de fa 20 o 30 anys. He llegit més d’un cop que el cinema de ciència-ficció és el que, en el fons, presenta un contingut més humà, i en aquest cas no puc estar-hi en desacord. I és que l’espectacularitat de l’entorn lunar que acompanya l’acció acull el brillant retrat de la solitud d’un protagonista aïllat i turmentat que es planteja seriosament la seva existència.
Un dels atractius de Moon no és altre que el seu director, Duncan Jones. Un nom que no ens diria gran cosa si darrere no s’hi amagués el seu nom de naixement, Zowie Bowie, que el delata com a fill del cantant David Bowie. No obstant, el director sempre ha volgut fugir de l’etiqueta de “fill de” i guanyar-se els mèrits per si sol. De moment, ja ho ha aconseguit. Creador també de la història original en què es basa el film, Duncan Jones construeix un guió el·laborat i potent, llàstima que un pèl previsible i imprecís en alguns aspectes. Traslladat a la pantalla, es converteix en una peli de ritme pausat, però plena de continguts i matisos, impregnats d’un ambient tant inquietantment silenciós i absorbent com pot ser el d’una estació espacial buida o l’exterior de la Lluna. Tot i això, li manca una mica de tensió durant la part central, cosa que, combinada amb un horari de visionat poc propici, podria jugar una mala passada a algun espectador.
Sam Rockwell ofereix una actuació de premi, com molt bé ha decidit el jurat de Sitges. No resulta gens fàcil aparèixer sol (o acompanyat de si mateix) al llarg de tota una pel·lícula, i Rockwell ho soluciona amb un treball dramàtic perfectament mesurat i una gran capacitat per fer posar l’espectador a la pell del protagonista i la seva situació. Aquest etern secundari per fi ha disposat d’un paper cabdal i ho ha aprofitat per mostrar el seu talent. Que el teu company de repartiment i interacció sigui un ordinador que parla no ha de resultar molt còmode. Evocant clarament a 2001: Una Odisea en el Espacio de Kubrick, Moon presenta a “Gerty” (amb la veu de Kevin Spacey) com el que seria un germà petit de “Hal”, amb un comportament igual d’irracional i imprevisible, i un gran misteri al voltant de la seva veritable naturalesa. Els “smileys” que apareixen a la seva pantalla són realment incòmodes i generen una desconfiança que afegeix molta tensió.
Un dels grans trets distintius de Moon és que, tot i la seva imatge una mica “retro”, planteja una situació molt actualitzada. Si bé l’arribada a la Lluna era el gran objectiu abans, ara l’home ja s’hi ha establert i està fent ni més ni menys que el mateix que fa a la Terra: explotar-la. I ho fa de la mateixa forma: exprimint els costos al màxim per obtenir el benefici més alt possible. El missatge ja és present des de l’inici (per què tenir i mantenir diversos homes a la Lluna, si amb un de sol ja és suficient, encara que s’hi hagi de passar anys), però s’intensifica a la part final i s’acaba convertint en tota una condemna en què potser algunes companyies actuals es podrien sentir indirectament aludides. Si hi pensem, el que veiem a Moon podria no allunyar-se tant de la realitat com a priori pot semblar.
El final del film acusa el fet que el director no es guardi alguna carta important pels últims instants i també deixa algun detall sense tancar, però, no obstant, crec que et deixa prou satisfet. La brillant i inquietant banda sonora de Clint Mansell i la treballada fotografia són dos dels altres punts forts. Trobo que Moon transmet perfectament la seva idea principal i també el seu missatge, aconsegueix desconcertar per moments i després fer-se comprendre, però és una mica massa irregular. Amb tot, Duncan Jones no pot tenir un inici cinematogràfic més prometedor (a banda de Sitges, ha recollit premis a Seattle, Edimburg i Finlàndia), per tant esperem que segueixi fent gala d’aquestes bones arts, tant com a escriptor, com darrere la càmera. El seu pare no ho farà per ell, així que què més dóna qui sigui…
Espero veure-la aviat. Fa bona pinta. Jo aquest finde m’he decantat per ‘Ágora’. Una abraçada.
M'agradaM'agrada
No sóc entusiasta de la ciència -ficció però reconec que vaig entrar de ple de seguida i sobretot és gràcies a Sam Rockwell , un excel.lent actor que espero li arribi el reconeixment que es mereix… una interessant pel.lícula sobre la solitud…
em va agradar molt i em va recordar molt a Bruce Dern a Naves misteriosas… la recordes???
un petó
M'agradaM'agrada
Doncs, sincerament, no l’he vist, tot i que la conec. Potser hauria d’intentar recuperar-la algun dia…
Que el film t’hagi atrapat tot i no ser especialment amant del gènere crec que encara diu més a favor de Moon. Considero que, per algú poc habituat a aquest tipus de pelis, no ha de resultar fàcil. La veritat és que el Sam Rockwell està fantàstic.
Jordicine, ja comentaràs què tal…
M'agradaM'agrada
Una de les millors pel·lícules del Festival tot i que per mi estava molt per sobre per guanyar el premi de millor pel·lícula Mr.Nobody, de la que veig que no tens encara cap crònica en el blog.
Per si t’interessa la que en vaig fer (et recomano la peli de totes totes) pots visitar el meu blog, on vaig fer la crònica de les 17 pelis del Festival que vaig veure aquest any.
Feliicitats pel bloc! 😉
M'agradaM'agrada
Doncs m’hagués agradat veure Mr.Nobody però per alguna raó o altra se’m va passar. I ara que em dius això, me’n penedeixo encara més, jeje.
Ja veig que vas fer un intensiu del festival, la veritat és que t’envejo. Jo al final només em vaig quedar amb Celda 211 i Moon. En d’altres em vaig quedar sense entrada o simplement la meva disponibilitat no donava per més…
Gràcies Guybrush, felicitats pel teu blog també! Ah, i quins grans records del Monkey Island! jeje.
M'agradaM'agrada