Deux Jours à Touer
Director: Jean Becker
Intèrprets: Albert Dupontel, Marie-Josée Croze, Pierre Vaneck, Alessandra Martines.
Gènere: Drama. França, 2008. 75 min.
Valoració: ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
La vida d’Antoine és exitosa, té una bona feina, un bon sou, una família que l’estima, una caseta a les afores, uns amics fantàstics… però un dia comença a comportar-se de forma estranya. La seva actitud es torna estúpida, ofensiva i maleducada, especialment amb la gent que més coneix. Encara que el to de la resta de gent sigui conciliador i es preocupi per ell, la cosa cada cop va a més. Antoine deixa la feina i posa en perill tant la seva vida familiar com les seves millors amistats, està cansat de tot.Impactant pel·lícula francesa, que no necessita més d’hora i quart per deixar-nos atònits i commocionats. El director Jean Becker presenta una història simple, lineal i amb un sol protagonista com a centre de l’acció (diria que apareix quasi a tots els plans de la peli), però amb una intensitat que t’atrapa des del primer moment i ja no et deixa fins al final. El cert és que no és un film molt agraït de veure, ja que l’actitud del personatge principal incomoda fins al punt d’arribar a indignar-te amb ell, però aquesta voluntat de saber les raons et manté expectant constantment. A més a més, Dejad de Quererme és una pel·lícula amb un missatge controvertit, que genera reflexió al final, i això, agradi o no, ja és una virtut més.
El film comença a l’atac des del primer minut, sense donar cap mena de treva, amb un Albert Dupontel que fa un treball impressionant de principi a fi a la pell d’aquest home al qual se li ha girat completament el seny i es converteix en un personatge odiós. No obstant, és important fixar-se en el seu comportament en tot moment i amb cada persona, ja que tots els detalls tenen importància. En general, la direcció d’actors és molt bona, hi ha escenes durant la primera part de la peli que són quasi teatrals, sempre girant a l’entorn del personatge d’Antoine, això sí. En la segona part del film, el panorama canvia per complet, però aconsegueix no perdre gens d’aquest magnetisme que havia pres fins llavors. La interiorització del personatge és cada cop més forta i poc a poc anem comprenent tot el que ha passat anteriorment.
Que ho comprenem no vol dir que ho compartim, i aquest és un altre aspecte molt important de Dejad de Quererme. En primera instància, la intensitat dramàtica amb què la gran majoria d’espectadors hauran viscut el film farà que la reacció sigui una, però és el propi film qui ho acaba posant en dubte, cosa que l’honora. En tot cas, és difícil no quedar commocionat un cop acaba l’hora i quart de durada, un cop veus les coses amb amplitud, i notar que realment el que acabes de veure t’ha tocat la fibra, encara que sigui només per l’estona en què hauries volgut trencar la cara al protagonista. El film evoluciona constantment, i també ho fa l’espectador.
Dejad de Quererme és d’aquells films singulars, que no es queden com a “un més” perquè no deixen indiferent a ningú. I això és gràcies al dramatisme que desprèn, massa i tot, i la capacitat que té per implicar-nos en el que passa. Tot i amagar “dosificar” la informació, no cau en l’engany a l’espectador. En realitat, la història està explicada de la única forma possible perquè el film tingui sentit. Molt recomanable, però no apta per a moments d’ànims crispats, negatius o decaiguts, perquè durant una estona podria tenir uns efectes no gaire profitosos al respecte.
Martí, me l’apunto per veure.
No sé si has vist “Conversacions amb el meu jardiner” també del Jean Becker, un film profundament humà com és característic del seu cinema.
Salutacions.
M'agradaM'agrada
Doncs no l’he vist, però me l’apuntaré a la (llarga) llista de visionats pendents.
Gràcies Dani!
M'agradaM'agrada
es una bona peli, tot i k la justificació del xq el trobo un xic rebuscat. i kuan veus el k passa kuan està pescant, ràpidament vaig lligar-ho tot.
genial la curta durada i la velocitat dels aconteixements.
M'agradaM'agrada
Sí, jo crec que la peli no busca que compartim la justificació del personatge, però que almenys intentem comprendre’l i ho veiem com un camí possible en una situació tan difícil com la seva. Si un faria el mateix o no, ja és un altre tema…
Jo també vaig lligar caps en aquest moment, jejeje.
M'agradaM'agrada