Cold War
Director: Pawel Pawlikowski
Intèrprets: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc, Cédric Kahn, Jeanne Balibar.
Gènere: Drama, 2018. 90 min.
A principis dels anys 50, dos músics polonesos busquen a les zones rurals del país joves que puguin formar part d’un grup de cant folklòric, el qual volen fer servir per a animar una població que encara té obertes les ferides de la 2a Guerra Mundial. Durant la selecció, el pianista Wiktor cau rendit davant la jove Zula, i els dos comencen una relació amorosa que està abocada a afrontar un munt d’obstacles.
El nom de Pawel Pawlikowski comença a agafar una dimensió considerable en el marc del cinema europeu actual. Després de guanyar-ho tot (inclòs l’Oscar a millor pel·lícula estrangera de 2014) amb la magnífica Ida, el repte de mantenir el llistó era realment difícil, però la veritat és que el director polonès no ha afluixat. I ho ha fet en dos sentits: d’una banda, conservant l’estètica i el retrat social del seu país que el van dur a l’èxit fa quatre anys, però de l’altra, apostant per una història de caire més convencional i una narrativa un pèl més assequible. Cold War encaixa en el motlle de “drama romàntic en temps de guerra”, però a la vegada mostra una marcada personalitat i reafirma que Pawlikowski és tot un mestre expressant-se a través de la càmera. L’únic que se li pot retreure a Cold War és que la passió dels personatges té més dificultats de les desitjades per a traspassar la pantalla.
Pawlikowski planteja la història d’amor des de l’evident punt de vista sentimental per part dels dos protagonistes, però fonamenta la seva evolució a partir de diversos agents externs que els condicionen de formes diferents. És la particular Guerra Freda de Wiktor i Zula. De fet, es podria dir que Cold War es centra més en mostrar allò que separa els dos amants que no pas allò que els uneix, la qual cosa no deixa de ser una representació del paper dels dos bàndols que es van formar un cop guanyada la 2a Guerra Mundial. D’acord que l’analogia és vàlida fins a cert punt, però exemplifica prou bé part del que vol explicar el director a Cold War. De fet, és el context polític de postguerra el que duu els dos personatges a trobar-se: si Wiktor no tingués l’encàrrec del govern polonès de formar el grup folklòric, mai hauria coincidit amb una noia de camp com Zula.
L’altre clar focus temàtic de Cold War és la música. D’una banda, proporciona el leit motiv de la història en forma de la cançó “Dwa serduszka” (traduït seria “dos cors”), que evoluciona al mateix temps que ho fa la relació amorosa. En primer lloc, és la culpable que Wiktor es fixi en Zula per primer cop, però després passa a ser una obra de cant coral i fins i tot arriba a convertir-se en una peça de jazz que reflecteix l’estat d’ànim de la noia. Precisament, la música com a expressió dels canvis socials i també de les emocions és l’altra vessant que Pawlikowski tracta a Cold War. La irrupció dels gèneres arribats des d’Estats Units, i l’obertura cultural en general, influeix clarament en la parella. Per exemple: l’escena en què Zula es desferma ballant al so de “Rock Around the Clock”, i la càmera la segueix mentre Wiktor es queda parat, és realment brillant.
Aquest joc d’apropament i distanciament entre els dos protagonistes s’accentua gràcies a les el·lipsis que Pawel Pawlokowski utilitza per a ampliar la línia temporal de Cold War. Òbviament, aquí no només entra en joc el que passa en cada nou episodi, sinó tot el que es pot deduir que ha passat durant la transició. Els protagonistes canvien, però el món també, i la Guerra Freda avança; en tots els sentits. És en aquest tram on la pel·lícula es debilita una mica, sobretot perquè un no arriba a sentir la necessitat que Wiktor i Zula estiguin junts, tot i que el director segueixi mostrant que en el fons no poden viure l’un sense l’altre. No obstant, encara que es creï aquesta relativa distància amb la història, Cold War no defalleix. I es recupera del tot gràcies a una enorme escena final; tan senzilla en la construcció com potent per tot el que significa.
La impressió global és que a Pawel Pawlikowski no li surt una pel·lícula tan rodona com Ida, potser perquè en aquest cas el concepte de la trama principal és un pèl més recurrent i tot plegat resulta una mica més explícit. Això no treu, però, que Cold War segueixi sent una pel·lícula plena de matisos i capaç de combinar continguts en diferents nivells amb una facilitat molt meritòria. I en hora i mitja pelada. A més, la càmera de Pawlikowski aprofita tan bé el format 4:3 i la qualitat fotografia en blanc i negre és tal, que resulta molt difícil no quedar atrapat per les seves imatges. Veurem si el director polonès arriba a les mateixes cotes d’èxit que amb la seva predecessora (de moment, Polònia ja l’ha seleccionat per a aspirar de nou a l’Oscar), però en tot cas és molt probable que Cold War acabi sent una de les grans pel·lícules europees d’aquest any.
Retroenllaç: LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2018 – Del 20 a l’11 | M.A.Confidential