Lean on Pete
Director: Andrew Haigh
Intèrprets: Charlie Plummer, Travis Fimmel, Steve Buscemi, Chloë Sevigny, Steve Zahn, Thomas Mann, Amy Seimetz.
Gènere: Drama. USA, 2017. 120 min.
Charley Thompson és un noi de 15 anys que viu de forma força precària amb el seu pare a un barri perifèric de Portland. Durant la seva recerca d’una feina que li permeti guanyar un primer sou, Charley coneix un propietari de cavalls de curses que el contracta com a ajudant. El noi, que des de sempre mostrava una especial afició cap aquest món, s’encapritxa d’un dels cavalls, anomenat “Lean on Pete”.
Quan una pel·lícula es dedica a maltractar el seu personatge de forma indiscriminada corre el risc d’aconseguir un efecte contrari al que busca; sobretot, si de tot aquest sofriment no en traiem cap aprenentatge concret i només ens podem apiadar d’ell i prou. Lean on Pete sembla vorejar una mica aquestes circumstàncies, ja que la de Charley no és precisament la vida més afortunada del món, però el film sap transmetre la idea que els coses no li passen perquè sí. Tot i que el drama s’apodera de gairebé la totalitat de la història, hi ha espai per a la valentia, la bondat, la tenacitat i la redempció d’un personatge que es veu abocat a aprendre la part més fosca de la vida a una edat on hauria d’estar fent tot el contrari. Lean on Pete peca de massa parsimònia en alguns moments, però ho supleix amb una fotografia impressionant i una gran veracitat en tots els seus personatges i situacions.
Andrew Haigh demostra un cop més que sap captar com ningú les interioritats dels seus personatges, i és significatiu que hagi volgut passar d’una crisi de parella de dos jubilats (45 Years) a les desventures d’un noi de 15 anys que té tota la vida per davant. Si en aquella explicava com un petit descobriment podria fer trontollar el que havia estat (i havia de ser) una convivència sòlida i estable, a Lean on Pete explora els diferents camins possibles d’una trajectòria vital que es troba tot just a la fase inicial. Es podria dir que la de Charley és una història que juga amb un clar desavantatge des del principi, de mode que el personatge sap que haurà de remar el triple de fort que la majoria de gent per a tirar endavant i fugir de la precarietat. Els diferents entorns pels que passa i persones amb qui es troba condicionen la seva vida, però qui pren la decisió final que el duu d’un lloc a l’altre sempre és el propi Charley. Per això Lean on Pete no es torna mai condescendent amb el seu protagonista.
La pel·lícula encadena una sèrie de situacions en què Charley es troba amb la mateixa disjuntiva: quedar-se o marxar. I és aquí on es va forjant la seva personalitat, ja que en molts casos es troba amb figures que en certa manera són una projecció del que pot arribar a ser, i que rebutja. De fet, que el seu únic vincle veritablement emocional sigui amb el cavall que dóna nom al film, Lean on Pete, ja explica força coses: s’hi identifica, l’ajuda a esquivar el seu fatal destí i el veu com l’únic ésser noble de tots els que ha trobat. És sorprenent la naturalitat i credibilitat amb què Charlie Plummer estableix la seva relació amb el cavall, la franquesa amb què li explica les seves intimitats i el respecte que li té en tot moment; podria muntar-lo i cansar-se menys, però sempre camina al seu costat. Lean on Pete no pretén mostrar amb Charlie un model exemplar de comportament, però sí que en podem aprendre moltes coses.
En aquest sentit, una de les coses més interessants que proposa Andrew Haigh és evitar categoritzar els personatges. Cap dels secundaris és l’absoluta bondat, però tampoc n’hi ha cap que sigui de naturalesa malvada; tots tenen, això sí, les seves circumstàncies. Des del propi pare del noi, passant pel fantàstic Steve Buscemi en el paper d’aquest peculiar propietari de cavalls, fins els habitants d’una caravana tronada que acullen Charley… Lean on Pete amaga clars i obscurs per a tots ells. I és així com el protagonista va comprenent de què ha de fugir, de què ha de prendre exemple i què ha de corregir. La pel·lícula té un focus important en aquests encontres, però també en les diferents etapes del particular road trip de Charley, que emula aquells cowboys buscant la seva sort mentre creuen els deserts de l’oest americà. Lean on Pete combina aquí una estranya sensació de soledat i sofriment amb l’alliberament que sent el noi i també la bellesa d’alguns dels paisatges.
La pel·lícula també aprofita per fer la seva pròpia radiografia de la societat nord-americana menys agraciada, i la veritat és que, sense camuflar cap mena de component dramàtic, mai busca subratllar o recrear-se en la desgràcia. Al llarg del viatge del seu protagonista, Lean on Pete conté diverses minihistòries de gran valor que contribueixen a aquest retrat social d’Andrew Haigh. I la impressió és clara: tot i que mai falta algú que et pot donar un cop de mà d’una forma o altra, per a un noi en la situació de Charley és molt fàcil quedar-se sol. I el que és pitjor, és molt difícil tenir la certesa de que ja no ho estàs. Lean on Pete busca aquestes sensacions incòmodes un cop apareixen els crèdits finals, sobretot en el sentit que la trajectòria vital del seu protagonista seguirà igual d’incerta que com havia començat. Ara bé, el viatge de Charley ha tingut sentit i probablement l’ha canviat per sempre. Potser arribar a les dues hores de pel·lícula no era necessari, però a nivell global l’experiència d’acompanyar-lo és força gratificant.
Retroenllaç: LEAN ON PETE | M.A.Confidential – 12 años de esclavitud
Retroenllaç: THE RIDER | M.A.Confidential